algo de nubes
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 8.69°
18°

L'oposició vol que el Govern expliqui la contractació dels lingüistes a IB3

Bauzá durant una intervenció a IB3. | S. AMENGUAL

La setmana passada van iniciar la seva feina els quatre nous lingüistes a IB3, després de més d'un any sense cap filòleg que assessori i orienti lingüísticament, d'acord amb el Llibre d'Estil, la tasca dels professionals del periodisme.

MÉS vol conèixer tots els detalls dels contractes: nombre, durada, funcions, titulacions, entre d'altres. La realitat és que ni al BOIB ni a la pàgina web d'IB3, fins avui, s'ha publicat res al respecte. La coalició exigeix explicacions immediates al Govern a través de la Comissió de Control d'IB3.

Nel Martí, diputat menorquinista, recorda que aquests assessors es contracten després de la polèmica aprovació del Mandat Marc d'IB3 en el qual es feia referència a la voluntat de potenciar les modalitats lingüístiques insulars, qüestió aquesta que es va lligar -tant pel Govern com pel gerent de l'Ens, segons les seves pròpies opinions- amb la desafortunada utilització de l'article salat en els informatius.

Per aquest motiu, MÉS vol que el gerent d'IB3 expliqui en Comissió de Control d'IB3 tots els detalls en relació a les funcions i a la contractació dels nous assessors lingüístics. Per a Nel Martí, "la contractació es fa tard, molt tard. Ara volem saber si s'ha fet bé, i si s'ha fet per aportar qualitat a IB3 o per desplaçar la modalitat estàndard del català, d'acord a la catalanofòbia professada per Bauzá i Gómez".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ALM, fa mes de 9 anys

Qui estima una llengua no intenta destruir-la ni rebaixar la seva importància. Qui la parla té dret a la seva totalitat, a la llengua parlada i a la llengua escrita, a la modalitat dialectal i a l'estàndard, i així com si té prou seny sap com ha d'anar vestit per anar d'excursió, per anar a fer feina i per anar a un casament, ha de saber quina modalitat de llengua ha d'utilitzar per a una conversa informal, per a un discurs o un telediari i per a escriure un document oficial, un article a un periòdic o una novel·la. Fora retallar-nos drets en l'ús culte de la nostra llengua!

Valoració:7menosmas
Per Geriàtric en suspensió de pagamanets, fa mes de 9 anys

Una senyora es fa una revisió mèdica i després de que el metge li comenti que tot està en ordre, aqueixa li demana que ha de fer per viure molts d´anys a la qual cosa, el metge li contesta: No fumi, no prengui drogues, begui amb moderació, no mengi greixos, molta fruita i verdura, peix tres pics a la setmana, exercici moderat, fora estrés, però la clau per tenir una vida llarga, la que dóno a tots els meus pacients és que votin el PP i entre tots, fer que continúi governant.
La dona es queda sorpresa i li demana si és veritat que votant el PP i fent que continui governant es viuen molts d´anys, i el metge li respòn
-Amb el PP governant no viurà més anys, però la vida se li ferà molt, molt, molt llarga, i en més d´una ocasió desitjarà estar morta.
I doncs això.

Valoració:1menosmas
Per Sa Borino, fa mes de 9 anys

Pepín, el problema és que no ho enteneu: no es tracta de combregar amb res ni amb ningú. Hi ha unes evidències científiques i històriques i ja està. Combregar té sentit dins l'Església, perquè és una qüestió de fe. Aquí no es tracta d'impulsos, ni d'opinions, ni de voluntats, ni de simpaties... Combregam amb les lleis de Newton o amb la bondat de la penicil·lina o amb l'existència del sol? Idò passa igual amb la llengua catalana: és la nostra, pròpia de les Illes Balears. I si vols fer penitència pots pujar a Lluc a peu, però això no canviarà la realitat.

Valoració:15menosmas
Per Sebastià Ferragut, fa mes de 9 anys

No sé qui són però és bo d'entendre: amics de na Mariantònia Lladó, esposa den Xavier Pericay, cervellet de la Fundassión Kaime III. Ja ho va dir ella als diaris, quan parlaven de l'article salat: s'hauran de contractar filòlegs, si és que ho són.

Valoració:5menosmas
Per Cosme, fa mes de 9 anys

Aquets filòlegs han destrossat la seva carrera, ja no podran fer feina enlloc més que no sigui per destrossar la llengua. A més duran a la seva consciència durant tota la seva vida haver trait la nostra llengua, i la UIB.

Valoració:8menosmas
Per Aggghh!, fa mes de 9 anys

PP3: La cadena més oiosa i odiosa de tot l´espectre radioelèctric juntament amb la dels beats dolents.

Valoració:10menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (11-7-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:20menosmas
Per Plumer, fa mes de 9 anys

Volen esquarterar el Català per fer-lo desaparèixer: Primer el divideixen entre les tres comunitats que formen els Països Catalàns (els quals han decretat prèviament que no existeixen) després el sub-divideixen entre les províncies o illes, després entre comarques, pobles, barriades, carrers, mançanes, cases, persones i després la gent ja no s´enténen entre ells perque cada individu parla d´una manera diferent i per tant, decideixen parlartots en Castellà. I avui hem sabut que en Wert donerà doblers de la cartera de Madrid a les escoles privades de Catalunya que impartesquin els estudis només en Castellà. I Avui s´empenyen en desfer una llengüa però demà podrien ser empreses, associacións, famílies, parelles, i tot el que se´ls posi per davant.

Valoració:23menosmas
Per arnauet, fa mes de 9 anys

Arnau: Uep con anam no es un botón de muestra, por lo tanto una flor no fa estiu. Tendría castañas, y de las gruesas, que este espacio te molestase. Fíjate en los rostros parlantes, por ejemplo.

Valoració:0menosmas
Per tomevet, fa mes de 9 anys

Exacte Pepin. Negar una llengua és D,incults. I negar es català és de fatxes.
Ho has dit benissim

Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente