cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Wert s’enroca en la marginació del català i Bosch acota el cap

22868
La trobada d'ahir entre el ministre Wert i els responsables d'Educació de les autonomies havia aixecat màxima expectació, però serví de ben poc. | Kiko Huesca

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, no ha mogut ni una coma de l'esborrany que ja presentà el 4 de desembre passat als consellers d'Educació de les comunitat autònomes, en el qual la llengua catalana queda relegada a una quarta posició dins del currículum. Així, Wert s'enroca en la marginació del català i Bosch acota, de nou, el cap al dictat de Madrid.

Aquest és el principal resultat de la Conferència Sectorial d'Educació duita a terme ahir horabaixa al Ministeri i que va acabar una altra vegada amb el malestar de tots els representants educatius que no pertanyen a un govern del PP. Bosch alabà, malgrat tot, Wert, de qui va destacar "el to mantingut quant a les propostes que s'han fet arribar i les reunions per millorar la redacció de l'avantprojecte".

Sobre les aportacions que va fer durant la trobada, Bosch afirmà que "hem volgut remarcar l'especial incidència que pot tenir per nosaltres el tractament d'equilibri entre les dues llengües cooficials, tenint en compte la nova definició de troncal que presenta aquest avantprojecte". Iés que Bosch ja ha manifestat en ocasions repetides que defensa que el català sigui considerada com a troncal. Però allò cert és que entre els plans de Wert no hi ha el de tenir en compte la proposta de Bosch. El ministre assegurà ahir que "es fa difícil que la llengua cooficial s'integri entre les troncals, però sí que recollirem en el text que aquestes tinguin el mateix tractament que les troncals". Afegí que "s'intentarà trobar una denominació diferent de la d'‘especialitat' per a les llengües cooficials que doni resposta a la inquietud de les comunitats autònomes".

Tot i que Wert es manté inamovible en la seva posició, Bosch es mostrà optimista: "El ministre i altres consellers han exposat la seva voluntat per millorar el text actual". Cal recordar que l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) estableix tres tipus de matèries en les etapes obligatòries: troncals, específiques i d'especialitat. A les troncals se'ls haurà de dedicar un mínim del 50% de l'horari lectiu; a les específiques, on trobam, per exemple, la segona llengua estrangera, es fixa un màxim del 50% de l'horari lectiu. Finalment, en el bloc d'assignatures d'especialitat, hi ha les llengües cooficials i la seva literatura, a les quals no se'ls assigna cap quota horària. L'altra gran aportació a la nova llei Wert per part de Balears va ser, tal com explicà Bosch, que "es reculli la figura del director dins les plantilles dels centres públics".

Ja al mes de gener, el ministre tornarà a convocar les comunitats autònomes per parlar de la memòria econòmica que ha d'acompanyar la posada en marxa de la nova llei, com també el seu calendari d'implantació.

Incrementa el malestar

Els sindicats educatius, la Plataforma de l'Ensenyament Concertat, a més de les associacions de pares i mares d'alumnes que havien demanat amb el conseller Bosch una reunió urgent perquè recollís les seves aportacions sobre la LOMQE, mostraren ahir el seu profund malestar perquè Bosch no els convocà per escoltar-los abans de partir a Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ianekin, fa mes de 10 anys

Bosch, xotet i venut!

Valoració:5menosmas
Per Boro, fa mes de 10 anys

Beril

Que donde esta la imposición?
En las escuelas de las islas al 90 por cien.
Tu mismo te contestas, eso de no dejar estudiar a un menor en español en España... Espero lo paguéis caro, y fascistas ? Encima llamas fascistas?

Vives en España, atontáo, E S P A Ñ A. a A A
Repítelo


O cópialo 100 veces, a ver si te entra.

Valoració:-10menosmas
Per Bon atlot, fa mes de 10 anys

El ministre Verd haurà d'acotar el cap i passar pel foradí que assenyala l'Estatut. La societat civil de les Illes Balears, gràcies a tot el barrumbori que s'han montat els contertulis de les radios i televisions, que no saben valorar l'importancia de la immersió per aprendre a emprar amb correcció la llengua pròpia, mentre no restin vetats els mitjans de communicació escrits en foraster i que son sempre a l'abast dels infants

Valoració:6menosmas
Per antelm, fa mes de 10 anys

Bosch un altre traydor per la historia de aquest pais

Valoració:8menosmas
Per Regomira Puig, fa mes de 10 anys

La rentadora Bosch no para!

Valoració:2menosmas
Per Berili, fa mes de 10 anys

Boro no ets més que un feixista, "ahora impongamos el idioma de este país de una vez"... Ben retratat quedes demostrant qui vol IMPOSAR i la mentida dels 30 anys d'imposició catalanista que deis és ben senzilla de desmontar ja que un 25 % d'habitants no sap el català. On és la imposició? qui són els feixistes? au anau a porgar fum tu i tots els desgraciats morts de fam que heu vingut a viure, i heu estat acollits, a la nostra terra perque a la vostra meseta no teniau ni per menjar.
En 2 anys Catalunya partirà i si els balears no els seguim acabarem morts asfixiats per la càrrega fiscal de mantenir un país de dropos i inutils vividors com el tal Wert, pero quan ja no ens quedi res per sucar-nos no sé de que viuran els espanyolots.

Valoració:-5menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:11menosmas
Per Boro, fa mes de 10 anys

Bravo wert

Ni una coma , ya han sido 30 años de imposición catalanista, ahora impongamos el idioma de este país de una vez.

Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

Brave Heart, a les batalles mostrava el cul, per provocar, però no l'oferia.

Valoració:13menosmas
Per Ropit., fa mes de 10 anys

O en Bosch acabarà amb el català, o els catalanistes hem d'acabar amb en Bosch amb el nostre vot.

Valoració:34menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente