nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

El jutge rebutja anul·lar la fiança civil d'1,6 milions a UM

En qualsevol cas, el magistrat ofereix la possibilitat d'al·legar i presentar proves contra l'embargament

125678
Melià i Monjo, el dia que foren citats per recollir la comunicació sobre la fiança civil d'UM. | S. AMENGUAL

El titular del Jutjat d'Instrucció número 8, Antoni Rotger, ha desestimat anular la fiança de responsabilitat civil d'1,6 milions d'euros que va imposar a UM en el marc del cas Pícnic, si bé reconeix que es va infringir la legislació processal en no haver estat formalment notificat el termini de 15 dies que es va donar al partit perquè formulàs al·legacions contra la petició de la Fiscalia que li fos acordada aquesta caució.

Al seu auto, a què ha tingut accés Europa Press, el magistrat assevera que aquest "vici processal" en cap cas no ha produït indefensió al partit nacionalista, "requisit ineludible per a això", en contra del que va exposar UM en el recurs de reforma que va interposar contra la fiança. És per això que, malgrat haver estat estimada parcialment la impugnació, el jutge mantindrà la caució decretada al partit.

En qualsevol cas, el magistrat, que recentment va acordar inhibir-se del cas per la seva relació amb el cas Maquillatge, ofereix a UM la possibilitat d'al·legar i presentar proves contra l'embargament de comptes que va ser sumit en no poder fer front a la fiança. El partit va haver així de designar els comptes de què disposa perquè poguessin ser embargats i cobrir d'aquesta manera la caució, malgrat que únicament disposaven d'uns 150.000 euros.

La formació manté que el termini de 15 dies no els va ser notificat i que quan el magistrat Francisco José Pérez va requerir la presència del que fos el president d'UM, Josep Melià, i el seu secretari general, Joan Monjo, perquè la Fiscalia els informàs de la petició, tampoc no els va ser notificat de manera formal. El lletrat d'UM té previst estudiar en els pròxims dies si recorre la fiança en apel·lació davant l'Audiència.

En concret, els 1,6 milions resulten de la suma dels 1,2 milions d'euros que, d'acord a les investigacions, van poder malversar-se des de l'Ajuntament de Palma a la captació d'afiliats d'UM, als quals se suma un terç d'aquesta quantitat que marca la Llei.

I és que la Fiscalia postula que els 'uemites' van desviar aquests doblers a fi de fer "proselitisme, propaganda i apologia de la seva idea política", i apunta a l'exregidora de Medi Ambient, Cristina Cerdó, l'excoordinadora d'aquest departament, Paula Cortés, i l'exgerent de l'Institut Municipal de Formació, Ocupació i Foment (Imfof), Catalina Payeras, com les principals persones que van ordir aquesta trama "en benefici exclusiu del partit".

A l'escrit que va presentar per reclamar la fiança, el Ministeri Públic assevera que la principal imputada en aquest procés, Cerdó, va donar ordres a Payeras així com a l'exassessor de Medi Ambient, Salvador Maimó, i l'exdirector general de Promoció Econòmica de l'Imfof, Enric Molina, a fi que "ignorassin" les bases legals establertes per contractar des d'aquesta empresa pública a inspectors mediambientals que en realitat haurien dut a terme tasques particulars per a UM.

La Fiscalia desglossa de forma detallada les quantitats presumptivament malversades i apunta que, dels 1,2 milions desviats, 343.332 euros procedien del conveni de col·laboració subscrit entre la Conselleria de Medi Ambient del Govern i l'Ajuntament per realitzar activitats d'ús públic a Cabrera; 577.738 euros dels sous i nòmines dels Imas; 159.247 de la campanya 'Ecobarriada'; 38.581 del lloguer del seu local; 42.326 euros de recursos materials; 33.358 dels serveis "innecessaris" d'assistència d'una altra d'imputada, i 12.664 euros de les excursions a l'Aquari i a la Dragonera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.