algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Mallorca surt al carrer pel dret a decidir després de l'abdicació del rei

A plaça Espanya de Palma s'aplegaren més de 2.000 persones per exigir un referèndum

Imatge de Palma aquest capvespre. | C.P.

Palma, Pollença, Sóller, sa Pobla i Manacor foren els punts on es concentraren els partidaris de replantejar l'actual model d'estat que passa per la successió dinàstica, després de l'anunci de l'abdicació del rei Joan Carles.

A plaça Espanya de Palma s'aplegaren més de 2.000 persones per exigir un referèndum perquè els ciutadans tinguin un control real de la democràcia. El portaveu d'Unitat Cívica per la República, Miquel Mascaró, reclamà que el poble pugui decidir el seu futur i assegurà que “no tornarem a caure en la mateixa trampa!”, entre crits de “visca la república”.

A la concentració de Ciutat no hi faltaren per ERC, Joan Lladó; de MÉS, Fina Santiago i Biel Barceló i per part dels socialistes, Conxa Obrador, Sílvia Cano i Aina Rado i d'Esquerra Unida, Manel Carmona i Aina Díaz.

A sa Pobla unes vint-i-cinc persones es concentraren davant del consistori. A Pollença a la plaça Major s'aplegaren unes cent persones sota el lema 'Som ciutadans lliures no súbdits!', convocats per Convocatòria Unitària (Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra). A Manacor un centenar de persones tampoc no faltaren a la convocatòria que va transcórrer amb normalitat davant l'Ajuntament.

Sóller
A Sóller unes 40 persones es concentraren davant l'Ajuntament amb estelades i banderes republicanes. Els participants, entre els quals hi havia membres del Col·lectiu Albaïna, d'Esquerra Unida i diversos regidors i càrrecs de MÉS, corejaren lemes com "A Mallorca no tenim rei".

Dos agents de la Guàrdia Civil i diversos policies locals varen controlar els concentrats a certa distància sense intervenir en cap moment. L'annècdota la protagonitzà un senyor que sense dir res es plantà en posició ferma davant els manifestants i amb el braç en alt va sostenir durant un minut un mòbil amb una bandera espanyola monàrquica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Una republicana més, fa mes de 9 anys

Aquest canvi de rei encara incrementarà més la despesa pública ja que s´hauràn de canviar moltes coses com per exemple moneda, retrats i motls d´altres que suposarn més retallades després de les eleccións. Un mal moment per anarse´n ha estriat don Juan Carlos.

Valoració:1menosmas
Per Peret I, fa mes de 9 anys

L'absoltisme ja sap que Cat. arribara a ser independent. Tot de pressa i a correcuita perque els Republicans no s'organitçin. Guanyarem! Els castellas ja han perdut la jugesca.

Valoració:7menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Total, erais los de siempre. La diferencia es que si el factor dominante es la bandera estelada, multiplicáis la participación x10. En caso contrario, solo multiplicáis x2.

Personalmente, me'n fot de esta cuestión de la república o monarquía, pero sois tan previsibles que cualquiera os podría redactar las noticias, incluso sin conocer su contenido.

Valoració:0menosmas
Per "Raul del Pozo", fa mes de 9 anys

“Aunque soy republicano, ¡VIVA EL REY!”

Valoració:0menosmas
Per bernadet, fa mes de 9 anys

No entenc la nostàlgia històrica que senten qualcuns envers la II República, un període sagnant i convuls que ens abocà a una guerra civil desastrosa.

Valoració:-7menosmas
Per Bosquimà, fa mes de 9 anys

.... i si no endavant amb la República Federal d'Espanya !, com a unió de pobles iguals i germans, on no hauria cap problema en ser català (o d'altri) i espanyol, ans el contrari: garantia de pertànyer a una terra de llibertat, igualtat i respecte mutu.

Valoració:9menosmas
Per Bosquimà, fa mes de 9 anys

Molt ben trobada aquesta referència Sr. Ramoneda encara que no estic tan segur que la qüestió catalana sigui tan decisiva com diu ni molt menys que això no canvia res.
Així com estan les coses, el temps corre en contra de la monarquia i l'encara rei estic segur que ho sap molt bé.
S'han carregat les classes mitjanes que donaven estabilitat i la gent està molt cremada, molt. Difícil que s'accepti popularment una coronació de les Corts espanyoles com si fos un tràmit administratiu.

S'ha de votar una cosa així en referéndum a tot l'Estat i el PPSOE no hi podrà fer res per evitar-ho durant molt temps.

A veure si el príncep té el fi sentit polític del seu pare, perquè el necessitarà si vol regnar. Em demano si es conformaria amb una part o vol el tot o res. Gran incògnita aquesta que, malauradament, ens afecta.

I si guanyés la monarquia en votació lliure i clara ens preocuparíem de la independència d'un estat que pot ser no volem, i si no%

Valoració:-4menosmas
Per Vicenç Ramoneda, fa mes de 9 anys

L'escriptor rossellonès Joan-Lluís Lluís va predir fa sis mesos l'abdicació del monarca espanyol, Joan Carles I. Ho va fer en un article al diari el Punt Avui datat del 24 de novembre de 2013. "I predic, doncs, que el rei Juan Carlos I abdicarà el 2014. Queda dit i registrat per a la posteritat", deia amb gran solemnitat. A continuació precisava a més que el monarca prendria la decisió probablement "abans de l'estiu".

L'abdicació serà una eina de propaganda de la Corona per reconciliar una relació trencada entre Catalunya i Espanya, "per posar una mica de ciment en la fissura d'ambdues parts", afirmava llavors Lluís. La propaganda representarà l'ús "de tots els recursos dialectals, subliminars i emocionals possibles" i anirà acompanyada, especialment, d'una gramàtica amb verbs com "renovar, reconciliar, modernitzar, rejovenir", adjectius com "raonable, racional, commovedor, definitiu, lleial" i subjectes com "Espanya, pacte, fidelitat, futur, destí". Amb aquest vocabulari -explicava- s'elaborarà un argumentari destinat a "estovar" el cor dels catalans, "tindrà com a objectiu principal", apunta Lluís, "provocar a Catalunya un nou sentiment d'adhesió al projecte espanyol".

"La joventut relativa del nou rei d'Espanya serà un argument per parlar de canvi d'etapa i de rumb i per prometre uns horitzons exemplars, com si el rei decidís la política dels governs espanyols", "A Catalunya sentirem el cor espanyolista lloar la seva figura, enaltir la seva honradesa", i entre l'argumentari espanyolista, Joan-Lluís Lluís, diu que la posició de TV3 sobre la transmissió d'aquest esdeveniment serà "una manera eficaç d'analitzar la força catalana en el torcebraç amb Espanya". "Que el transmetés no seria un acte de servei públic català sinó de pura subordinació política", apunta Lluís, mentre que "si s'hi resisteix enfortirà el seu paper de construcció d'un espai mental i nacional propi".

PS. Se'ls hi ha vist el llautó als absolutistes!

Valoració:23menosmas
Per fraules, fa mes de 9 anys

Serem els que serem, però tard o d´hora hauràn de comptar ambs nosaltres. Visca la República.

Valoració:16menosmas
Per Tofol, fa mes de 9 anys

Segur que serán mes de cent mil, jejeje

Valoració:-18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente