lluvia ligera
  • Màx:
  • Mín:

Xavier Salinas: “No valorar una llengua és menysprear la persona”

El bisbe electe afirma que “estime la meva i no me la prendran, és la meva”. Assegura que “no vol fer un problema” de la qüestió lingüística

22508

Monsenyor Salinas, ahir moments abans de comparèixer en roda de premsa al Palau Episcopal.

J.Torres.

El bisbe electe de Mallorca, Xavier Salinas (València, 1948), defensà ahir que "no valorar una llengua és menysprear la persona". La frase és prou explícita per il·lustrar com veu Salinas el conflicte lingüístic creat a les Illes per la gestió del PP.

Pocs dies després d'arribar a Palma per preparar la seva presa de possessió, ahir comparegué davant els mitjans de comunicació i deixà clar que "estime la meva [llengua] i no me la prendran, és la meva". El més important "és parlar-la i cuidar-la", afirmà Salinas, qui explicà que la seva intenció és "no fer-ne un problema, d'aquesta qüestió" i que contestarà amb l'idioma que faci falta aquells que se li dirigeixin. Així respongué el futur bisbe la pregunta d'un periodista de si hi hauria més presència del castellà al Bisbat.

Amb relació a les diferents visions de la tasca evangelitzadora dels religiosos mallorquins, que en algunes ocasions ha creat conflictes, Salinas reconegué que "sé que és un problema general a les nostres esglésies, sempre hi ha hagut una tensió entre els que tenen una visió estricta de la religiositat i els que es decanten pel compromís social". Respecte d'aquesta qüestió, assegurà que "el bisbe ha de ser una mescla de tot i ha d'unir els esforços de dues dimensions que no han d'estar enfrontades". No obstant això, Salinas es mostrà convençut de la necessitat "d'un accent més radicalment religiós si es tracta d'ajudar". I és que, a parer seu, "aquest és un repte molt gran". Així és com considera que es dóna "una dimensió vital i humanitzadora de la fe".

L'anterior bisbe de la Diòcesi, Jesús Murgui, durant la seva etapa com a màxim responsable de l'Església a Mallorca, fou qüestionat per diferents sectors per mostrar-se poc comunicatiu amb la Comunitat i viure al marge de la realitat de Mallorca. Sobre quin serà el seu tarannà com a nou bisbe d'una diòcesi que qualificà de "cosmopolita", afirmà que "no puc viure al marge de la realitat i he de contribuir a la reflexió comuna". Afegí que "cada bisbe respon d'una manera. En una diòcesi d'aquestes dimensions he d'intervenir i comunicar-me". El que fins ara ha estat bisbe de Tortosa explicà que "de vegades ens demanen coses a l'Església on no tenim camp de decisió".

La d'ahir va ser la primera compareixença pública de Salinas a Mallorca per tenir un "primer contacte" amb els mitjans de comunicació. El valencià indicà que, quan la gent li demanava si estava content de canviar de diòcesi, responia que "sí, molt", i va precisar que "és una alegria prou reflexionada". Sobre la seva nova casa, Mallorca, el qui havia estat bisbe d'Eivissa de 1992 a 1997 afirmà que "no vinc a una illa, sinó a un poble que estime". Pel que fa a la seva nova missió, apuntà que "m'hi enfrontaré en nom de Crist", ja que "per mi és tot un repte viure la fe en aquest context tan difícil".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys

Sa nostra llengo és es mallorquí, no es valencià, sr. Salines,
A mem si espabilam...

Valoració:-10menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

No som gaire religiosa, per tant no opinaré sobre segons què. A priori -i sense tocar campanades, ja que ja es veurà amb el temps-, la seva postura lingüística com a mínim no me sembla d'espant, que ja és molt, però també pens que per als cristians mallorquins, allò seu seria tenir un bisbe mallorquí.

@Departamente: Bosses! Es canvien per idioma els noms si de cas, però no els llinatges!

Valoració:-1menosmas
Per fil, fa mes de 10 anys

Efectivament senyor bisbe. I, a més, un acte de violència gratuïta.

Valoració:-1menosmas
Per Concís, fa mes de 10 anys

I és menysprear un col·lectiu de persones, és a dir, un poble.

Valoració:1menosmas
Per joaquim de badalona, fa mes de 10 anys

a veure si aquest bisbe encara ens sorprendrà i donarà la campanada, i encara será millor que els dos precedents. va estar a eivissa i tortosa, i segons notícies té moltes ganes de ser bisbe de mallorca. veurem qué passa, però jo de totes formes segueixo pensant que el bisbe de mallorca hauría de ser mallorquí. volem bisbes mallorquins, aquesta hauria de ser la campanya dels fidels mallorquins, aquest hauria de ser el lema. no defalliu poble cristià mallorquí.

Valoració:3menosmas
Per L'OBRA DE TOTS, fa mes de 10 anys


http://www.verkami.com/projects/3953-l-obra-de-tots

Documental sobre mig segle de lluita dels mallorquins per mantenir viva la llengua catalana. Mig segle d'Obra Cultural Balear (1962-2012). Hem lluitat 50 anys i lluitam ara, més que mai. Tenim una història, ens importa i la volem contar.

Valoració:9menosmas
Per Pax vobiscum, fa mes de 10 anys

Sacríleg, surt una mica de la cova.
Com viviu dins un món utòpic farcit de romanticisme malaltís no enteneu res del que passa en el món real.
I clar després no teneu ni idea d'on surt això de "missa amb patates" i el crit de "Salinas".
Per cert som creient però també crític.
Som crític amb tots aquells que portaven el dictador "bajo palio" i també som crític amb tots els que avui en dia que fan prosselitisme del nacionalisme catalanista més sectari.

Valoració:-26menosmas
Per Sacrílegs, fa mes de 10 anys

També els fascistes varen matar capellàns i monges. No tots eren creients i el que diu aquersta animalada de "missa amb patates" ho demostra.

Valoració:3menosmas
Per We are not spanish. FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 10 anys

http://www.youtube.com/watch?v=fZijN8EijuI

SPAIN'S SECRET CONFLICT

Denunciant la guerra silenciosa que espanya està duent a terme contra Catalunya i la resta dels Països no Castellans que ocupa l'estat depredador i pan-castellanista.
Denouncing the silent war that Spain is waging against Catalonia

INTERNACIONALITZAM Sa nostra lluita!

Valoració:9menosmas
Per Departamente de Presidència, fa mes de 10 anys

Vamos a ver, panfleteros... El sr. obispo se llama Javier Salinas. Si le vais a cambiar el nombre, al menos ser coherentes y poner "Xavier Salines".

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente