algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Junts pel Sí i la CUP acorden declarar el «començament del procés» cap a una república catalana

Imatge de la cambra catalana aquest dimarts. | EuropaPress

Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest dimarts al Parlament del Principat una proposta de resolució conjunta perquè el ple de la cambra aprovi l'«inici del procés» independentista amb una república.

El text, recollit per Europa Press, l'han registrat Jordi Turull (CDC) i Marta Rovira (ERC), per part de Junts pel Sí, i Antonio Baños i Anna Gabriel per part de la CUP.

En el pròxim ple, el primer de la XI Legislatura, els dos grups votaran a favor de «declarar solemnement l'inici del procés de creació de l'Estat català independent en forma de república».

La declaració, de nou punts, també proclama l'obertura d'un procés constituent ciutadà «per preparar les bases de la futura Constitució catalana», i insta el futur Govern a adoptar les mesures necessàries per aconseguir-ho.

A més, s'estima un període de 30 dies per a tramitar tres lleis essencials per a un nou Estat: la del procés constituent, la de seguretat social i la d'hisenda pública.

Els dos grups deixen clar en el text que el Parlament «no supeditarà a les decisions de les institucions de l'Estat, particularment del Tribunal Constitucional», al qual consideren deslegitimat i sense competències després de la sentència de l'Estatut de 2010.

De fet, insten el futur Govern a complir «exclusivament» les normes i mandats emanats del Parlament --per blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l'Estat espanyol, es diu textualment--, i recorden que la càmera catalana compta amb una majoria absoluta d'escons independentistes sorgits de les eleccions del 27 de setembre.

També advoquen per adoptar les mesures necessàries per obrir un procés de desconnexió «democràtic, massiu, sostingut i pacífic amb l'Estat espanyol», així com per un procés de participació actiu i integrador que empoderi als ciutadans.

El text conclou amb la voluntat d'iniciar negociacions amb la resta de grups i traslladant les seves intencions «a l'Estat espanyol, la Unió Europea i el conjunt de la comunitat internacional».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escardapenyes, fa mes de 8 anys

Sorpresa, no per mí, l'estat espanyol i en Mariano son : haureu vist a vegades un relotge de sol, bè idò ells son com es ferro central, no se mou, però el sol sí que se mou, per tant tot seguèix la seua evolució "natural mi querido Watson".
Avui he sentit un catedrátic de Dret Constitucional recordant l'actuaciò del T.C. el 2.010 retallant l'estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, i aprovat al Parlament de Espanya, i sabeu que hi ha 20 articles que es suspengueran del català,. i son vigents a Andalusía i València, per exemple.
El que vos dig,son l'agulla del relotges de sol,i anclats (empotrats) dins la paret.
Salut i República

Valoració:2menosmas
Per biel, fa mes de 8 anys

LLiure de qué?. Estau ben sonats. Idó jo hem declaro fidel vasall de nostre senyor Don Jaime I, Rei d'Aragò i vertader i unic conqueridor de Mallorca, el que ens va dur dues cultures la Castellana i la Catalana. Anau a Aragó a parlar d'independencia i es creuran que parlau den Napoleó i els seus francesos, això si no xerreu en mallorqui que nos vos entendran i si ballau una jota vos convideran a sopar, lo de les sardanes tampoc ho entendran. Una mica de seny no vos vendria malement,

Valoració:-16menosmas
Per Francesca, fa mes de 8 anys

A Mallorca, per començar, no hauria de ser tan complicadament difícil que, on sigui possible, PI i Més s'entén guien per governar...

Valoració:1menosmas
Per pardalades, fa mes de 8 anys

Al de la "republica catalana".- Vete con estas pijadas a los gobiernos de Francia e Italia. Cuando hayas ido ya me contarás el resultado. Haciéndote un favor te toman como un auténtico locana. Especialmente en Paris.

Valoració:0menosmas
Per Ramon Ribera, fa mes de 8 anys

COMENÇAR A ROMPRE ESQUEMES MENTALS
Comencem a visualitzar l'inici de la ruptura, com ho podem aplicar a Mallorca? Bàsicament el que ens hem de començar a preguntar a nosaltres mateixos i als nostres coneguts és:
Qué és més important obeir, el que digui el govern i tribunals de Madrid o el que digui el poble de Mallorca quan esdevingui una majoria que opini de manera diferent del congrés de Madrid o del tribunal constitucional?
Per exemple en les prospeccions petrolíferes, o en un futur proper amb una massa crítica independentista.

Valoració:17menosmas
Per República Catalana Federal, fa mes de 8 anys

Per quan la República Catalana Federal que reunifiqui la nostra nació des de Salses fins a Guardamar i des de Fraga fins a Maó i a L'Alguer?

Valoració:38menosmas
Per Seguiu caminant, fa mes de 8 anys

Clar el més normal del món, perfecte.

Valoració:18menosmas
Per Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu ( Barcelona ), fa mes de 8 anys

Poden anar cap a LA REPUBLICA CATALANA , ques volgui pero FORCADELL la Nova Presidenta del Parlament tenia que be dicho VISCA CATALUNYA . Es lo mes normal de dir en aquestes ocacions per no molesta a ningu ..SÓC INDEPENDENTISTA CATALÀ i ami me agrada molt mès Escolta ben fort VISCA CASTALUNYA I CANTA ELS SEGADORS BEN FORT El Himne de Catalunya .. Ara lo que demano al NOU Parlament Català que parin de una PUTA VEGA LAS RETALLADES SOCIALS .. Ques LLUITI EN MANO DURA Contra LA PUTA CORRUPCIÓ .. Que tot sigui dic fins ara al Parlament català dintra feia molta pudor a Corrupció i abian molts corruptes .... PROU TANCA LLITS DE HOSPITALS PÚBLICS Abans seria millor ELIMINAR TOTS ELS COTXES OFICIALS DELS POLITICS Un LUXE en temps de tanta crisis que patin ELIMINAR DIPUTACIONS Ques un enorme Forat Negra un perden molts diners publics els Catalans de Catalunya .....RETALLA SOU als ALTS CARRECS PÚBLICS Con els Directius de TV-3 Que cobren enormes sous alguns mes quel mateix president de Catalunya AIXO ES ROBAR ALS MES POBRES Fer-los pasa gana .....PROU Regalar diners publics als Diaris ni al GRUPO GODO ..

Valoració:10menosmas
Per Macia, fa mes de 8 anys

Endevant i sense por.
Salut, republica, llibertat, //*//

Valoració:32menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

Molt ben fet! Els mateixos pasos tendríen que seguir aquí els nostros politics!
Cap a un país lliure

Valoració:33menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente