cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 22°
29°

Mesquida perfila el pla d’eficiència per salvar els hospitals General i Joan March

El conseller assegura que estan “treballant” per evitar-ne el tancament i que cal fer “imprescindibles” aquests centres. De moment, per al 15 de setembre ja està previst la clausura del 50% de Caubet

El conseller de Salut, Família i Benestar Social, Antoni Mesquida, està perfilant el pla d'eficiència que podria salvar del tancament els hospitals General i Joan March. Tot i ser dies de vacances, el conseller està aprofitant per mantenir diferents contactes amb els agents implicats en el funcionament dels centres sanitaris. Segons confirmà ahir Mesquida, "estam treballant per treure plans de viabilitat conjuntament amb els empleats d'aquests centres". Afegí la necessitat de "fer imprescindibles" aquests hospitals. Ara bé, sobre si ja existeix algun pla definit per evitar-ne el tancament, confirmà que "de moment hi estam treballant".

Amb tot, Mesquida s'haurà d'afanyar si vol tenir enllestit el pla d'eficiència que faria viable mantenir els dos centres sanitaris oberts. La polèmica continua, doncs, des de l'anunci del tancament dels centres, el passat 30 d'abril, i no cal oblidar que Salut ha estat l'única àrea del Govern on en menys d'un any ja hi ha hagut dos consellers i és ara Mesquida qui ha d'assumir l'herència deixada per Carmen Castro.

La pròxima data important en el calendari que ha fixat l'IB-Salut per anar fent efectiu la clausura dels centres és el 15 de setembre. A mitjan mes que ve està previst que el 50% del Joan March deixi de funcionar.

La secretària de Salut d'UGT, Aurora López, confirmà ahir que durant la reunió mantinguda la setmana passada amb Mesquida els comentà que "no tenia en el pensament tancar hospitals", si bé també insistí que per evitar-ho calia cercar solucions que facin "eficients i viables" aquests dos centres. López assegurà que "el temps ens va en contra, però hi ha un raig d'esperança".

Cal recordar que el que cerca l'IB-Salut amb la clausura d'aquests dos emblemàtics espais és abaratir el cost que actualment està pagant per pacient. Si un ingressat al Joan March o al General suposa a l'Administració 375 euros al dia, amb el trasllat d'aquests malalts a centres concertats la quantitat es reduiria fins als 165 euros.

Entre els plans de l'Executiu també hi ha el de reobrir el segon semestre del 2013 un total de 80 llits a l'hospital de Son Espases a l'antic edifici de maternoinfantil per acollir pacients de Caubet i del General. En total, el Govern vol estalviar-se, segons es preveu en el Pla econòmic i financer 2012-2014, 26,5 milions d'euros a través de la concertació de llits i reobrint part de Son Dureta.

Des del Sindicat Mèdic (Simebal), el portaveu, Miguel Lázaro, confirmà, a més, que hi ha hagut converses sobre el futur dels hospitals amb Mesquida. "Em sembla que qüestionar-se el tancament és interessant", assegurà Lázaro, qui alabà el nou conseller amb aquestes paraules: "El posicionament de Mesquida és intel·ligent. Cal dialogar i escoltar els metges i després ja avaluarà totes les propostes".

El sindicat, que es mostra totalment contrari al tancament d'aquests centres, recordà que millorar l'atenció sociosanitària és una proposta electoral del PP. Lázaro alertà que en cas que inevitablement es tanquin els dos centres s'haurà de vigilar que "la qualitat sigui la plantilla i no s'aprofiti per reduir unes plantilles altament qualificades per a l'assistència a terminals, dependents i crònics".

Aparcar a Son Espases

Antoni Mesquida, reconegué ahir que el seu departament està treballant perquè certs col·lectius de persones no hagin de pagar per accedir a l'aparcament de Son Espases, si bé assegurà que encara "no tenim res tancat". Així ho explicà el responsable de Salut en declaracions als periodistes després de la seva visita a una ambulància de suport vital avançat (UVI mòbil) i una altra de Suport Vital Bàsic (SVB), on, no obstant això, no detallà de quins col·lectius es podria tractar. "Estam mirant diferents opcions perquè hi hagi determinades persones que puguin accedir-hi sense haver d'abonar", indicà.

D'altra banda, després que dilluns el Defensor del Pacient instàs el conseller a solucionar les llistes d'espera a les Balears, que, a parer seu, són "inassumibles" i "posen en perill la vida dels pacients", Mesquida recordà que quan va arribar a la Conselleria va dir que "seríem transparents", per la qual cosa "s'hi està treballant".

Durant la visita del conseller al 061 es donaren a conèixer les dades de persones ateses per aquest servei, que disposa de 10 ambulàncies. El Centre Coordinador d'Urgències Mèdiques de les Illes va atendre un total de 215.541 avisos en el primer semestre de 2012. A més, es varen registrar 31.607 intervencions realitzades per ambulàncies de Suport Vital Bàsic, 6.368 per ambulàncies de suport vital avançat i 519 per aeronaus.

Segons les darreres dades registrades pel 061, a Balears, durant la temporada d'estiu, es gestionen diàriament un total de 1.600 avisos telefònics i s'hi assisteix una mitjana de 440 pacients.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per etsuko, fa mes de 11 anys

gràcies pepé! oh, salvadors! gràcies bauzá!! gràcies per obrir-nos els ulls.
de fet, mai m'havia sentit tant mallorquina, tant balear i tant defensora del que ens és comú a tans de milions de persones.´
ja em veig el titular... el pepé evita cerrar el hospital general y el joan march gracias a sus recortes.
fabulós!! quina propaganda!! goebbels no vos arriba ni a la sola de les sabates...

Valoració:2menosmas
Per HOTEL-EX-HOSPITAL de luxe amb golf en venda., fa mes de 11 anys

Sense dubte ja estaran mirant de reconvertir els hospitals General de Joan March en fastuosos megacomplexes hotelers amb tota mena de luxes com ara golfs, Jacuzzis i demés estupideses per continuar el nostre paper de servidumbre als colonitzadors europeus-teutons.
Ja és massa temps des que ens coneixem!

Valoració:7menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

Els ha de salvar.
I es convertirà en un conseller que un govern com el de JR bauzán NO mereix.
Tendrà mèrit fer una cosa bona -molt bona- en aquest context.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente