nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La jutgessa exigeix 7,3 milions d'€ de fiança a Cardona, Viaene i Ordinas

Piedad Marín demana l'obertura de judici del cas Scala i declara el PP responsable civil subsidiari d'una de les indemnitzacions

123970
L'exconseller Cardona (a la dreta) i l'exdirector de Promoció Industrial Viaene, en un viatge a la Xina el 2005. | GOVERN

La jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, va demanar ahir l'obertura de judici oral, a més de fiances milionàries de 7,3 milions d'€ per als principals implicats. Aquesta decisió durà per primer cop a la banqueta dels acusats l'exconseller de Comerç, Indústria i Energia del Govern Matas, Josep Juan Cardona, per al qual es demana una pena de 21 anys de presó. L'òrgan competent per dur a terme la vista serà l'Audiència Provicial.
Els altres dos principals acusats en la trama del suposat desviament de doblers públics del Consorci per al Densevolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) en benefici propi són l'exdirector de promoció industrial Kurt Viaene i l'exgerent del CDEIB Antònia Ordinas. Per a ells es demanen 20 i 7 anys de presó, respectivament.
En la causa hi ha 15 acusats més, en la majoria empresaris i proveïdors del CDEIB que s'enfronten a penes més minses. Els delictes que s'investiguen són: associació il·lícita, malversació, frau a l'Administració, falsedat documental i suborn.

Les fiances de responsabilitat civil seran per indemnitzar la Comunitat Autònoma i sumen 7,3 milions d'euros. Cardona, Viaene i Ordinas les hauran de constituir de manera conjunta i solidària. Si no les abonen es procediria a embargar-los els béns. Cal recordar que Cardona ja va afrontar una fiança de responsabilitat civil de 2,9 milions d'euros per aquesta mateixa causa quan encara era polític aforat. I aquesta va ser una de les raons per les quals deixà la política.

Una caució i el PP

Una d'aquestes fiances, per un import de 14.113 euros, a banda de Cardona i Viaene també l'haurà d'abonar l'excoordinador de fires del Govern Matas, Antoni Munar. La jutgessa en aquesta caució declara, a més, responsable civil subsidiari el Partit Popular. Marín, però, també ha ordenat que es retornin al PP els 6.000 € que va consignar per haver-se presentat com a acusació popular en la causa, ja que s'ha retirat. La magistrada dóna un termini de 75 dies hàbils a les defenses perquè presentin els escrits corresponents davant l'extensió i complexitat de la causa.

Els altres acusats

La magistrada en la interlocutòria recull les peticions de pena de la Fiscalia i la Comunitat Autònoma. A continuació detallam les sol·licituds per a la resta d'acusats en el cas Scala. Per a l'empresari Felip Ferré i exnebot polític de Matas es demanen 6 anys de presó; al seu soci Arnaldus Van der Huk, 10 anys; a la soprano Isabel Rosselló, parella d'Ordinas, 7 anys; a la secretària personal d'Ordinas Daniela Beaumont, 4 anys; al seu marit, Jaime J. Fernández, 5 anys; al dissenyador Joan Rosselló, 6 anys; a l'excàrrec del Govern Antoni Munar, 1,5 anys. Per a la resta d'acusats, en la majoria proveïdors, es demanen: Francisco García, 8 anys i mig; Sergio Pereletegui, 5 anys; Jaume Gil, 4 anys; Manuel Saez, 6 mesos; Pedro Veny 6 anys; Juan Riera 1,5 anys; Antoni Vicens, 6 mesos; i Francesc Mauri, 2 anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.