algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Eleccions plebiscitàries el 27 de setembre a Catalunya

Imatge d'aquest dimecres.

Els catalans estan cridats a les urnes a les terceres eleccions autonòmiques en menys de 5 anys, després de les de novembre de 2010 i les anticipades de 2012, en les quals es va imposar l'actual president català, Artur Mas (CiU).

L'intens debat sobiranista que es viu a Catalunya en els últims anys i la falta de majories sòlides ha provocat que les dues legislatures d'Artur Mas amb prou feines hagin superat els dos anys cadascuna, sense materialitzar ni el pacte fiscal ni un referèndum en tota regla sobre la independència, com pretenia Mas.

Després de set anys en l'oposició durant el govern tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA), CiU va recuperar la clau de la Generalitat en guanyar les eleccions al novembre del 2010, però Mas no va superar l'equador de la legislatura.

La seva proposta estrella aleshores era el pacte fiscal, un sistema avalat per la majoria del Parlament que permetia a Catalunya recaptar tots els impostos i negociar amb l'Estat l'aportació per a la solidaritat interterritorial.

Al setembre de 2012, el president català va acudir a la Moncloa a negociar la proposta, però el president del Govern, Mariano Rajoy la va rebutjar en considerar que era contrària a la Constitució.

Va ser llavors quan Mas va passar ràpidament de defensar el pacte fiscal a posicions independentistes, amb una nova proposta d'una consulta sobiranista i un «Estat propi» per a Catalunya.

A la recerca de l'aval de la ciutadania, Mas va convocar eleccions pel 25 de novembre de 2011, coincidint amb el segon aniversari dels anteriors comicis.

No obstant això, les urnes no van reforçar al president català, que va retrocedir 12 diputats -de 62 a 50 parlamentaris-, enfront de l'avanç d'ERC, que va quedar en segona posició amb 21 diputats, 11 més que en 2010.

El resultat va obligar a Mas a negociar amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, un acord de legislatura que li permetés governar i la condició dels republicans va ser que la consulta se celebrés abans de finalitzar el 2014.

La data escollida finalment va ser el 9 de novembre de 2014, però aquell dia no es va celebrar la consulta tal com estava plantejada inicialment, perquè va ser suspesa pel Tribunal Constitucional a petició del Govern.

Mas va idear una consulta alternativa que va batejar com a «procés participatiu» -també suspès pel TC encara que es va celebrar igualment-, però, conscient que els resultats no seria representatius, va proposar avançar els comicis si els partits acordaven convertir-los en clau de plebiscit, per fer així la «consulta definitiva». 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 9 anys

A Pancateto.

Una manera de explicar per la que les eleccions se facin després de les municipals seria que ERC-CIU no tenen encara la diputació de Barcelona (ciutat) o el control de Barcelona.
Barcelona a les municipals només hi haurà en números significatius ERC, CIU, Podemos i CUP.
Els PP, PSOE, C's, eco-pastanagues quedarien com a testimonials.

O sigui que quedi Podemos com el partit dels castellans.

També esper que els castellans cometin el error de eliminar en Mas i en Junqueres de forma judicial, de la mateixa manera com ho feren amb UM, ja que són servidors de Madrid.

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 9 anys

Redeu sagrat!, en passau de pena que vos fugin es catalans!

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (15-1-2015), continuen menyspreant el català anomenant-lo -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una expressió similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:2menosmas
Per pobrecitos catalanes, fa mes de 9 anys

Antes hacían gracia, pero ya empiezan a dar vergüenza ajena....

Valoració:-2menosmas
Per Molt Honorable Pancateto, fa mes de 9 anys

Por que en septiembre y no ahora?. Los demócratas no alcanzamos a entenderlo, pero no nos podemos poner en la piel de la coalición corrupta y xenófoba CIU-ERC. Me temo que Mas no llegara a septiembre y lo sabe, su "proces" acabara con un paraíso (eso sí, fiscal...je je)

Valoració:-2menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Os limitáis a traducir la noticia de La Vanguardia, con un traductor automático...

"Su propuesta estrella" se ha convertido en "La seva proposta estavella", y el propio Mas ahora es Mes...

Hacéoslo mirar, que sois más papistas que el Papa. Ni en vuestra Metrópoli llegan tan lejos.

Valoració:-1menosmas
Per Ja poden començar, fa mes de 9 anys

A tots aquells que els patina la notícia, els diria, en castellà, que és l´unic idioma que entenen,:
"Cuando las barbas del vecino veas pelar, pon las tuyas a remojar"

Valoració:5menosmas
Per aquienleimporta, fa mes de 9 anys

Y en Mérida está lloviendo...

Valoració:-2menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

A la fi!

Valoració:16menosmas
Per joan, fa mes de 9 anys

No nos interesa nada esta noticia. Que tiene que ver con nosotros? Nada.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente