algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

El dilema de la Ràpita

El batle de Campos, Sebastià Sagreras, és un ferm defensor de les bondats del projecte del complex turístic, mentre que la portaveu del GOB en destaca l’impacte negatiu sobre l’entorn natural

34786
La cadena humana organitzada el 29 d’abril per la plataforma Salvem la Ràpita, Amics de la Terra i Grup d’Ornitologia Balear (GOB) fou un èxit de participació. | T. AYUGA

Sebastià Sagreras és el batle de Campos i un entusiasta defensor del projecte del complex turístic de Son Durí.
“La iniciativa és bona per a Campos i per a Mallorca, no en tenc cap dubte. Generarà activitat econòmica i es crearan llocs de feina, al voltant de 300, segons els promotors. A més, és evident que l’oferta complementària en sortirà beneficiada i se’n crearà de nova que generarà riquesa al municipi”, explica.

Vivim temps de crisi i el batle té ben present que la construcció del complex suposaria importants beneficis econòmics per al Consistori. “També s’ha de considerar que els ingressos de l’Ajuntament en taxes seran quantiosos, més de tres milions d’euros, que seran ben útils”, remarca.

Campos disposa de les platges més guapes de Mallorca, però no en treu profit pecuniari. De fet, al municipi just hi ha el balneari de la Font Santa, un grapat d’agroturismes i un petit establiment hoteler dins el nucli urbà del poble. Sagreras s’indigna quan li parlen dels efectes que tindria l’hotel sobre el Trenc. “Els hotels de la Colònia de Sant Jordi són més a prop del Trenc que de la Ràpita. Insinuar que la construcció del complex seria perjudicial per al Trenc és, senzillament, fals”, afirma el batle.

Sagreras recorda que els promotors han assegurat que la intervenció serà respectuosa amb l’entorn. “Serà un projecte sostenible i sensible amb el medi ambient. S’ha dit també que poden existir problemes de subministrament d’aigua, però la realitat és que els hotels de la Colònia de Sant Jordi reben aigua de Campos”, indica.

Pel que fa a la contestació social que provoca l’hotel, Sebastià Sagreras té clar que la majoria del poble de Campos hi està a favor. “Els resultats electorals a les municipals demostren que la majoria hi està d’acord. Serà bo per al poble”, acaba dient el batle.

Margalida Ramis, portaveu del Grup d’Ornitologia Balear (GOB), vessa arguments i entusiasme per defensar la necessitat de mantenir intacte Son Durí, on està anunciada l’edificació d’un complex hoteler i un camp de golf.
“La construcció del complex turístic suposaria un consum exagerat i negatiu de territori. Contribuiria a empitjorar la situació general de l’àrea protegida del Trenc i del Salobrar. És una obvietat que l’activitat humana contribueix de manera important  a la degradació de les platges i dels sistemes dunars. La construcció de l’hotel afectaria negativament a l’entorn natural”, assegura Ramis.

La portaveu considera també que és absolutament innecessari augmentar l’oferta turística i de camps de golf. “Ara com ara, tots els estudis ens indiquen que a Mallorca hi ha un excés d’oferta turística. I la mateixa Associació de Camps de Golf reconeix que n’hi ha una oferta suficient. Avui, la política turística hauria d’anar encaminada a reconvertir i a recuperar les zones degradades a causa de la massificació”, afirma.

Ramis opina que el problema de l’aigua és també cabdal. “Un equipament turístic com el que es pretén construir a la Ràpita implica un elevat consum d’aigua. Es faria una pressió sobre els recursos hídrics molt important, que pot arribar a provocar problemes a zones veïnes com a consecuència de les fortes extraccions dels aqüífers”, assenyala.

La portaveu del grup ecologista destaca molt positivament la reacció de la ciutadania amb la creació de la plataforma Salvem la Ràpita. “En poc més de dos mesos s’aconseguí recollir prop de 17.000 firmes contràries al projecte, que foren lliurades a la Conselleria de Turisme. A més, el 29 d’abril hi hagué una participació massiva en la cadena humana organitzada”, recordà Margalida Ramis.

 

 

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per burkina, fa mes de 12 anys

xerra sempre en català i escriu com toca.

el problema
el tenim amb el que fas en el teu dia a dia al carrer i amb la familia: xerrar castellà a un munter de gent quan saps que t'entendrien perfectament en català.

no amb els articles literaris

Valoració:0menosmas
Per Balear, fa mes de 12 anys

Visca Mallorca lliure de feixistes catalanistes com Elisa!

Valoració:0menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

@Balear: Si tant et preocupa el mallorquí, denuncia que es tradueixin els topònims al foraster: Mahón, la Puebla, Ibiza, tot això no et fa mal als ulls, no? Visca Mallorca lliure del feixisme espanyolista!
Per cert, tractar de feixistes aquells que en foren víctimes demostra molta d'ignorància o molt de cinisme. En Franco i els seus espanyolistes eren feixistes, els defensors del català eren encarcellats i afusellats.
I deixau en pau la llengua ja, que és una obsessió malaltissa. Aquest article és sobre la destrucció d'un dels darrers espais naturals de Mallorca, però es veu que us importa una merda. I preteneu estimar Mallorca? Vosaltres sou els seus defensors? Patètic.

Valoració:0menosmas
Per balear, fa mes de 12 anys

Els mallorquins deim "Sa Ràpita".
Els catalans i els pancatalanistes diuen "La Ràpita".

Visca Mallorca lliure des feixisme catalanista!!

Valoració:-1menosmas
Per tanmateix, fa mes de 12 anys

Per en "A Campos estam farts de domingueros aprofitats": de què heu viscut fins ara? Idò aquest suposat progrés-destructiu vos ha anat bé fins ara, o no? Construint xalets i fent urbans tots els terrenys que abans eren garrigues. No te queixis tant dels domingueros, que bé te n'has aprofitat fins ara! Lo que hauries de fer és mirar 40 anys enrera, i comparar el lloc idílic d'abans amb el d'ara, i te n'adonaries que ara fa plorera el merder en què s'ha convertit Sa Ràpita i els seus voltants, i que ara teniu l'oportunitat d'aturar seguir amb més destrucció.

Valoració:1menosmas
Per Mallorqui, fa mes de 12 anys

La rapita, no. Sa rapita. Pancatalanistes

Valoració:-1menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

Són uns lladres mafiosos que volen enriquir-se a costa de robar als nostres fills els darrers espais naturals relativament verges que queden. No tenen moral ni consciència. Qui estima Mallorca no la destrueix. Traïdors!
A tots els forasters que tant es preocupen per l'article literari al nom: més valdria lladràssiu contra l'espanyolització dels topònims de Maó o Eivissa. Això sí que fa mal als ulls i a la cultura illenca!

Valoració:5menosmas
Per jaume r., fa mes de 12 anys

El problema és que el GOB els últims anys ha oerdut credibilitat anteposants els interessos polítics dels partits que la subvensionen a la defensa de la terra.
margalida xupant del bote no es defensa sa terra per molta raó que tinguis a la Rápida.

Valoració:-5menosmas
Per Bon atlot, fa mes de 12 anys

Mirau, senyor batle Sagreres i d'altres, si el meu raonamen t és vell emperò ningù ha trobat l'ocasió de fer-lo enfora. El sól, la terra, des de f milers d'anys té vocació. El sól del terme de Campos reuneix una ira de bones qualitats per ésser ramader. I ja en podem fer de trucs i baldufes, tameteix la terra comanda i l'homo que no li té respecte tard o prest en pagarà les consequències.

Valoració:8menosmas
Per maki, fa mes de 12 anys

Es esperpèntic el grau d'rresponsabilitat d'alguns escrividors de comentaris. NO ELS PREOCUPA SI ES DESTRUEIX UNA PART IMPORTANTISSIMA DEL PATRIMONI PAISATGISTIC DE MALLORCA, NI SI ÉS BO O DOLENT ECONOMICAMENT, NI SI EFECTA EL NOSTRE FUTUR NI DELS NOSTRES FILLS I NETS!. no, Els preocupa si esta escrit Sa Rapita, o La Ràpita....al·lucinant. A mes del que aprofita que es lluna plena, o quart mivant per envestir conta els " clalufos", escriu ell.(Deu voler dir "catalufos" l'exaltat!.
Està vist que aquesta illa falten molts psiquiatres.o AL MANCO, ENTRE ELS COMENTARISTES.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente