algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Missers per la despenalització de les injúries a la Corona

Un col·lectiu de 70 advocats enceta una campanya perquè s'eradiqui la sobreprotecció de la família reial en favor de drets fonamentals com el de la llibertat ideològica i d'expressió o de la igualtat

Més de 70 professionals del dret dels Països Catalans han promogut una iniciativa en favor de la "despenalització de les injúries a la Corona", tal com queda palès en el manifest que han fet arribar als col·legis d’advocats de les Illes Balears, del País Valencià i del Principat de Catalunya, ja que la majoria dels promotors de la campanya són lletrats.

Els missers denuncien la "sobreprotecció" que té la família reial espanyola, sempre en detriment de drets fonamentals com la llibertat ideològica i d’expressió o el dret a la igualtat. A més, recorden, una institució com la Corona espanyola, que "es transmet de manera hereditària i mai no ha estat sotmesa a un referèndum", ha d’estar exposada a la crítica política, que inclou també "els actes de rebuig a la institució monàrquica", segons sentencia el manifest.

L’objectiu de la iniciativa és instar les autoritats legislatives a despenalitzar les injúries a la Corona, un tipus penal especial que no només empara el cap de l’Estat espanyol, sinó també tota la seva família.

La setmana passada es lliurà l’escrit al Col·legi d’Advocats de Balears, instant el seu degà, Joan Font, a fer arribar la iniciativa a tots els lletrats de les Illes Balears.

En una carta adjunta al manifest, dos dels seus impulsors, Jordi Busquets Plaza i Joana Martí Vidal, col·legiats a Barcelona i a València respectivament, recorden els darrers casos en què l’Estat ha castigat les injúries a la Corona.

Així, aquests professionals del dret fan referència al cas dels dos veïns de Girona que van ser condemnats a pagar 2.700 euros per haver cremat una fotografia monàrquica, o el cas dels dos dibuixants d’El Jueves condemnats per haver fer una caricatura dels prínceps.

A més, recorden, en el cas dels veïns de Girona es va haver de repetir el judici perquè l’Audiència Nacional espanyola negà als processats el dret a expressar-se en català davant el tribunal.

Cal recordar també que el proper 29 d’octubre l’Audiència Nacional (un "tribunal d’excepció" segons recorden els missers), jutjarà 26 catalans i catalanes per haver comès delictes contra la Corona espanyola en solidaritat amb els gironins condemnats. Per a ells, "una onada que no s’atura" i que, segons recorda Joana Martí, és fruit d’un tipus penal que "avui dia no té sentit que continuï existint".

Segons explica la lletrada, gràcies a la iniciativa s’estan aglutinant molts professionals del dret que comparteixen molt aquesta visió. Martí recorda que es tracta d’una qüestió "tabú" i que "ja és hora" d’encetar aquest debat públic sobre la Corona.

De moment, ja són 70 els professionals del dret que s’han adherit a la causa, no només missers, sinó també catedràtics, professors d’universitat i, fins i tot, algun fiscal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per foc i fum!, fa mes de 15 anys
En el seu dia em vaig inculpar com milers de catalans. A la llista hi vaig veure més d'una dotzena de manacorins com jo. Crec que si ens posam tots d'acord i calam foc a un pedaç bicolor a la foto d'una corona, encalentiríem el planeta! Tota monarquia és una porqueria!
Valoració:3menosmas
Per Igualtat, fa mes de 15 anys
Ja és hora que no hi hagi temes tabú!
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente