cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

Els manifestants de 'Democrària real' conviden la ciutadania a participar-hi

En una assemblea, els acampats de la plaça d'Espanya, de Palma, han aprovat un text que defensa un canvi cap a una democràcia participativa

125842
L'assemblea ha discutit diferents punts que han convergit en un text que es repartirà a la ciutadania. | Ferran Aguiló - J. Torres.

L'assemblea celebrada a partir de les 13.30 hores a la Plaça Espanya de Palma en què ha participat prop d'un centenar de persones ha aprovat per àmplia majoria i únicament amb un vot en contra el repartiment d'un pamflet entre els ciutadans, mitjançant el qual es convida a la població a participar en aquest "canvi cap a una democràcia realment participativa i protagonista" en la qual es defensi la societat civil". Així, el text, que serà redactat en castellà, català, anglès i àrab, assenyala que la lluita de les persones que han decidit sortir al carrer per reivindicar un canvi de sistema "continuarà fins que es compleixin els nostres objectius", ja que "volem poder decidir". El pamflet comença dient que "ets una afectada, siguis pensionista, aturada, treballadora, precària, petita empresària, cooperativista, autònoma, estudiant, camperola, una persona amb pensament propi".

El text admet que "no tenim la solució", si bé subratlla que "més enllà del nostre discurs, hi ha les nostres pràctiques alternatives que fa anys que posam en marxa contra un sistema que continua comerciant amb òrgans, armes i destruint la naturalesa i vides humanes". "Som el que sembram i, per tant, som també el que recollim", assegura el pamflet en el qual s'explica que amb aquesta acampada, "assumim nostra responsabilitat com éssers pensants i crítics afegint un incansable debat sobre les qüestions socials i polítiques". Minuts abans d'aprovar-se el pamflet, s'ha obert un torn de paraula. Entre els qui hi han intervingut ha destacat la qui fou candidata d'IU al Congrés dels Diputats en les eleccions generals de 2008, Marisol Ramírez, que ha demanat als ciutadans congregats que la lluita continuï després de les eleccions del 22 de maig, ja que, segons ha recalcat, aquest es tracta del moviment ciutadà més important que hi ha hagut a Espanya des de la Transició.

Per la seva part, un altre jove ha fet la proposta més radical d'instar als presents que deixin de treballar per no continuar sostenint l'actual sistema, ja que, segons el seu parer, es pot viure amb el que ofereix la terra, si bé ha admès que un no es podrà fer ric d'aquesta manera. "Si a Àfrica van descalços des de fa 30 anys per culpa d'Europa, per què no podem anar nosaltres també descalsos?", s'ha preguntat aquest jove, que ha exigit a l'Ajuntament de Palma que reparteixi entre els ciutadans els terrenys públics perquè es puguin conrear, de cara a proveir la població. Després de l'aprovació de l'esmentat pamflet, aquesta nit es tornarà a reunir l'assemblea, a partir de les 21.30 hores, a fi d'aprovar un manifest el "més representatiu possible" perquè se sentin identificats tots els ciutadans amb independència de l'edat i el gènere.

Així, després de l'intens debat que va tenir lloc aquest dimecres durant una assemblea en què van participar 300 persones, ja s'ha elaborat un segon esborrador del manifest, tenint en compte que es van posar a sobre de la taula moltes idees, que van complementar al primer esborrador.

Debat del manifest

Entre altres aspectes que s'han debatut a l'hora d'elaborar un manifest, el que més polèmica ha suscitat i sobre el qual al final no s'ha pogut arribar a cap acord és si es canvia tot el sistema i se n'elabora un des del principi basat en la democràcia "participativa" o bé s'aprofiten els aspectes positius de l'actual i es milloren per aconseguir una democràcia real a través d'un canvi de la Llei Electoral que eviti l'actual bipartidisme.

D'aquesta manera, s'ha acordat continuar aquest dijous amb el debat, donada la disparitat d'opinions, si bé sí que s'han arribat a diversos consensos relacionats amb la regeneració de l'ètica, l'impuls de l'educació per aconseguir un canvi de valors en la societat i la necessitat que Espanya sigui un Estat laic en el qual es respecti la llibertat i la identitat sexual de cada persona.

Així mateix, s'ha acordat que el manifest no utilitzàs llenguatge sexista i que es condemnàs i exigís un càstig per a aquells polítics, bancs i multinacionals que no respectin els drets de les persones i actuïn de manera especulativa i corrupta, mentre s'ha reclamat als partits polítics que paguin les seves despeses amb diners propis i no amb els diners dels ciutadans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antònia, fa mes de 12 anys

Aquests ens han governat, aquests són els que han portat fins aquí: PP-PSIB-BLOC-PSM-UM-IU aquests són els que han governat els útlims 8 anys! AQUESTS ENS HAN PORTAT ON ESTAM! NOELSVOTIS!!! VOT NUL tots a votar Nul .

Valoració:0menosmas
Per Antònia, fa mes de 12 anys

Aquests ens han governat, aquests són els que han portat fins aquí: PP-PSIB-BLOC-PSM-UM-IU aquests són els que han governat els útlims 8 anys! AQUESTS ENS HAN PORTAT ON ESTAM! NOELSVOTIS!!! VOT NUL tots a votar Nul .

Valoració:0menosmas
Per Dissidents, fa mes de 12 anys

Necessitam una democràcia real. És a dir una democràcia econòmica que ens situi per igual quan es tracta de decidir. Però això no serà possible si s'incrementa la desigualdat social com s'ha produït en les darreres dècades.

Valoració:0menosmas
Per Far Right For Majorca/Independence, fa mes de 12 anys

"Si a Àfrica van descalços des de fa 30 anys per culpa d'Europa"

Tot això són bestieses. Independència, i s'ha acabat.

És evident que són espanyolistes. Concentracions programades arreu de l'Estat. Discurs progre (i, per tant, reaccionari i anticatalà) on les nacions no espanyoles són reduïdes (i esmicolades) a la condició de simples ciutadans de l'Estat espanyol juntament amb els espanyols, tant els que encara habiten al seu país com els que han vingut a viure aquí, els quals encara tindrien més drets (privilegis) que no pas els autòctons. Ús residual, marginal, bilingüitzat, folclòric de la nostra llengua nacional.

Valoració:-2menosmas
Per Jn, fa mes de 12 anys

PP-PSIB-UM-BLOC-PSM-IU aquest són els que mos han Portat fins aquí NOELSVOTIS!

Valoració:-7menosmas
Per Artà, fa mes de 12 anys

Som-hi! NOELSVOTIS! regenerem la política! Càstic als partits VOTA NUL!

Valoració:0menosmas
Per Marat, fa mes de 12 anys

Intelbook, no volem que ens ho donin tot fet. De fet, molts tenen dues carreres i master i són incapaços de trobar feina... i els que en tenen treballen de becaris o/i cobrant uns sous miserables. Tot plegat, les consignes lliberalistes que tan t'agraden tampoc funcionen. Si l'estat no regula un salari digne, un sistema de pensions, seguretat social, etc, saps tan bé com jo que no es regularà tot sol, com afirmen els lliberalistes. L'empresariat sempre s'aprofitarà si els hi donem llibertat.

Valoració:3menosmas
Per IntelBook, fa mes de 12 anys

El que ens passa a Espanya és que ideològicament no hem progressat des dels anys trenta. Els joves que se suposa som els més ben educats de la nostra història repeteixen consignes passades. Per què no emulem als anglosaxons o europeus del nord? El xip d'ara és "que l'Estat m'ho doni tot fet", i pel qual ara hem de canviar al de "facilitem el camí i proveïm d'eines perquè JO em busqui la vida ".

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente