nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El jutge es planteja fer declarar Matas i aixeca el secret del sumari

José Castro assegura que la citació “pot ser a l'agenda”, però no confirma si el citarà o no. Atès que l'expresident s'ha oferit a declarar, l'instructor del cas no hauria de dictar cap providència

38708
Imatge de l'expresident Jaume Matas a Washington, on va partir després de perdre les eleccions. | P. PRIETO

El jutge José Castro, instructor del cas Palma Arena, que avui ha aixecat el secret del sumari, no descarta citar a declarar l'expresident del Govern balear Jaume Matas per la seva suposada implicació en el sobrecost experiment per les obres de construcció del velòdrom de Palma, que passaren de tenir un pressupost inicial de menys de 47 milions d'euros a costar-ne més de 110. "Pot ser a l'agenda [la citació de Matas], però no en diré res", manifestà ahir Castro després de prendre declaració a tres imputats més del cas Palma Arena. De fet, si el jutge decidís citar l'expresident no hauria de dictar cap providència, ja que Rafel Perera, advocat de Matas, es desplaçà la setmana passada als jutjats de Palma per tal de transmetre a l'instructor la disposició del seu defensat a declarar per aclarir el que calgués. Només caldria dir-ho al misser. Des que esclatà l'operació Espasa, el 5 d'agost passat, Castro ja ha pres declaració com a imputades a dues estretes col·laboradores de Matas durant la darrera legislatura -Jane King Gràcia i Dolça Linares- i n'ha citat un tercer, Fernando Areal.

Un entorn molt tocat

Dijous, declarà en qualitat d'imputada Jane King Gràcia, exsecretària general tècnica de Vicepresidència i de la Conselleria de Relacions Institucionals del Govern entre 2003 i 2007 i que, al mateix temps, assistia tècnicament el gabinet del president, atès que coordinava durant la legislatura passada l'àrea de Presidència. King signà desenes d'adjudicacions de subministraments, alguns de relacionats amb el velòdrom. Dilluns testificià Dolça Linares, excap del gabinet de Matas i imputada també per malversació. Linares acudia a les reunions de la junta rectora del consorci per a la construcció del Palma Arena, la qual, en teoria, havia de prendre totes les decisions relacionades amb les obres, i ho feia en representació del mateix Matas. Finalment, el proper 31 d'agost declararà com a imputat el germà de l'esposa de Jaume Matas i gerent del PP de les Balears entre 2003 i el 2007, Fernando Areal, de qui se sospita que liquidà pagaments amb doblers negres procedents del sobrecost del Palma Arena. Serien devers 70.000 euros i es pensa que amb aquesta quantitat es va finançar una part de la campanya del PP en els comicis de 2007.

El senador Pere Sampol demana la dimissió d'Estaràs

Pere Sampol, senador autonòmic per les Balears, manifestà ahir que troba "inadmissible" que els polítics relacionats amb el cas Palma Arena no n'assumeixin responsabilitats i exigí a l'exvicepresidenta del Govern i actual presidenta del PP a les Balears, Rosa Estaràs, que dimiteixi perquè, al seu parer, "els seus subordinats varen tenir un paper decisiu" en la gestió de la trama de corrupció. Sampol, a més, criticà que el PP "intenti desviar l'atenció cap a qüestions menors", com ara l'afer del trasllat dels detinguts als jutjats. A continuació, posà èmfasi en la necessitat que també el portaveu del partit a Cort i imputat en el cas, Rafel Duran, presenti la dimissió, atès que considera "inadmissible" que continuï en el càrrec després d'haver afirmat que "va signar un contracte sense llegir-lo".

El xalet de Pepote, a examen de la Fiscalia

L'arquitecte Antoni Marquès i el constructor Jaume Navarro, reponsables de l'edificació del xalet que José Luis Pepote Ballester, exdirector general d'Esports, té a la Ràpita declararen ahir davant el jutge com a imputats en el cas Palma Arena. Amb aquestes compareixences la Fiscalia tractaria de cercar indicis que una part dels doblers de les factures suposadament inflades del Palma Arena, o d'uns treballs efectuats al poliesportiu Prínceps d'Espanya, hauria anat a parar a la construcció de la casa de Pepote. Marquès, que testificà davant el jutge i el fiscal devers mitja hora, aportà documentació que acredita que cobrà en temps i forma per la seva feina al xalet de l'exdirector general.

L'arquitecte és bon amic de Pepote Ballester i participà en les feines per pavimentar de bell nou la pista d'atletisme del pavelló Prínceps d'Espanya, per la qual cosa se li pagaren uns honoraris de 8.000 euros. Els cost total d'aquesta intervenció, acabada per juliol de l'any 2006, fou de 474.547,07 euros, una quantitat que la Fiscalia considera excessiva. Per la seva banda, Jaume Navarro fou interrogat gairebé durant una hora en la qual hagué de contestar preguntes sobre la reforma del xalet de Pepote, com també sobre qualevol relació de la seva empresa amb la construcció del Palma Arena i amb les reformes del Prínceps d'Espanya.

Declara un dels detinguts

A més, ahir també prestà declaració l'arquitecte Ignacio Antonio, detingut en l'operació Espasa. Segons va explicar el seu misser, Pere Cerdà, l'arquitecte, contractat pels germans Lluís i Jaume García Ruiz per continuar les tasques del velòdrom a peu d'obra, en va poder aportar documentació i completar d'aquesta manera la seva declaració a les dependències policials. Antonio fou un dels detinguts en l'operació Espasa, però quedà en llibertat amb càrrecs després de passar una nit als calabossos de la Policia Nacional.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Toni "Mosca", fa mes de 14 anys
El cap de fava és el que et tallaran a tu si mai t'accepten (cosa que dubt) al "poble escollit"
Valoració:1menosmas
Per Conyon, fa mes de 14 anys
En Matas ja ha begut oli!
Valoració:-1menosmas
Per Journaliste politique, fa mes de 14 anys
En Matas pot acabar a la garjola. O si no, espereu uns quants mesos. La Justícia és lenta, però arriba. Aquest pais no és massa diferent dels altres. Quan un polític perd la seva tropa, perd la guerra i si perd la guerra ja ningú el defensa. Ja ho veureu. N'he vist de més grosses.
Valoració:0menosmas
Per El Vengador Sin Piedad, fa mes de 14 anys
Caps de faves tots quants sou.
Valoració:-2menosmas
Per Un ignorant en dret, fa mes de 14 anys
Jo sempre havia sentit a dir que un jutge no pot ésser amic (ni enemic) d'aquell qui és jutjat, és a dir, que ha d'ésser imparcial. Que passa, que aquest principi ja no s'aplica? I si no s'aplica, perquè ocorre això? És que han estat modificades les lleis o que, simplement, no se'n fa cas? I si és aixi, podem presumir, encara, de viure en un estat de dret?
Valoració:4menosmas
Per Pau, fa mes de 14 anys
El jutge Castro és aquell personatge lamentable que va protagonitzar, juntament amb l'altre Pepote (el policia), l'escàndol de Son Banya. És el jutge pepero que surt a les cintes de la Paca. Tal volta, ara vulgui fer un rentat d'imatge engrillonyant quatre peperos. Però no vos enganyeu, és una farsa. Tota la justícia està en mans del PP, començant per en Castro, continuant per en Bartomeu Barceló i acabant per n'Antoni Terrassa. Els únics que "semblen" independents són els fiscals anticorrupció.
Valoració:9menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 14 anys
Es increible sa cara tan dura que te aquest element! I que m en deis de na Rosita,com ella li agrada que li diguin? No en sabia res de tot aquest embolic? Per qualque cosa ha fuita al parlament europeu,per que en tot cas la jutgi es tribunal suprem! Son molt vius aquesta tropa de "presuntes" delincuents.Per aixó els han d´engrillonar com es els altres presuntes delinquents cuant els tralladen.
Valoració:14menosmas
Per xaume, fa mes de 14 anys
En Matas s'ha oferit a declarar un grapat de vegades i el jutge no li ha fet cas. Ara sembla que el vol citar. Al meu entendre no és lo mateix. Si en Matas es presenta voluntariament dirà tot allò que li interisi dir i res més. En canvi, si és el jutge que el convoca haurà de contestar a totes les preguntes que aquest li formuli i serà el magistrat qui tendrà sa pella pel mànic i no en Matas. Puc estar equivocat, però jo ho veig així.
Valoració:7menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 14 anys
Efectivament Toni: n'Ali Babá era el nin bòn al-lotet que va trobar el tresor, els lladres dolentòts eren 40, hi arribarem als 40 ??? anant així ben aviat hi serem.
Valoració:7menosmas
Per mENORCA, fa mes de 14 anys
Vergonay Matas, vergonya! Aquest senyor ja hauria de ser aquí i parlar a tota la premsa escrita, televisiva radiofònica. Vam si ens presenta l'homòleg del rasputin americà. La veritat és que no sé si m'he de creure que el jutgi el faci declarar. Després dels fets de Camps, tot sembla indicar que la justícia es voldrà curar en salut.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente