algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
15°

Demanen a Antich que no amolli

Partits, patronals, sindicats i societat civil insten el president a continuar exigint un finançament just. El PP diu que es demostra que té poc pes a Madrid. Els socis critiquen el Govern central socialista

La desavinça entre el Govern balear i el central pel nou sistema de finançament ha provocat una forta "preocupació" als partits de les Illes, però també a patronals, sindicats i representants de la societat civil, que demanaren ahir al president Francesc Antich que no amolli i lluiti fins al final per aconseguir un finançament just per a Balears. La plataforma cívica que lidera l'exconseller del PP, Alexandre Forcades, es reuní ahir amb el president al Consolat i li oferí col·laboració per assolir l'objectiu de treure les Illes de la coa del finançament estatal. Hi assistiren representants dels hotelers, de les patronals i d'altres entitats i avui en faran pública posició.
Aquest és l'objectiu d'Antich, que ahir repetí que negociarà fins a l'últim minut per millorar la darrera oferta de finançament que ha fet Madrid i que no ha agradat gens al Govern.

Una proposta que incorpora una xifra superior als 200 milions anuals addicionals plantejats inicialment, però que queda enfora de les pretensions del president de situar les Balears en la mitjana estatal, la qual cosa hauria de suposar entre 300 i 600 milions addicionals. El càlcul de la mitjana depèn de variables que no estan clares però, per com es decanta el Govern espanyol, l'objectiu de la mitjana es complica per a les Illes. D'entrada, l'any de referència que es prendrà serà el 2007, quan Balears es trobava 22 punts per sota de la mitjana i, per tant, haurà de fer més recorregut per arribar-hi. L'aportació afegida de l'Estat al sistema serà de 9.000 milions com a mínim i, per tant, Balears encara haurà de rebre més per arribar a la mitjana. I finalment, l'Executiu central es decantaria per computar la recaptació real, en lloc de la normativa com fins ara, i això perjudica les Illes.

Precisament per tot això, partits, patronals i sindicats mostraren ahir la seva "preocupació". Els socis del Pacte carregaren contra l'Executiu central socialista. Mentrestant, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, acusà el PSOE d'incomplir la seva promesa si no rectifica; la portaveu d'UM, Cati Julve, mostrà el seu "escepticisme". En canvi, el portaveu parlamentari del PP, Francesc Fiol, lamentà l'"escàs" pes polític del president a Madrid i li demanà més "duresa" en les negociacions. Des de la patronal CAEB, el seu president, Josep Oliver, recordà les promeses de Madrid i advertí que seria una injustícia que ara Balears no se situàs en la mitjana. Pime també donà suport en les reivindicacions i els sindicats UGT i CCOO varen fer el mateix.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Turmeda, fa mes de 14 anys

Més d'una vegada he sentit mallorquins, fanàtics votants del PP, dir "que estaríem de bé, a Mallorca, sense Espanya!". D'acord: ara només cal que facin la passa necessària per esser coherents.

Què ha de mester, la gran majoria dels mallorquins, per a entendre que Espanya és un mal negoci, que és un Estat depredador que, en mans de qualsevol partit, veurà les Balears només com una mamella?

Trob que seria molt interessant que, tants els mallorquins de dretes com els d'esquerres, però amb un mínim de seny, anassen escampant aquesta consciència pel sistema boca-orella.

Si no sortim d'Espanya, hi deixarem la pell. Vius i ungles!
Valoració:4menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Què no, no ès passar de 190 a 600 milions, ès cosa de 4.200 a 4.700 milions de euros.
Valoració:4menosmas
Per català de Mallorca, fa mes de 14 anys
Això ja cansa, tenir k pidolar els recurssos k generam. Per favor, llevau-vos les venes dels ulls illencs, amb Espanya no hi guanyam res, el que aconseguim perteneixent a aquest estat, és un expoli continuat que acaba repercutint en els nostres serveis, en el nostre benestar...no importa ser molt nacionalista per veurer-ho.
Solament hi ha una solució INDEPENDÈNCIA!!!!
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente