algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

S'inicien les proves d'ADN per a identificar els familiars de les víctimes de Son Coletes

Dissabte des de les 9 del matí fins a les 18.30 hores, s'inicien les proves d'ADN al Museu d'Història de Manacor per a identificar els familiars de víctimes de la repressió franquista que puguin estar enterrats al cementeri de Son Coletes, a Manacor.

L’equip tècnic d’Aranzadi ha donat un total de 14 cites individualitzades per a poder recollir el màxim de dades i d’informació, d’abans de la seva mort, de les persones desaparegudes i poder validar la recerca de 17 víctimes. A més, Aranzadi enviarà el conjunt d’elements per a la presa de mostres a 5 famílies que resideixen fora de Mallorca i recollirà la mostra del domicili d'una altra persona que és molt gran. En aquest sentit, se’ls convida a explicar tot el que recorden sobre la vida i la mort de les víctimes, i se’ls demana si poden aportar fotografies i objectes personals.

Així mateix, la Vicepresidència del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica fa una nova crida perquè els familiars de víctimes de la repressió franquista participin en aquesta recollida de mostres d’ADN i poder així ampliar les mostres que es varen iniciar l’any 2016 arran de les primeres exhumacions a Porreres. En aquest sentit, els familiars interessats es poden posar en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica a través del correu electrònic memoria@dgmemoria.caib.es o del telèfon 971 17 78 60, de dilluns a divendres, de 9 h a 13 hores.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes, el Consell de Mallorca, el Museu d’Història de Manacor i dels ajuntaments de Manacor, Porreres, Vilafranca de Bonany, Algaida, Artà, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Petra.

L’objectiu és recopilar la major informació possible sobre familiars de represaliats a Son Coletes, una informació que pot resultar cabdal en el procés d’identificació de les víctimes que s’han localitzat fins avui en les dues fases d’intervenció que s’han duit a terme al cementeri de Manacor ‒dins el segon i tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears‒, coordinades i aprovades per la Comissió de Fosses i Desapareguts.

Cal recordar que, durant la segona fase d’intervenció duita a terme a Son Coletes per un equip format per tècnics d’Aranzadi i ATICS, entre els mesos d’octubre i desembre del 2021, s’han excavat set fosses i s’han exhumat les restes d’un mínim de 54 víctimes. Una xifra que podria augmentar amb l’estudi antropològic que s’està duent a terme aquests dies en les mateixes instal·lacions del cementeri de Manacor. A aquest balanç se sumen els resultats de la primera intervenció duita a terme l’any 2020, en la qual es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

El protocol d’ADN

El protocol d’ADN de les restes i dels possibles familiars vius inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima, com ara antecedents mèdics i clínics.

A la vegada, s’inicia el protocol d’anàlisi genètica. Primer s’informa els familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. Posteriorment, es duu a terme la recollida de mostres biològiques de familiars adients per a la identificació.

Aquest material genètic serà analitzat en el laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.