algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

El nou manual d'estil d'IB3 en salat i amb castellanismes

Imatge del nou manual.

El nou manual d'estil d'IB3 que ha elaborat el nou equip de lingüistes de l'Ens i que coordina Maria Antònia Lladó empra l'article salat.

El dossier de 31 pàgines i que inclou el logotip de l'Institut d'Estudis Baleàrics està escrit tot en aquest registre informal i amb construccions sintàctiques en castellà. Per exemple, “en no ser que” hauria de ser “llevat que”, com es pot veure a la imatge.

Entre les paraules que el manual assegura que a partir d'ara no podran emprar els periodistes, els que l'han pogut en destaquen els canvis de 'cap de setmana' per 'final de setmana'; 'desenvolupament' per 'desenrotllament', 'part forana' per 'foravila'.

Entre d'altres, també es recorda als redactors que l'article literari s'ha d'emprar en els noms dels equips de futbol, norma que ja coneixien els periodistes i que ja estaven utilitzant, com per exemple, emprar 'gat' i no 'borratxo' i 'nigul' i no 'núvol'.

Des del Comitè d'Empresa de CBM per als serveis informatius d'IB3 ràdio i televisió asseguren que “la coordinadora lingüística ens comentà que el salat només s'utilitzaria a les notícies i ara ens ho trobem al dossier. Això és molt desconcertant i un caos. Volen trepitjar la nostra dignitat professional”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Idò sí, fa mes de 9 anys

El problema, Adrian, amb l'oposició és que una gran part dels qui la conformen també són espanyolistes, i molts d'ells anticatalanistes, per conviccions polítiques o per pura ignorància, i a més no es volen ficar en complicacions. I els ignorants apolítics d'edat més avançada, encara tenen ben ficat dins el cervell la màxima franquista de "una grande y libre", sobre tot allò de UNA, perquè "grande y libre" potser no ho vegin tan clar, o els sembli que de "gran" ja ho és prou i que de llibertat, sols que els deixin sortir al carrer i menjar calent cada dia, n'hi ha de sobra.

Valoració:4menosmas
Per També, fa mes de 9 anys

El mot vaixell també surt a les Rondaies Mallorquines de mossèn Alcover.

Valoració:13menosmas
Per Adrián, fa mes de 9 anys

Caldria demanar la dimissió en bloc del departament d'assessoria lingüística d'IB3. Un ens públic no ha d'escriure, difondre ni fomentar un ús incorrecte de qualsevol dels idiomes oficials. És una autèntica vergonya que es toleri i s'encoratgi aquest tipus de comportaments en una institució pública com és, en aquest cas, un mitjà de comunicació. L'oposició ha de prendre qualsevol tipus de mesura per frenar aquest despropòsit.

Valoració:17menosmas
Per Adrián, fa mes de 9 anys

Habría que pedir la dimisión en bloque del departamento de asesoría lingüística de IB3. Un ente público no debe escribir, difundir ni fomentar un uso incorrecto de cualquiera de los idiomas oficiales. Es una auténtica vergüenza que se tolere y se aliente este tipo de comportamientos en una institución pública como es, en este caso, un medio de comunicación. La oposición debe tomar cualquier tipo de medida para frenar este despropósito.

Valoració:1menosmas
Per Pagès, fa mes de 9 anys

Si la curtor fos música, la tal senyora Lladó, ella tota sola, faria una orquestra. Ara resulta que volen impedir l'ús del mot vaixell --perquè els sona a català-- quan l'únic lloc del domini lingüístic era viu quan n'Alcover i en Moll feien el seu diccionari era a Mallorca!

I si no ho creis, mirau que surt al DCVB a l'entrada de vaixell: || 3. Nau, embarcació gran; cast. buque, barco. És mot arcaic, que actualment a penes usen els mariners vells de Mallorca, però s'ha reintroduït dins la llengua literària per substituir el castellanisme barco. De l'ús popular de vaixell fins fa poc temps, donen fe les següents cançons populars mallorquines: «Com a mi em veuran mudar, | la mar ja no farà ones, | ni se trobaran persones | ni vaixells per navegar»; «Si vós éreu a Cabrera, | mon bé estimat, i jo aquí, | m'arriscaria a anar-hí | amb una barca de pi | o amb un vaixell de figuera»; «L'amo nostro mos comanda | i tots hem d'estar per ell; | cavallers, guardau sa pell, | que és arribat un vaixell | que du cent canons per banda»; «No hi ha vila com Ciutat, | ni parròquia com la Seu, | ni capellà com el Bisbe, | ni vaixell com es Correu».
I encará més: Refr.—a) «Si vols vaixell, ves-hi amb ell»: significa que convé que l'amo d'una nau navegui amb ella per tenir esment a tot l'afer de la navegació (Mall.).—b) «El mariner i son vaixell, tenen la mateixa pell»: vol dir que quan perilla una nau, també perillen els tripulants (Mall.).

Valoració:15menosmas
Per PPP3 = triple pet foraster, fa mes de 9 anys

Posaran els feixistarros espanyols que la TV aragonesa usi el "meseo" de les modalitats aragoneses del castellà (me se cae la cara de vergüenza, te se cae la baba, te se ve el plumero)?
Posarà el partit franquista el Canal Sur en zezeo?
El triple pet madrileny PPP3 no el miren ni els renegats a qui va dirigit: posats a mirar forasterades, s'estimen més mirar "lo seu" original (tvE1, Tele5, Intereconomia, PoPular tv) que una còpia "contaminada" del seu odiat dialecte mallorquí (uep com anam, vatuadell, vatua el món, coranta putes)
Per això ningú ensuma es pet pet pet foraster PP3.
Madrileñufets, vos queden pocs anys d'emprenyar per aquí.
Aviat haureu de partir cap a españistan, que és ca vostra!!!!
Renegats i invasors ARRUIX DE MALLORCA!
BARCO DE REJILLA!!!!

Valoració:23menosmas
Per Àlvar Moreno, fa mes de 9 anys

Per què no provau a contrastar ses informacions que vos arriben des de diverses fonts?
Com a periodistes, senyores i senyors des dBalears, hauríeu de saber que aquesta fotografia no se correspon amb es nou Llibre d'Estil d'IB3. No són més que uns apunts d'estiu. Orientatius, si li voleu dir. Gràcies per sa vostra desinformació.

Un infidel lector

Valoració:-18menosmas
Per Idò no., fa mes de 9 anys

Aquest nou llibre d'estil serà el de l'estil dels ignorants. Entre altres disbarats, d'on s'han tret que "part forana" significa "foravila"? I això de "final de setmana"? No saben que per imitar bé el castellà han de dir "fi de setmana"? Si fins i tot fallen en els castellanismes! I un llaüt, una llanxa o un xabec, són embarcacions, però no són vaixells. Per tant, no poden substituir aquest mot. Ignorants, més que ignorants!

Valoració:21menosmas
Per Mateu Planas, fa mes de 9 anys

Des de que ens varen tancar la Televisió de Mallorca que amb un pressupost petit feia donava una programació digna i interessant, realment m'he vist amb la necessitat de cercar un mitjà que tinguis bons continguts tant d'entreteniment, com per infants, com de divulgació, etc. i tristament no ho he trobat a la televisió que paguem tots els ciutadans balears. Per tant malgrat ser mallorquí i ésser insultant per persones sense educació, JO VEIG TV3.
Recomano a tots els feixistes pancatalanistes arruix que deixin els mitjans en català tranquils i s'informin i gaudeixin dels milers de mitjans que tenen en castellà. No gastin energies banalment i passin un bon estiu!

Valoració:18menosmas
Per TOT ANIRÀ BÉ, fa mes de 9 anys

Si els que no els interessa el Català però están farts del PP i les seves injustícies voten a PODEMOS i els damés votama MËS i EL PI, podem tenir un Govern bastant bo i que tornarà arreglar el que aquests sense nom han espenyat. I la dreta és tan curta, que amb les seves mentides i calúmnies fa propaganda gratuïta als damés. TOT ANIRÀ BÉ.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente