nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

En mans del Tribunal Superior

El magistrat Antoni Capó assumeix la instrucció del conjunt de la causa, que deixarà de ser instruïda pel jutge Lope Sola. La Sala Civil i Penal del TSJIB té com a primer repte decidir sobre el futur immediat de Tomeu Vicens (UM), contra qui Anticorrupció demana una mesura cautelar personal de presó

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) anuncià ahir que assumeix definitivament les competències per investigar el cas Son Oms i, per tant, també la decisió sobre el futur immediat del líder d’UM imputat en el cas, Tomeu Vicens. El magistrat de la Sala Civil i Penal del TSJIB Antoni Capó és la persona triada per instruir la causa, i el primer que haurà de fer és respondre a una petició de presó de la Fiscalia Anticorrupció contra el diputat d’UM.

El TSJIB pren així les regnes del cas després que el jutge d’Instrucció número 2 de Palma, Juan Ignacio Lope Sola, enviàs un ofici a aquesta institució perquè es pronunciàs sobre la petició de mesures personals cautelars contra Tomeu Vicens efectuada per la Fiscalia, ja que el diputat està protegit davant els jutges ordinaris per la seva condició d’aforat.

El que Lope Sola plantejà a la Sala Civil i Penal del TSJIB fou l’assumpció de les competències, només, sobre la vista per decidir en relació amb el futur del diputat d’UM, un extrem que va ser "denunciat" pel misser de Vicens, Eduardo Valdivia. Amb la decisió d’instruir la causa, l’alt tribunal dóna la raó a Valdivia, ja que assumeix que no pot prendre una decisió així sense veure tota la causa. Per aquest motiu, el TSJIB es queda amb el conjunt de la investigació. Els magistrats que actualment integren la Sala Civil i Penal del TSJIB són: el president, Antoni Terrassa, i dos magistrats més: Javier Muñoz i l’escollit per instruir aquesta causa, Antoni Capó.

A banda de Tomeu Vicens, en aquest cas està imputat un altre dels antics alts càrrecs d’Unió Mallorquina, Maximilià Morales, expresident del Parlament. A més, fins ara el jutge Lope Sola també hi havia imputat el misser Jaume Montis; l’esposa de Tomeu Vicens, Antònia Martorell; i una suposada testaferro del matrimoni, Elisabeth Diéguez, administradora única de l’empresa implicada en el cas, Metalumba SL.

L’assumpció del cas pel Tribunal Superior significa que la Sala Civil i Penal haurà d’investigar el suposat pagament de comissions milionàries per part d’una sèrie de propietaris als dos polítics d’UM imputats. La Fiscalia sosté que Vicens i Morales demanaren comissions del 15 per cent de les seves parcel·les als propietaris de Son Oms a canvi d’influir en el Consell de Mallorca i d’aconseguir requalificar aquells terrenys.

De moment, les defenses de tots els imputats han negat tots i cada un dels delictes que se’ls imputen, i han demanat a l’alt tribunal la nul·litat del procés per una sèrie de suposades irregularitats durant la investigació. Tanmateix, el cert és que si la Sala Civil i Penal ha decidit assumir el cas, significa que considera que hi ha prou indicis per pensar que almanco Tomeu Vicens podria haver comès qualque delicte en la gestació del polígon industrial de Son Oms.

Una sala, un instructor, tres magistrats

Falten 2 jutges, però no passa res La Sala Civil i Penal del TSJIB la formen, en principi, cinc magistrats diferents. Un d’ells n’és el president, Antoni Terrassa, que també és el president del Tribunal Superior de les Illes Balears, la màxima autoritat judicial de l’Arxipèlag. A banda de Terrassa, a la Sala Civil i Penal hi haurien de fer feina quatre magistrats més . Però en el cas d’aquesta Sala, només n’hi ha tres, ja que dos d’ells ja s’han retirat de les seves responsabilitats en aquest òrgan. Un d’aquests dos és Miquel Massot, que es va jubilar el darrer dia de 2007. L’altre és Antoni Monserrat, que ha hagut de deixar la plaça per exercir de vocal del Consell General del Poder Judicial espanyol. Els altres dos són Francisco Javier Muñoz i Antoni Capó. Aquest darrer ha estat designat instructor de la causa. És entre tots tres magistrats, que han decidit assumir la causa del cas Son Oms.

Antoni Capó: un home íntegre i conservador

El magistrat del TSJIB Antoni Capó ha estat designat per la Sala Civil i Penal de l’alt tribunal com a instructor del cas Son Oms. Capó és un jutge considerat "conservador" i membre de l’Opus Dei, però també se’l veu com una de les persones més íntegres i correctes de la institució, "ja que no respon a influències externes de cap classe i sempre actua amb total contundència", afirmen fonts jurídiques que han treballat amb Capó.

Antoni Capó fou un dels tres magistrats que signaren la culpabilitat de l’expresident del PP Gabriel Cañellas en el cas Túnel de Sóller. Tanmateix, finalment el president Cañellas quedà absolt de totes les acusacions perquè la Sala del TSJIB considerà que els delictes que havia comès l’expresident del Govern ja havien prescrit. Aquest magistrat també actuà com a ponent de sala quan el TSJIB va decidir reobrir el cas Formentera, per revocar-ne així l’arxivament decretat pel jutge Antoni Monserrat. Més endavant, en el marc del mateix cas Mapau, Antoni Capó apostaria, juntament amb dos altres companys seus, per remetre al Tribunal Suprem la causa en marxa. Així mateix, Capó també recriminà oficialment a Monserrat que es negàs a cridar a declarar l’expresident Jaume Matas i Rosa Estaràs com a imputats en el cas.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Maquiavel, fa mes de 15 anys
La Justícia no acostuma a ser ràpida. Però sempre arriba.
Valoració:0menosmas
Per francinaina d'Inca, fa mes de 15 anys
A veure si el deixen fer feina tranquil i no es fan judicis mediàtics que posin en perill l'autonomia d'aquest senyor. Serietat senyors!!
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente