muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

Sus a l'estesa de cable elèctric

244 quilòmetres de cablatge uniran Santa Ponça amb Sagunt i posaran fi als talls d'electricitat

54958
El vaixel Guilio Verne, amarrat ahi al dic de l'Oest.

L'estesa del primer dels tres cables submarins de la nova interconnexió elèctrica entre les Illes i la Península comença avui. Es tracta de dos fils de potència i un de retorn, tots amb una longitud de 244 quilòmetres, 237 dels quals transcorreran pel fons marí. L'objectiu és que els talls en el subministrament elèctric a les Illes siguin cosa del passat i també que es puguin descongestionar les centrals elèctriques.

Amb l'ajuda del vaixell Giulio Verne, durant quinze o vint dies -segons les dificultats que es trobin-, 70 persones (entre tripulació i tècnics) treballaran les vint-i-quatre hores del dia per completar l'estesa del primer cable que sortirà de l'estació conversora de Santa Ponça, a Calvià, i connectarà amb la Península per Sagunt (València), on hi ha l'estació de Morvedre. A final de mes, es col·locarà el segon fil i, per març, el tercer. D'aquesta manera, es completarà un projecte de 375 milions d'euros que es posà en marxa ara ja fa sis anys. Els responsables del pla calculen que en deu anys la inversió estarà amortitzada.

És la primera interconnexió elèctrica submarina de transport de corrent continu que existeix a l'Estat i la segona del món en què els cables transcorren a una profunditat màxima de 1.485 metres. Segons explicà ahir el director general de Red Eléctrica Española a les Illes, Ramón Granadino, quan entri en funcionament, suportarà "un 20-25% de l'energia que s'utilitza a les Illes". A part de la millora de la "qualitat i fiabilitat" en el subministrament elèctric, el cablatge també és compatible per a altres usos, principalment en l'àmbit de les telecomunicacions.
La nova instal·lació té una vida útil de 40 anys, si bé, tal com explicà Granadino, "cada quatre anys cal fer-ne una inspecció ocular". Sobre l'impacte mediambiental, el director de Red Eléctrica a les Balears assegurà: "S'han pres totes les mesures i fins i tot d'addicionals, perquè sigui el mínim".

Amb tot, Red Eléctrica està preparant ampliar la connexió actual de Mallorca a Menorca d'un cable a tres, feina que costarà 70 milions d'euros; a més d'estendre dos cables de Mallorca a Eivissa, amb un cost de 160 milions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per extermini de rates tragineres, fa mes de 12 anys

.. i sus a la fi de la màfia de GESA-Endesa?

Valoració:0menosmas
Per quim, fa mes de 12 anys

...i sus a la destrucció de la posidonia....

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente