muy nuboso
  • Màx: 16.59°
  • Mín: 12.25°
13°

El Círculo 'ven' llibertat lingüística a Eivissa

2112

L'entitat ultra Círculo Balear desembarca a Eivissa. Testimonis pitiüsos descriuen com a les portes d’algun institut d’ensenyament públic de l'Illa s’han estat repartint fulls suposadament informatius, signats per la fundació que presideix Jorge Campos.

L'Assemblea Alternativa d'Eivissa, Sa Bassetja, critica aquesta acció en la qual es fan una sèrie de qüestions a les famílies, algunes de les quals semblen més aviat preguntes retòriques, per tractar de donar suport a arguments que habitualment usa l'entitat espanyolista en la seva promoció del monolingüisme castellà.

Entre aquests punts constaten que els centres escolars estan obligats a enviar les circulars i altres notes de comunicació en les dues llengües oficials de les Illes. També que els "organismes internacionals, entre ells la UNESCO, recomanen que els nins siguin escolaritzats en la llengua materna durant el primer ensenyament". «Està vostè a favor de la llibertat?», sentencia al final, abans de recomanar als pares i mares que “reclamin els seus drets” i “exigeixin llibertat”.

Des del col·lectiu compromès amb la construcció de la Unitat Popular a Eivissa retreuen al Círculo que fa dos anys que la Conselleria d’Educació demana a les famílies que inicien l’escolarització dels seus fills en quina llengua volen que ho facin. El resultat, també a les Pitiüses, és que la immensa majoria escull la llengua catalana.

Això, segons la seva visió, és només un exemple de la maniobra que pretén el document. «Mentre fa una crida a la llibertat, aquesta llibertat no la tendran les persones de les Illes que no coneixen més d’una llengua. La llibertat comença en poder escollir entre diferents possibilitats conegudes», afirma.

«Amb aquesta gent, que no té altre propòsit que arraconar la nostra llengua i cultura, no hi hem de discutir cap tema tècnic. L’escola catalana ha de ser el que el poble català i la comunitat educativa vulguin que sigui. Ningú de fora i amb les eines il·legítimes que els ofereix el règim espanyol està legitimat per discutir ni una coma del què el poble decideix».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fan pudor!, fa mes de 10 anys

Ai quin circo!
Quin Circo-culo!
Mal nom.

Valoració:1menosmas
Per Ni respostes ni manetes, fa mes de 10 anys

Qualsevol resposta, per molt bona que sigui, a aquests que insisteixen a escriure en espanyol en un diari en català, no és més efectiva que la indiferència; ja que aquesta fa real la inutilitat de la llengua la lectura de la qual pretenen imposar-nos.

Valoració:3menosmas
Per madre preocupada, fa mes de 10 anys

¡manda narices! soy de izquierdas y sindicalista encima y voy a tener que dar la razón al Círculo Balear frente a esos indecentes que quieren que mis hijos sean unos fracasados como lo son ellos mismos. ¡qué tristeza de islitas!

Valoració:1menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:16menosmas
Per Biodramina, fa mes de 10 anys

"Mallorca4ever"

Aplícate el cuento.
O entrecomillas "español", o lo pones con "ny". Monstruo.
¿No serás uno de nuestros famosos docentes?
Espero que la respuesta sea que no.

Valoració:-1menosmas
Per Alixendri, fa mes de 10 anys

Nofret
De on has tret que aquest diari es serios ?

Valoració:-14menosmas
Per Mallorca4ever, fa mes de 10 anys

Idò aquesta genteta que presumeix del español, s'ho podríen fer mirar, ja què hi ha moltes faltes d'ortografia al seu escrit en llengua imperial. Salut!

Valoració:12menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

llorenç, els putes catalanets de la Obra Cultural tampoc tenen gens de balears i també duen sa denominació, així que...

Valoració:-26menosmas
Per llorenç, fa mes de 10 anys

Encara ens faran tornar a allò de "putes foraters" i "barco de rejilla". El haurien d'exigir llevar la denominació de balear. Que en diguin FNCE, ja que de balear no en tenen ni molt, ni poc ni gens.

Valoració:15menosmas
Per nofret, fa mes de 10 anys

No se perquè un diari seriós com aquest dóna tanta importància i difusió als dois d'aquesta entitat renegada i ignorant. El seu pes específic social i representativitat és molt més reduït que el de qualsevol secta pseudoreligiosa de les que reparteixen pesquins pel carrer, i d'aquests darrers -que fins i tot poden caure simpàtics- no en deis res. En canvi de qualsevol animalada que diuen els del Círculo, vos ne feis ressò.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente