cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.15°

El Govern sembra prop de 7.000 plantes de ribera a l’Albufera

El Govern ha duit a terme entre gener i febrer del 2018 la plantació de 6.855 plantes de ribera al Parc Natural de l’Albufera de Mallorca; un projecte que ha tengut un pressupost de 59.200 euros, finançats per l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), i que té com a objectiu recuperar els boscos de ribera a l’Illa.

Aquest dilluns la consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, han pogut comprovar la tasca de plantació d'aquestes plantes, entre les quals es troba l'om (Ulmus minor) que ha estat fortament afectat per la malaltia de la grafiosis a les Balears.

Vidal ha destacat que el bosc de ribera «és un dels ecosistemes més singulars de les Balears i del Mediterrani en general» i ha ressaltat que generen unes funcions ambientals i ecològiques molt importants, «com són la regulació dels aqüífers, l'increment de la biodiversitat o la millora de la qualitat paisatgística, entre altres».

Busquets, per la seva banda, ha fet valdre la capacitat d'actuar de manera conjunta de les diferents administracions i ha explicat que aquest projecte ha comptat amb una aportació d'uns 59.2 finançats per l’ITS, que tracta de generar una prosperitat compartida. Per tant, dins d'aquest context de severa degradació de la vegetació de ribera i de les omedes, la Conselleria de Medi ambient, amb la col·laboració del Ministeri espanyol d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, ha duit a terme a l’Albufera de Mallorca el Projecte de Recuperació dels Boscos de Ribera.

Les principals espècies que s'han plantat han estat 'polls blancs' (Populus alba), aranyoners (Prunus spinosa), vinca (Vinca difformis) i oms (Ulmus minor). Cal ressaltar que el Ministeri espanyol ha contribuït en la cessió dels 600 oms de diferents genotips resistents a la grafiosis, que s'han sumat als 100 oms cedits ja l'any 2016 per a la seva plantació de manera experimental.

Grafiosis

La grafiosis de l'om és una malaltia provocada pel fong del gènere, Ophiostoma sp (la més agressiva i que ha afectat més a les poblacions insulars d'om ha estat l'O. novo-ulmi), de gran virulència i agressivitat, que afecta el sistema vascular de l'arbre i provoca la seva mort.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.