algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

Bosch presenta el curs de la lliure elecció de llengua a l'escola

El conseller d'Educació ha destacat les principals línies del procés d'escolarització corresponents al període 2012-2013

28268
El conseller ha informat que als fulls de matrícula es podrà designar la primera llengua per a l'ensenyament. | Arxiu.

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha presentat avui el procés d'escolarització per al curs 2012-2013, pel qual preveu que es matricularan uns 160.000 alumnes, i per primera vegada devers 50.000 d'aquests podran optar per la lliure elecció de la primera llengua de l'ensenyament.

La posada en marxa d'aquesta mesura, que Bosch ha recordat que és "un dret que sempre ha existit, una altra cosa és que els pares l'hagin pogut exercir amb facilitat", és la principal novetat de l'escolarització per al pròxim curs que s'ha presentat avui.

Suposarà que els pares dels alumnes que es matriculin al segon cicle d'educació infantil (3, 4 i 5 anys) i primer cicle de primària (primer i segon curs), podran escollir la que serà llengua vehicular de l'ensenyament de la lecto-escriptura per als seus fills entre les dues oficials que existeixen a l'arxipèlag: la catalana i pròpia, o bé la castellana i comuna per a tot l'estat.

Bosch ha explicat que hi ha entre 10.500 i 11.000 alumnes per promoció, i ha assenyalat que la lliure elecció "n'afectaria uns 50.000". Per als infants que es matriculen per primera vegada, el full de sol·licitud de plaça s'ha de presentar en el centre educatiu elegit en primer lloc i inclou una casella en la qual es podrà especificar si s'opta pel castellà o el català.

"Els que ja estiguin matriculats i que desitgin exercir aquest dret, ho especificaran al full de matrícula", ha afirmat Bosch.

Desdoblar cursos o professors de suport

El conseller ha detallat que per donar resposta a la demanda que es produeixi, s'estudiarà la casuística de cada centre perquè aquells que siguin grans podran organitzar-se desdoblant els cursos en diversos grups en funció de la llengua i els petits podran fer-ho efectiu amb un reforç de professors de suport.

Si és necessari fer un reforç de docents, ho hauran de sol·licitar a la Conselleria.

Així mateix, el conseller ha subratllat que els alumnes que estudiïn en català o en castellà "estaran al mateix centre i desenvoluparan el mateix projecte educatiu", i l'única diferència raurà en què iniciaran la lecto-escriptura a la llengua que escullin els seus pares o tutors.

Bosch ha detallat que no hi ha un mínim d'alumnes per donar classe a cada llengua, perquè el dret és individual i "es garanteix fins i tot si n'hi ha un, igual que ocorre amb altres qüestions" com puguin ser els reforços educatius especials.

A finals de juny estaran finalitzats els processos de matriculació a infantil i primària, i començarà a definir-se l'organització i "com cada any, el juliol s'acaba de perfilar la quota de professors", ha informat el també portaveu del Govern de les Illes.

Bosch ha assenyalat que la lliure elecció "complica l'organització en els primers anys, però després serà normal"

Possibilitat de canvi

Davant de la possibilitat que els alumnes canviïn de llengua després d'haver començat l'ensenyament en una d'elles, Bosch ha assegurat que la seva obligació com conseller és garantir el dret de les famílies a la lliure elecció, i com a docent ha aconsellat els pares que estiguin interessats que parlin amb el centre sobre com va l'alumne, "com va evolucionant i què és el millor per a ell".

Bosch ha augurat que es podrà comprovar l'efectivitat de la mesura quan els alumnes assoleixin quart de primària, que és quan se suposa que han de manejar les dues llengües "aproximadament igual, independentment de la llengua elegida com a primera".

Per al pròxim curs, es preveu "una estabilització de la població escolar, amb lleugeres variacions," ha declarat.

Inscripcions

El passat dilluns dia 7 va començar el procés d'adscripció per als alumnes que han de canviar de centre per continuar els estudis obligatoris. El procés d'admissió per a la resta d'alumnes d'infantil, primària i secundària comença el 14 de maig i el termini per presentar les sol·licituds acaba el 28 de maig.

Igualment, el termini de sol·licitud d'admissió d'alumnes de Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) i Formació Professional (FP) serà de l'11 al 28 de juny; i per a batxillerat del 25 al 29 de juny.

En matèria d'infraestructures, s'incorporen vuit centres nous. A Mallorca els col·legis de Sineu, Llucmajor i Manacor i l'institut de Santa Maria; a Menorca els col·legis Maria Lluïsa Serra de Maó i Sant Lluís, així com l'ampliació de l'institut Josep Maria Quadrado que va començar a funcionar el gener; i a Eivissa el col·legi i l'institut de Sant Antoni de Portmany.

Un problema per als centres

Tanmateix Bosch, ha assegurat avui que lamenta els problemes i les complicacions que comportaran per als equips directius dels centres educatius balears el fet d'aplicar en dos cursos, l'actual i el pròxim, els ajustaments determinats pel Govern balear en aquesta matèria.

"Som conscients que els equips directius notaran que entre tots hem de treballar més per tirar endavant la situació, el primer que ho fa i ho farà és el conseller, i lament que és complicat fer aquests ajustaments en dos cursos", ha afirmat Bosch a la roda de premsa de presentació del procés d'escolarització per al curs 2012-2013.

A més, Bosch ha assegurat que ni ell ni el president del Govern, José Ramón Bauzá, no acudiran a l'acte de protesta convocat per a demà pels sindicats, pares i alumnes, a la qual han estat convidats a participar mitjançant un document registrat a la Conselleria, i que s'escenificarà al col·legi Es Pont de Palma.

"El president i el conseller són perfectament conscients que tot el procés d'optimització dels recursos que tenim en aquest moment a la comunitat autònoma és complicadíssim, dur i difícil d'aplicar", ha afirmat Bosch, que ha dit haver visitat "molts centres públics i concertats de primària i secundària, després de 6 anys de treballar a Planificació Educativa".

Bosch ha lamentat no tenir una situació econòmica millor que permeti al Govern "atendre les peticions que tindrà sempre la comunitat educativa de millora del sistema".

El conseller ha afirmat que el Govern treballa per "redreçar el rumb d'una comunitat autònoma que gastava per sobre de les possibilitats pressupostàries" perquè és impossible "seguir gastant sense límit".

Finalment, Bosch ha defensat que els ajustaments que afecten a educació s'han decidit amb l'objectiu primordial de "mantenir la retribució econòmica als professors que faran aquest esforç". "Ens hem estret el cinturó en tots els programes", ha assegurat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 13
Siguiente
Per Antoni, Wis, fa mes de 11 anys

HAAAAAHHHHHHHHHHHAHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAHHHHHHHAUUUUUUFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF, NO PUC MÉSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:-16menosmas
Per mallorquin, fa mes de 11 anys

Gracias Bosch, gracias Bauzà, gracias PP!
Gracias por traernos la libertad a nuestra tierra!

Valoració:-2menosmas
Per Antoni, Wis, fa mes de 11 anys

Polac castellenista dels nassos grossos, una vegada vos comenci a pegar se rampa no vos podreu aturar fins trobar terres castellanes, ai quina volteeeeeeeeera!!!!!!!!! No, i tot és aigua entre ses Illes i Castella, ha ha hahahaHAHA!!!!!!!

Valoració:0menosmas
Per El polaco, fa mes de 11 anys

Gonelles; Como sigas así te va a dar un yuyu majete....

Valoració:-6menosmas
Per GONELLES SONATS, fa mes de 11 anys

Per conservar les varietats, lo millor és que la gent no aprengui la llengua de mallorca. Ala jas , si això no es conserva. Te pareix. Tots a conservar la variedaz que se avla en mallorka del castellano, porque nusotros los mallorquinos semos Los que mejó avlamos er castellano. Que no nos Impongan madrileño, ni castellano, que aquí avlamos mallorquino, la lengua que trajeron los castellanos que aora ha evolucionao al mollorquino.
A MALLORCA EN CATALAAAAAAAAAAAAAAAAAÀ. PERQUE SEMPRE S'HA XERRAT CATALÀ, I ES GONELLES ANIRAN A CAGAR QUE RESISTIREM I LLUITAREM FINS QUE NO ENS QUEDI BOÇÍ DE TERRA.

Valoració:16menosmas
Per article interessant, fa mes de 11 anys

http://in.directe.cat/joan-lladonet/blog/7867/lextrema-dreta-imposa-la-segregacio

Valoració:-1menosmas
Per El Quijote, fa mes de 11 anys

Aixó: Querido amigo te recuerdo que el DEBER de conocer la única lengua oficial en el ESTADO es la que tú sabes, porque de lo contrario serias ANALFABETO E IGNORANTE. Las lenguas minoritarias, como tú bien dices, y así se manifiesta en el Estatuto Balear serán de especial respeto y protección, no faltaria más, pero eso y lo que algunos pretenden con comparaciones surrealistas es otra cuestión, es decir ,que aunque se imponga una lengua minoritaria, por el hecho de imponerla, existirá evidentemente rechazo social, con lo cual como te comente anteriormente, estas lenguas minoritarias existentes en la practica sólo se hablan en las tertulias de comedor.

Valoració:-10menosmas
Per 2000, fa mes de 11 anys

Soni/Albert: podeu sebre moltes llengües,que ningú us priva parlar, em sembla que en cervellet i teniu una mica de confusió.Català normalitzat de Barcelona?Ara bé en quan a respecte,educació, us falta un poquet.Si algú us vol fer perdre les vostres arrels illenques,em sembla que teniu de mirar cap a una altre banda.I si us plau,una mica de respecte i educació.

Valoració:11menosmas
Per uno del cide, fa mes de 11 anys

noticia:
En las escuelas de son rapiña se ha hecho hoy viernes una especie de sondeo acerca de quienes elegían una u otra lengua para sus hijos.
Ya podeis ver cual era mayoritaria.
Imagino no será asi en centros de part forana, o provincianos.

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys

Es nins no aprenen ses varietats lingüístiques pròpies de Balears, si no que se'ls inculca des de petits es catala mes academic que existeix. L'exemple de l'examen d'ESO és significatiu i per desgràcia ja fa temps que ha deixat de ser una anècdota..Com va dir es rei En Jaume, vergonya cavallers, vergonya. JO TAMBÉ DIC..catalans ? països catalans? NO GRACIES !!

Valoració:-25menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 13
Siguiente