algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 10.65°
10°

“Fer llibres de text en 'modalitats' és tudar els doblers”

Si no s'hagués fet pacte, ara tindríem Jaume Matas de president i Nadal de batle a Cort”

125856
Biel Barceló, candidat del PSM-IV-EXM al Parlament. | MARCO TORRES

Biel Barceló es lleva molt l'americana aquests darrers dies. Potser és per estar més còmode en la brega electoral. O senzillament és que pitja, la calor de la primavera.

Heu complert davant els vostres votants?
Hem complert gran part del Pacte, però és ver que moltes de coses han quedat enlaire: algunes, per la crisi, ja que no hi havia doblers; i d'altres, per discrepàncies entre els socis de govern.

Us han fet mal crítiques com la del GOB, que titllava la legislatura de "continuista"?
Jo entenc que les crítiques són necessàries perquè els governants no ens quedem adormits. Ara bé, cal veure els avanços que hi ha hagut en medi ambient: s'han protegit 1.600 hectàrees i s'han eliminat les ART. També és ver que cal fer més en el consum energètic i en "renovables".

Quin ha estat el moment més dur, per vós, de la legislatura?
N'hi ha hagut molts! Comença amb la decepció de Son Espases i continua amb diverses crisis per la corrupció (una que acaba de matinada i salva el Pacte i una altra que ja el trenca).

Si haguéssiu sabut com acabaria UM, hi hauríeu pactat igualment?
Vejam, si no s'hagués fet pacte, ara tindríem Jaume Matas de president de Govern i Miquel Nadal de batle de Palma. La millora és innegable, tot i que, evidentment, ara no faríem igual aquell pacte.

Voldríeu que Convergència tragués escons?
La desfeta d'UM ha afeblit el seu espai habitual, però que la dreta regionalista entri al Parlament és positiu perquè tothom hi estigui representat. I encara més si prenen vots al PP.

Què és, per vosaltres, IniciativaVerds: un soci puntual o una futura fusió?
La coalició entre PSM, IniciativaVerds i Entesa per Mallorca té voluntat de continuïtat, però això no vol dir que s'hagin d'integrar al PSM. Cal respectar la sobirania de cada partit, i IniciativaVerds té molt de futur, com es veu en el creixement que tenen a Europa els partits verds, més que no els partits comunistes.

Per què no ha quallat el Bloc?
Hi hagué partits que hi creguérem des del primer moment i som els que ara formam la coalició. D'altres, també legítimament, canviaren d'estratègies.

Potser els diferents electorats no quallaven.

El 2007, el vot més espanyol i urbà d'Esquerra Unida no se sumà al projecte, sobretot a Palma i a Calvià. Senzillament, part del seu electorat no volia una coalició amb nacionalistes; ni part dels nostres -malgrat que molts manco- tampoc volien anar amb gent com Eberhard Grosske.

Els escindits d'IniciativaVerds haurien d'haver deixat els càrrecs?
Es parlà internament, en l'àmbit del Bloc, i tothom va acceptar que continuassin per no fer una altra crisi.

La vostra tendència electoral va a la baixa en els darrers 15 anys.
El PSM té més influència en les reivindicacions que després defensa la societat que no pas cos electoral. I ja hi ha qualque historiador que ho ha teoritzat.

Esquerra Republicana deia fa poc que els volíeu "muts i en una gàbia".
Els que hem demostrat voluntat d'unir som nosaltres, com ho hem mostrat a coalicions com Progressistes, Unitat i el Bloc mateix.

Com definiríeu les relacions amb Esquerra?
Des del veto que ens feren a les eleccions europees, no hi ha relacions.

Teniu ganes de compondre-les?
Respect molt el seu projecte, però ara només es basa a prendre espai al PSM i dividir el món nacionalista. És difícil compondre-hi les relacions, ara per ara.

Creis que els llibres de text en "modalitats" són una boutade de campanya o un desig de Bauzá?
El problema de l'educació no és la llibertat de centre, ni els llibres de text. Si es gasten els doblers en això, els tudaran. Però, en fi, també ho prometeren en el 2003 i no ho varen fer.

A la pràctica, com es combat el fracàs escolar?
Davallant la ràtio d'alumnes (que és el contrari que vol fer el PP). També cal desdoblar els grups en assignatures com l'anglès.

Els ordinadors a les aules tenen sentit?
Hi han de ser una eina més, però no la central.

Què pensaríeu si les vostres filles, en ser majors d'edat, votassin el PP?
Ho respectaria, però hauria fracassat en la transmissió de valors en què jo crec. Per mi, els valors del PP són la tristor i l'egoisme.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dídac, fa mes de 12 anys

Però que és això? Convergència s'autodeclara nacionalista, EU no són comunistes i Esquerra som un partit INDEPENDENTISTA i en es estatuts no diu penlloc que som nacionalistes, això de dividir es vot nacionalista... Si fóssim nacionalistes seriem exactament es mateix partit que voltros, però no ho som, som independentistes.

A més, que noltros sempre hem defensat es Pacte, Unitat i es Bloc.

Perquè respectau sa plena sobirania d'Entesa i IniciativaVerds, però en canvi voleu que noltros mos fusionem (i sense crear corrents interns) i muts i a la gàbia?

Bé... què hi farem. Tot i que tenguem discrepàncies en segons quins temes, sa vostra lluita és parescuda a sa nostra. Igualment, molta de sort a tots es partits vertaderament d'esquerres! Es vertader enemic és el PP!!

Salut!

Valoració:3menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

"Cal respectar la sobirania de cada partit"... tret la d'Esqurra, m'imagín, perquè la condició que imposaren era la seva dissolució i la integració dins el PSM, sense tan sols el dret d'existir com un corrent intern. Quanta hipocresia!
I això que Esquerra pretén "prendre espai al PSM" què vol dir? Sembla que el nacionalisme sigui propietat seva en exclusiva. No fa falta que ningú robi res, heu perdut electors per mèrits propis. Un poc més d'autocrítica i d'esperit democràtic no us faria mal.
Per cert, si tan clar tenien com acabar amb el fracàs escolar (les mesures les compartest al 100%), com és que han fet exactament tot el contrari? (augmentar ràtios i suprimir professorat)? I per què no han complert amb el que havien promès a la campanya pel que fa a la inversió en ensenyament? Potser si s'haguessin retallat ells el sou enlloc de fer-ho als professors, a qui han augmentat les hores de feina i el nombre d'alumnes, les coses haurien anat milllor. De doblers n'hi ha pocs, però ells han decidit on s'invertien i ben segur que n'hi ha molts que s'han malgastat enlloc d'invertir-los en educació com havien promès. No teniu paraula i a més no heu plantat cara al PSOE per a defensar els illencs..

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente