L'operació posada en marxa el passat dilluns a Barcelona per la Fiscalia Anticorrupció de les Balears sobre una presumpta desviació de diners públics a l'entorn de l'Institut Nóos, que va presidir el duc de Palma, Iñaki Urdangarín, ja ha conclòs, i ara s'estudiarà tota la documentació confiscada.
Segons han informat a Efe fonts del cas, l'operació es va donar per tancada ahir a la nit amb l'interrogatori d'alguns implicats per part del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, que es va desplaçar des de Palma fins a la capital catalana amb una comissió judicial autoritzada pel jutge d'instrucció del cas Palma Arena, José Castro.
Després del retorn avui a Palma de la comissió judicial encapçalada pel fiscal, la Policia estudiarà la documentació confiscada en els registres duts a terme en diverses empreses vinculades a Urdangarín i al seu soci, Diego Torres, qui va prestar declaració dimarts passat.
A partir dels informes policials, la Fiscalia Anticorrupció decidirà si demanar la citació com a imputat d'algun dels implicats, i el jutge tindrà després que decidir sobre això. Fonts d'Anticorrupció han indicat avui a Efe que aquesta fiscalia especial no té previst sol·licitar de moment al jutge que citi a declarar com imputat a Urdangarín.
No prendrà aquesta decisió, han afegit les fonts, fins i tot que s'analitzi la documentació intervinguda a Barcelona, així com una altra requerida a València, i es practiquin diverses declaracions testificals ja previstes.
Anticorrupció considera, en l'escrit remès al jutge per demanar la posada en marxa d'aquesta operació, que el duc de Palma i Diego Torres van muntar un "entramat societari" per "apoderar-se de fons públics i privats que rebia l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre que van presidir ambdós."
Les indagacions que afecten al duc de Palma es duen a terme en una peça separada del Palma Arena, en el marc de la qual es va interrogar fa uns mesos a Palma a Torres, que va ser vicepresident de l'Institut Nóos quan Urdangarín el presidia el 2005, i un any després va passar a dirigir l'entitat quan aquest va renunciar al seu càrrec.
En concret, a la peça s'investiguen els delictes de malversació de fons públics, prevaricació, falsedat documental i frau a l'Administració en què es va poder incórrer des de l'Institut Nóos i empreses vinculades a ell durant la segona legislatura del president balear Jaume Matas (2003-2007).
La presumpta desviació dels diners públics es va produir pel que sembla en el marc de dos convenis amb el Govern balear pels quals l'organisme que presidia Urdangarín va rebre 2,3 milions d'euros per organitzar un fòrum esportiu.
Els convenis es van rubricar el juliol de 2005 i setembre de 2006 i van servir per crear aquest encontre internacional sobre esport i turisme, que pretenia convertir-se en un observatori permanent i mundial especialitzat en aquestes dues matèries.