muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Un quart d'ESO amb dos perfils educatius

Les comunitats autònomes poden presentar fins al dia 15 de febrer les seves aportacions per a la proposta del pacte estatal d'educació, que els exposà ahir Gabilondo

115008
Angel Gabilondo durant la Conferència Sectorial d'Educació d'ahir a Madrid. Foto. Efe. | Manuel H. de Le

Un document amb 104 mesures és el que ahir presentà el ministre d'Educació, Àngel Gabilondo, durant la conferència sectorial del ram -reunida a Madrid- per poder consensuar el pacte estatal per l'educació. Una de les iniciatives més destacades és la que pretén crear un quart d'ESOde caràcter orientador. Així, en el darrer curs d'aquesta etapa educativa oligatòria l'alumne es trobaria amb la possibilitat de cursar una opció orientada cap a estudis generals (Batxillerat) o una altra de dirigida a estudis professionals (cicles formatius de Formació Professional de grau mitjà).

La proposta recull que, en finalizar qualsevol de les dues opcions, l'interessat obtindrà el títol de graduat, cosa que li permetrà continuar els estudis en els cicles formatius de grau mitjà o en el Batxillerat. Diversos informes internacionals assenyalen que, en el període 2020-2025, només el 15 per cent de les feines seran per a gent sense gens de qualifiació. En conseqüència, cal aconseguir que un 85 per cent de la població tingui una formació equivalent a la d'FP o a la de Batxillerat.

En relació amb les iniciatives formulades per la Conselleria d'Educació i Cultura de les Balears, el màxim responsable, el conseller Bartomeu Llinàs -present a la trobada- assegurà que "caldrà ara mirar si les propostes de les Illes queden o no recollides en aquest document". El titular d'Educació volgué destacar que "no ens hem trobat un document partidista i el ministre s'ha mostrat molt obert al conscens amb totes les comunitats autònomes".

Més propostes

Llinàs va comentar que "el ministre ha presentat una sèrie de mesures orientades a flexibilitzar el sistema educatiu, com ara treballar en l'autonomia dels centres i en la professionalització dels equips directius". Quant a les universitats, es preveu crear un nou programa de suport per tal de modernitzar-ne la gestió i l'administració. Una altra idea és la d'ampliar les beques i les ajudes de mobilitat per cursar estudis tant a l'Estat com a la resta d'Europa. L'objectiu és que representin el 0,2% del PIB l'any 2015.

El responsable autonòmic explicat que té previst reunir-se aviat amb el Consell Escolar per tal de presentar-los el document perquè hi puguin incorporar les aportacions necessàries. El 15 de febrer caldrà fer arribar al Ministeri les al·legacions i les suggerències que cada Comunitat trobi oportunes i a final de febrer hi haurà una altra conferència sectorial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mateu, fa mes de 13 anys
Aquest germà de l'Iñaki ens vol tornar ficar el castellà com en temps d'en Franco.
Valoració:0menosmas
Per Mateu, fa mes de 13 anys
Aquest germà de l'Iñaki ens vol tornar a ficar el castellà com en temps d'en Franco.
Valoració:0menosmas
Per Kalodian, fa mes de 13 anys
Si hem d'assolir que el 85% de la gent tengui FP o el Batxillerat, ja s'hi poden posar començant per l'increment pressupostari corresponent, perquè amb un 35% de gent que és analfabeta o sense estudis primaris com la que tenim a les Balears, la meta a aconseguir és impossible i la culpa no la tenen els nouvinguts per cert, perquè fins i tot els africans o asiàtics tenen menya analfabets que els "nacionals".
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente