algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Maó tornarà a dir-se Maó

11563
Maó tornarà a ser Maó. | Arxiu dB

MÉS per Menorca donarà suport dimarts que ve a la proposició no de llei presentada pel grup parlamentari PI, per a modificar la Llei de Normalització Lingüística i recuperar la versió aprovada per consens l'any 1986 que reconeix al català el protagonisme de ser la llengua pròpia de les Illes Balears. Aquesta llei va ser modificada l'any 2012 pel govern Bauzá de forma unilateral, per aconseguir principalment dos objectius: eliminar el coneixement de la llengua catalana com a requisit per a ser treballador de l'administració pública de les Illes Balears, i «castellanitzar» els topònims que fins llavors, regits per la llei de 1986, s'escrivien en català i d'acord amb el preceptiu informe de la Universitat de les Illes Balears.

Maó, topònim oficial en català
La modificació de la Llei de funció pública feta per Bauzá, a través de la qual es modificà també altres lleis, entre elles la de normalització lingüística, és també coneguda per Llei Gornés, pel conseller menorquí que la va impulsar, i per l'obsessió per modificar el topònim de la ciutat de Maó per Maó-Mahón.

En aquest sentit cal recordar que la Llei de normalització aprovada l''any 1986 deia que «Els topònims de les Illes Balears tenen com a única forma oficial la catalana», i aquesta forma ha de tenir en compte l'assessorament de la UIB que en el Decret 36/1988, de 14 d'abril, recull les formes oficials dels topònims de les Illes Balears, des del punt de vista de la ciència filològica i dels antecedents històrics. Amb la modificació impulsada per lex conseller d'Administracions Públiques i actual regidor de Maó, Simón Gornés Hachero, «els topònims de les Illes Balears poden tenir com a forma oficial la catalana o la castellana i la catalana conjuntament», una modificació feta i pensada únicament per al cas de Maó. De fet, durant aquest temps de vigència de la Llei Gornés no s'ha dut a terme cap altra modificació de topònims.

Per tant, amb la modificació de la Llei de Normalització Lingüística que s'iniciarà dimarts que ve es recuperarà que «els topònims de les Illes Balears tenen com a única forma oficial la catalana», i per tant s'obre la porta perquè Maó-Mahón torni ser Maó, «com toca ser», diu el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí. D'aquesta manera es tanca el debat sobre el nom de la ciutat, Maó, ja que l'únic que haurà de fer l'Ajuntament és adaptar-se per a donar compliment a la nova llei i als criteris establers per la UIB.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anti -ignorants, fa mes de 8 anys

L'acudit d'en Mao, de nivell caspós Tele 5.

Valoració:3menosmas
Per Idò sí, fa mes de 8 anys

Està vist que els del PI tenen les coses clares, pel que fa a les coses de govern, i volen fer-les bé mentre no hi hagi p'en mig interessos econòmics d'una certa importància. Millor això que voler destrossar la nostra llengua i cultura sols per fer la punyeta al nostre poble, com feien en Bauzá i companyia.

Valoració:7menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

mejor Mao Setun

Valoració:-2menosmas
Per Macia, fa mes de 8 anys

Molt be per el Pi amb aquesta iniciatva, com diu en Xec estic segur que MES per Menorca estara completament d,acord amb la proposta, pero haixo que reconeixer que ls iniciativa es del Pi, i com a tal s, ha de reconeixer.
Ara manca que la gent de Mao, o Mo, com deis deixeu de cantar per ses vostres festes sa famosa "Es Mahon". Heu de reconeixer que si cantau aixo, en castella, per sa vostra festa patronal, llevar es nom de "Mahon", com a toponim oficial no te massa sentit

Valoració:7menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

Està bé dir-ho, i també està bé que, per bé que ben rebut perquè és mostra que el PI també hi és amb aquesta qüestió, es faci constar que el govern ja està fent feina perquè s'esborrin les barbaritats del pp bauzá en matèria lingüística.

El PI s'ha volgut marcar aquest gol, evidenciant que fa feina per una altra banda en lloc de fer pinya amb qüestions tan importants com aquesta. Com diu Nel Martí, cal coordinar la reforma de la Funció pública (que és el que va emprar el govern del pp) amb la recuperació de la Llei de normalització lingüística, de manera que ens quedi un marc legal impol·lut, net de tota taca baussanosa.

Tot amb tot, són els menorquinistes qui més van abominar d'aquest canvi, qui van fer campanya activa contra tot allò que possibilitava la castellanització de la capital, que ens identifica a tots en certa manera. Mentrestant, i cal recordar-ho també perquè ho tenguin en compte i depurin aquestes accions en el futur, el PI maonès es mostrava al públic amb una pàgina de facebook o es presentava com "el pi maó-mahón". Volia ser escrupulosament oficial? sabia que competia amb el PP per les seues postures urbanístiques i econòmiques?

El cas és que amb aquesta imatge atorgaven cert aval de normalitat a la castellanització pepera. Com dic, esperem que aquesta aportació a la normalització lingüística s'imposi arreu del PI, i que sigui sincera i no tant oportunista. Ara, com s'ha vist en certes reaccions, han aconseguit fer semblar que el govern està paralitzat en aquesta matèria i que només ells van per feina, cosa que s'allunya totalment de la realitat.

Tant la Conselleria de Cultura com la DG de política lingüística són en mans de Més per Menorca, i qui dubti que ells són els primers en voler eliminar el rastre baussanós i caminar més enllà en la dignificació, prestigi i ús de la llengua, estarà caient en un parany. Ho estan fent tot escrupolosament BÉ, amb esforç per no endarrerir-se, però cercant el màxim benefici.

També alguns han dit que aquest govern està tardant més a arreglar-ho que bauzá a fer-ho malbé. També és mentida. Si anam enrere veurem com els tempos, fins i tot fent-ho malament com ho feien a l'anterior legislatura, abusant dels decrets llei, també podrien semblar "lents", com a mínim des del punt de vista de qui es vol carregar la llengua.

Siguem honests si volem fer el màxim bé possible, tots fem pinya, que així és com anirà millor.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente