nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Maria Antònia Munar i Miquel Nadal s'enfrontaran a 6 anys de presó

Gabriel Garcías, advocat de l'expresidenta del Parlament, ha considerat 'precipitada' la decisió del jutge d'obrir el judici oral sense haver resolt el recurs contra el procediment abreujat

45774
Munar i Nadal s'enfronten a unes peticions de sis anys de presó per aquest procés.

El jutge del cas Maquillatge de presumpta corrupció ha obert avui judici oral contra l'expresidenta i l'exvicepresident del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar i Miquel Nadal, respectivament, per a qui el fiscal demana 6 anys de presó per malversació, falsedat i prevaricació. A l'auto d'obertura de judici, el jutge imposa així mateix als dos expresidents d'Unió Mallorquina (UM) una fiança civil de 320.000 euros, i ordena l'enjudiciament d'unes altres vuit persones, entre elles l'exdirectora insular de Comunicació, Margarita Sotomayor, així com funcionaris, empresaris i particulars que van actuar com testaferros.

El judici correspon a una peça separada del cas, en la qual s'investiga la desviació de 240.000 euros durant la legislatura passada des del Consell de Mallorca -governat llavors per UM i PP- a empreses audiovisuals vinculades als acusats. D'aquesta manera, els imputats, segons indica la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, "es van concertar per beneficiar de manera arbitrària amb fons públics" a les esmentades societats, amb les quals, afirma, "tenien estreta relació de propietat". Aquesta desviació es va fer, segons el fiscal, "amb menyspreu total de les normes administratives i legals de contractació pública", amb documents oficials "de contingut absolutament inveraç" i amb factures falses, a tot això per beneficiar-ne de mercantils "pròximes a membres destacats del partit Unió Mallorquina".

En concret, la peça se'n refereix a dues subvencions de 120.000 euros cada una atorgades pel Consell de Mallorca el 2004 i el 2005 a la productora Vídeo U, la meitat de la qual havia estat adquirida poc temps abans per Munar i Nadal, mitjançant dos testaferros o "socis aparents", Miguel Sard i Victor García, que s'enfronta a 2 anys i 3 mesos de presó. Munar i Nadal van comprar la meitat d'aquesta productora amb 300.000 euros que va facilitar la també expresidenta del Parlament balear a Nadal, que va ser el seu "dofí polític" en UM i que, igual com ella, està actualment desvinculat de la política arran de les seves imputacions en casos de corrupció. Això ho van fer a posta, segons el fiscal, de que els càrrecs electes no poden participar en més d'un 10 per cent en empreses que contracten amb l'Administració: "Maria Antònia Munar i Miquel Nadal tenien ple coneixement de la incompatibilitat legal, i per això buscassin una forma (ús de testaferros) que ocultàs la seva verdadera participació en la societat", afirma l'escrit.

Aquestes subvencions tenien com objectiu finançar un programa de ràdio d'esports, anomenat "Temps d'Esport", que havia d'emetre la cadena del Consell, Ona Mallorca, i que mai no es va difondre, explica Anticorrupció. Segons el fiscal, Margarita Sotomayor, per a qui demana 6 anys de presó, al costat d'altre dels acusats, Alfredo Conde, exdirector d'Ona Mallorca i administrador de la productora Studio Media, que s'enfronta a 3 anys i 3 mesos de presó, van convèncer el soci originari i administrador de Vídeo U, Miguel Oliver (per a qui demanen 1 any i 3 mesos de presó), que demanàs la subvenció i van pactar que es repartiria a mitges entre les dues empreses. En el cas de la primera subvenció, Sotomayor va firmar un informe justificatiu de la mateixa en el qual no va detallar "la incapacitat de què Vídeo O pogués emetre un programa de ràdio", ja que la productora es dedica sol a publicitat, a relacions públiques, a vídeo i a televisió.

Posteriorment, quan es va concedir la segona, Sotomayor va indicar que els programes s'havien dut a terme, quan la Fiscalia sosté que mai no es van emetre. Aquestes subvencions es van tramitar a una velocitat "reveladora", segons la Fiscalia, que detalla a tall d'exemple que, en el cas de la primera d'elles, es van realitzar tres tràmits el mateix dia. A més de les penes de presó esmentades, la Fiscalia també reclama per a Munar i Nadal 10 anys d'inhabilitació absoluta i 4 anys més d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic. L'Audiència Provincial serà el tribunal encarregat d'enjudiciar aquesta peça del "cas Maquillatge", una vegada les defenses hagin remès els seus escrits i es fixi data de judici.

L'advocat de Maria Antònia Munar veu 'precipitat' l'inici del judici oral

Gabriel Garcías, advocat de l'expresidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, ha considerat "precipitada" la decisió del jutge que instrueix el Cas Maquillatge, Juan Ignacio Lope Sola, d'obrir judici oral contra la seva clienta i nou imputats més sense haver resolt el recurs que ell va presentar aquest dimecres contra el procediment abreujat. En declaracions a Europa Press, Garcías ha indicat que en el cas que el magistrat estimàs el recurs i consideràs, per tant, que no hi ha motius per continuar endavant amb el procediment judicial contra Munar, "no tindria cap sentit" l'obertura del judici oral. "Creia que el jutge s'esperaria una mica a resoldre el recurs abans de procedir a qualificar, encara que no ha estat així, malgrat que no hagués passat res per esperar una mica més, després que s'hagi tardat tant a obrir judici oral," no ha sostingut Garcías.

Així, ha explicat que, una vegada finalitzada tota la instrucció després de concloure la presa de declaracions i la recollida de proves, el magistrat té dues opcions, de manera que pot optar per arxivar la causa, en considerar que no s'ha comès cap delicte, o obrir un procediment abreujat que el fiscal i l'acusació particular puguin acusar o sol·licitar més diligències, tal com s'ha fet en aquest cas. Davant de la decisió de continuar amb la causa, Garcías va presentar un recurs en reforma i, subsidiàriament, en apel·lació, en estimar que "no hi ha motius per seguir endavant" amb aquesta causa, que investiga un presumpte cas de corrupció ordit durant la passada legislatura entorn de la presumpta desviació de 240.000 euros públics del Consell de Mallorca a empreses audiovisuals controlades per dirigents d'UM.

El judici dins l'any 2011

D'altra banda, el lletrat ha augurat que, en cas que finalment, el jutge rebutgi el seu recurs, una cosa que probablement sol·liciti la Fiscalia, no serà fins després de la Setmana de Pasqua de 2011 quan se celebri el judici oral, ja que, després de la decisió d'aquest matí del jutge, ara s'envia l'escrit d'acusació a tots els advocats de la causa, a fi que elaborin el seu escrit de defensa. Posteriorment, cada un dels lletrats remetran els seus escrits a l'Audiència Provincial de Palma, amb l'objectiu que, posteriorment, s'assenyali la data exacta del judici, una cosa que "no ocorrerà a curt termini". D'altra banda, Garcías ha recordat que l'auto d'obertura del judici oral no és recurrible, llevat que, en un moment donat, se sol·licitàs abans de la celebració del judici, presó provisional per a alguns dels imputats. Preguntat sobre la petició de la Fiscalia Anticorrupció de sis anys de presó per a Munar, el lletrat ha recordat que els advocats sempre confien en la innocència dels seus clients.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A la presó poden ser molt útils, fa mes de 13 anys
Crec que si van a la presó poden fer una gran labor per a la reinserció dels presos. Seria molt útil que els donàssin prou temps (9 o 10 anys) per tal de desenvolupar correctament la seva activitat redemptora.
Valoració:-8menosmas
Per Tirol, fa mes de 13 anys
Tamateix no els faran res! ni encara que els demanessin 100 anys anirien a la presó! La Munar és intocable i la "justicia" pasarà pel tubo i la perdonarà, i si no tiempo al tiempo!
Valoració:-3menosmas
Per ras, fa mes de 13 anys
Després de llegir l'acte i l'escrit de l'acusació, tenc per mi que no l'han enganxada encara, a Munar...
Valoració:0menosmas
Per hhh, fa mes de 13 anys
A l'acte, no "A l'auto".
Valoració:0menosmas
Per hhh, fa mes de 13 anys
A l'acte, no " A l'auto".
Valoració:0menosmas
Per Pep Feina, fa mes de 13 anys
Aquest cas l'haurien de estudiar els alumnes dels IESs com paradigma del que és la corrupció a la societat.
Valoració:0menosmas
Per Temps al temps, fa mes de 13 anys
Ara veurem què començarà a fer el Grup Serra : farà una campanya per defensar na Munar com va començar fa uns quants dies per lo de Can Domenge ? Temps al temps ...
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente