cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

L'arquitectura, de ben a prop

Els alumnes de l'IES Font i Trias d'Esporles han estat els primers que han pogut participar en el taller de jocs de construcció del CaixaFòrum

Descobrir, analitzar i construir. Aquests són els tres pilars de l'activitat Taller d'arquitectura. Jocs de construcció. Els alumnes de segon d'ESO de l'IES Font i Trias d'Esporles han estat els primers que han participat en aquesta activitat al CaixaFòrum, que està orientada als estudiants d'ESO, Batxillerat i Formació Professional i que es pot realitzar fins al 26 de novembre.

El taller, que dura dues hores, s'estructura en dos blocs. El primer, teòric, serveix perquè els joves aprenents d'arquitecte descobreixin alguns exemples de l'arquitectura més innovadora basada en els principis de la construcció modular. Les encarregades d'introduir-los en aquest tipus de solució constructiva són l'arquitecta Cristina Oliver i la historiadora de l'art Teresa Salom. Les seves explicacions, per fer entenedors alguns conceptes arquitectònics, s'ajuden d'exemples com les cases contenidors, els hotels rusc o les ciutats construïdes com a mecanos. D'aquesta manera, un dels corrents més innovadors de l'arquitectura contemporània que ha intentat apropar-se a la màquina i al seu procés de construcció -eficient, net, ràpid i senzill- de muntar i desmuntar és l'excusa perfecta perquè amb el mínim nombre d'elements es pugui realitzar la màxima combinació de solucions estructurals per adaptar els mòduls a uan major quantintat d'espais. Una de les monitores, l'arquitecta Cristina Oliver, els explicà les diferents possibilitats que ofereix la forma rectangular, en contraposició a les escasses possibilitats de maniobra que tenen les formes circulars a l'hora de crear espais funcionals.

Ja en el segon bloc del taller, se'ls obliga a entrar en acció. Quines decisions prenen els arquitectes quan dissenyen un edifici? Com cal ubicar-lo dins d'un entorn urbà? Els alumnes de l'IES Font i Trias s'enfrontaren amb el repte d'haver de planificar i analitzar els elements que han d'intervenir en la construcció d'un centre de negocis i d'un hotel. Segons la coordinadora d'activitats educatives del CaixaFòrum, Noemí Vallespir, "a part de desenvolupar un treball manual i creatiu, allò important és que s'han de posar d'acord per conscensuar el projecte i han d'aprendre a cedir". I és que, a part de descobrir què és l'arquitectura modular, es treballen de manera transversal aspectes com el treball i la coordinació en equip o les habilitats manuals. "L'activitat, a més de pràctica, vol provocar la reflexió que els edificis es planifiquen en el seu conjunt i tenint en compte l'entorn on s'han d'ubicar".

Un cop tots els membres del grup de treball pacten com serà l'edificació, comença la part més divertida. Amb cubs fets amb un full DIN A4, es comença a complementar l'estructura. Un vegada s'ha completat, només queda pintar les façanes de l'edifici que han ajudat a aixecar. Per acabar, cada grup exposa el seu projecte a la resta de companys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.