nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Urna 'low cost' per votar el 9N a Catalunya

L'urna té un cost de 2 euros i és plegable. | MARTA P

La Generalitat ha triat el model d'urna que recollirà els vots de l'eventual consulta d'autodeterminació prevista per al 9 de novembre a Catalunya , de cartró i que elaboraria el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire) de Lleida.

Segons ha publicat aquest divendres 'La Vanguardia', es tracta d'una caixa plegable amb una finestra plastificada en els dos laterals, amb un cost de poc més de dos euros la unitat que substituiria la tradicional urna de plàstic, d'un preu superior.

D'instal·lar unes 6.000 unitats, la Generalitat eludiria la convocatòria d'un concurs públic per a la seva adjudicació.

També ha triat el model de papereta, amb la pregunta en català i en castellà, en cursiva per sota, que recull la pregunta doble que el Govern i els partits favorables a la consulta van acordar al desembre.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va remetre cartes als 947 ajuntaments catalans per demanar la col·laboració en la consulta, dels que han respost 411, i en què han rebutjat la proposta l'executiu català treballa per situar els punts de votació en edificis de la Generalitat.

Segons el rotatiu, la Generalitat preveu aprovar dimarts la creació del registre de catalans a l'exterior per facilitar el vot, i al Parlament la llei de consultes no referendàries al setembre.

En un article al mateix rotatiu sota el títol 'Tot estarà a punt', la vicepresidenta assegura que les institucions catalanes compliran la llei i d'organitzar un procés d'aquestes característiques requereix una complexa organització, de manera que el Govern treballa «discretament» mesos i que estarà a punt per al 9 de novembre.

«Fa mesos que treballem discretament en la logística: l'organització i distribució dels punts i de participació, el control i supervisió del procés i de les seves dades, els horaris, els locals, les paperetes, les urnes, la selecció dels membres de els punts de punts de participació ... », ha afegit.

Ha afirmat que el Govern treballa perquè «tothom pugui manifestar la seva opinió en llibertat, sense pressuposar resultats», i que l'operatiu garantirà una consulta transparent, internacionalment inqüestionable i amb plenes garanties jurídiques, i per a la qual desitja una participació majoritària.

Ortega ha assegurat que s'avança cap a la consulta «amb decisió, però sense renunciar al diàleg», per al que seria més fàcil si l'Estat donés suport la seva celebració i ha considerat estrany que des d'algunes institucions només arribin impediments per exercir el dret a vot.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.