algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
20°

L'IES Sant Marçal, el primer institut tipus que es construirà a les Illes

L'IBISEC és l'encarregat de definir el projecte, que podria ser una realitat el segon trimestre del curs 2012-2013. L'objectiu és projectar edificis sostenibles mediambientalment i econòmicament

125718
Alçària de l'institut que es construirà a la Cabaneta, molt a prop de l'església de Sant Marçal, de la qual prendrà el nom.

 

L'IES Sant Marçal de Marratxí serà el primer Institut d'Educació Secundària de les Illes que es construirà seguint un model tipus d'edifici. Després de crear un projecte d'escola tipus per a les escoles d'educació Infantil i Primària, l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) ja té a punt un model d'Institut que pretén ser sostenible tant mediambientalment com econòmicament. El nou IES de quatre línies tindrà una superfície de 9.157m² i es realitzarà amb els criteris que estableix el Pla d'Infraestructures Educatives.

Alguns dels criteris que es preveuen són, per exemple: edificar amb la mínima complexitat constructiva i estructural i optar per un sistema de construcció racional, en què es donarà prioritat a l'economia de mitjans, l'estalvi de recursos, el reciclatge i la sostenibilitat. Això es tradueix, per exemple, en un sistema modular que sigui flexible i permeti modificacions i redistribucions interiors d'espais per adaptar-los a les necessitats de cada curs.

Aquest model d'edifici, que també es vol fer amb vocació de futur, reserva, per exemple, un espai per a la instal·lació de panells fotovoltaics. També es tindrà en compte la Directiva europea de maig de 2010, relativa a l'emissió de carboni 0, en els edificis públics -ha d'estar vigent el 2014-. Pel que fa als terminis d'execució, el gerent de l'IBISEC, Francisco José Fernández, calcula que, si va tot rodat, "el segon trimestre del curs 2012-2013 podria entrar en funcionament el nou centre". El projecte bàsic ja està redactat; ara, caldrà fer el d'execució, treure a licitació l'obra i, posteriorment, construir l'escola (uns dotze mesos més). L'IES de Sant Marçal serà el primer centre on s'aplicarà el nou model d'institut, si bé es treballa també perquè el nou IES de Santa Maria del Camí, i el de Santa Eulària, a Eivissa, es planifiquin d'acord amb aquests criteris d'institut tipus.

Cost
El cost aproximat d'un centre com el de Sant Marçal, amb capacitat per a 450 alumnes, és d'uns tres milions d'euros. Ara bé, "el preu varia en funció, per exemple, de la cimentació que s'acaba utilitzant", precisa el gerent de l'IBISEC. Ara fa tres anys que es van posar a fer feina amb les escoles tipus, per tal de donar resposta a les queixes constants dels centres sobre qüestions de manteniment que, en el moment de la construcció dels edificis, no s'havien previst i que podrien resultar afectades amb el desgast -pel fet de ser una escola o pel simple pas del temps.•

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.