algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Nel Martí: «Es posa punt i final a quatre anys de política lingüicida i catalonofòbica del PP»

El diputat portaveu del grup MÉS per Menorca, Nel Martí.

Arxiu

Dijous que ve, dia 31 de març, el Parlament de les Illes Balears aprovarà definitivament la modificació de la Llei de Funció Pública que recupera el text de l’any 2007, en el qual el català és un requisit per accedir i promocionar a l’administració pública.

D’aquesta manera, afirma el diputat portaveu del grup MÉS per Menorca, Nel Martí, «es posa punt i final a quatre anys de política lingüicida i catalonofòbica del PP, que pretenia relegar el català a llengua marginal i minoritzada».

Per al diputat menorquinista, recuperar el català com a llengua pròpia de les Illes Balears, dotar-la d’oficialitat real juntament amb el castellà i posar en marxa mesures d’impuls i d’afavoriment del seu ús en la vida institucional, social i econòmica, han estat objectius de consens que han caracteritzat la vida de la autonomia de les Illes Balears des dels seus orígens, gràcies especialment a l’Estatut d’Autonomia aprovat l’any 1983 i a la Llei de Normalització Lingüística aprovada dia 29 d’abril de 1986, fita de la qual ara, de qui un mes, es compliran 30 anys.

«Una llei de consens que s’havia mantingut pràcticament intacte si no fos pel parèntesi de la política lingüicida i catalofòbica de l’expresident Bauzá. Un parèntesi que en lloc de generar dubtes i incerteses, va cohesionar a la societat civil entorn del consens de 1986», ha assegurat.

La proposició de llei que s’aprovarà dijous 31 també incorpora mesures provisionals i tractament diferenciat per al personal estatutari i laboral de l’administració sanitària, adaptant i flexibilitzant l’objectiu –el requisit de català- a les particulars característiques del sector.

“Convit”

MÉS per Menorca vol aprofitar la recuperació de l’oficialitat plena del català a l’administració, que es produeix en el doble context dels 30 anys de la Llei de Normalització Lingüística i l’any Ramon Llull, per oferir un nou convit «a tots els amics d’aquesta llengua» (com va dir Antoni Maria Alcover en la seva Lletra de Convit) basat en la unitat i el consens. «Unitat front de les tempestes que han vingut i encara vindran que qüestionen la llengua catalana com a llengua oficial i pròpia de les Illes Balears. I consens polític i social per a renovar i actualitzar el consens de 1986, amb la LlNL», ha assegurat.

Un nou consens que, a parer de Nel Martí, ha de partir de tres elements bàsics: l’oficialitat plena (és a dir, la igualtat jurídica del català i del castellà com a llengües oficials que són), la territorialitat efectiva (és a dir, el compromís real i efectiu dels poders públics en l’ús del català en tots els àmbits), i el reconeixement i respecte de l’autoritat acadèmica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Sagi, fa mes de 6 anys

Javier: Décades i décades d´imposar el castellà i no vas despedí la teva llengüa (claaaaar) es que son molt iguals.No facis el ridicul.

Valoració:0menosmas
Per pregunto, fa mes de 6 anys

Per a Javier: Per què ja porem despedir sa nostre llengo?

Valoració:0menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 6 anys

A IB3 encara no s'han acabat de derogar les mesures contra la nostra llengua. En aquests mateixos moments (22h 47', 29-3-2016), estan emetent una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:1menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 6 anys

A IB3 encara no s'han acabat de derogar les mesures contra la nostra llengua. En aquests mateixos moments (16h 26', 29-3-2016), estan emetent una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:3menosmas
Per Guillem., fa mes de 6 anys

En lloc de "lingüicida no seria millor etnocida?

Valoració:3menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 6 anys

Encara està per veure, primer, si a ses pròximes eleccions autonòmiques del 2019 no tornen a guanyar es qui consideren aquesta terra com a una propietat seua, i segon, si finalment no tornen a guanyar quina serà sa reacció de s'estat central i quina sa nostra a aquesta reacció de s'estat central

Valoració:4menosmas
Per Arnaumari, fa mes de 6 anys

Gallina forastera no fa bon brou ! ...per tant , barco de rejilla !

Valoració:8menosmas
Per Cucut, fa mes de 6 anys

Mallorquin: Que encara no has pres el vol de gallina: -Coooc, coooc, cooooc...

Valoració:4menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 6 anys

A IB3 encara no s'han acabat de derogar les mesures contra la nostra llengua. En aquests mateixos moments (18h 38', 27-3-2016), estan emetent una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:8menosmas
Per Eh?, fa mes de 6 anys

Javier: A jo els meus pares NO me van ensenyar a parlar malament. Si a ca-teva ho feren, o bé te parlaven sempre en Castellà i ara tens problemes, és una dificultat teva, no dels dames i ho has de corregir tu.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente