algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.88°
14°

Imposts i taxes “no pujaran” a Inca

L'equip de govern anuncia que congelarà la càrrega fiscal als ciutadans el 2011. El tipus de l'IBI se situarà al 0,57 per cent a fi de compensar la revaloració anual del cadastre

45426
Els regidors Lluis Ferrari, Felip Jerez i Malén Cantarellas, ahir a Inca. | Antoni Pol - A.Pol

La precampanya a Inca continua centrant-se en els imposts. L'equip de govern, en mans del Partit Popular, ratificà ahir el compromís de no apujar la càrrega fiscal dels ciutadans i anuncià que amb vista al 2011 mantindrà "congelats" totes els imposts i taxes municipals; tots, llevat de l'IBI, el tipus impositiu del qual es rebaixarà a fi de compensar l'increment del valor cadastral.

Segons els càlculs del regidor d'Hisenda, Lluís Ferrari, aquesta mesura "suposarà un estalvi proper al milió d'euros" per als 32 mil ciutadans i "d'uns 90 euros" per a cada família. Aquest milió d'euros que s'estalviaran els inquers no són fruit d'una baixada d'imposts, sinó que fa referència al que haurien hagut de pagar, entre tots, si s'hagués aplicat l'increment anual de l'IPC i la revaloració del cadastre, aclarí Ferrari. Mantenir els imposts congelats amb l'objectiu de no augmentar la càrrega fiscal era un dels primers compromisos que adoptà Rafel Torres quan rellevà Pere Rotger com a batle del municipi. "Ara, feim feina per plasmar la promesa en els pressuposts de l'any que ve", explicà el portaveu de l'equip de govern, Felip Jerez.

0,57 per cent

Una de les mesures que s'aplicaran és la reducció del tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI), més conegut com la contribució urbana, fins al 0,57 o el 0,58 per cent (enguany estava al 0,62 per cent i l'any passat al 0,67). Aquesta reducció del tipus, segons el responsable d'Hisenda, anul·larà la revaloració del cadastre, que cada any puja un 10 per cent. En resum, "els ciutadans hauran de pagar el mateix que l'any passat", assegurà.
Per una altra banda, Ferrari intentà rebatre les acusacions que féu el PSOE la setmana passada, segons les quals el PP havia apujat la càrrega fiscal dels inquers "un 400 per cent" d'ençà que governa a l'Ajuntament (1994). L'edil digué que, efectivament, la Sala ara recapta més, però ho atribuí a l'augment de població (el 1994 Inca tenia 17.500 persones empadronades, el 2009 eren més de 32.000, i "totes paguen els seus imports") i a l'increment de l'IPC (que en els darrers 15 anys ha rondat el 50 per cent).

Felip Jerez, per part seva, agraí irònicament al PSOE que hagués reconegut que l'equip de govern "ha abaixat els imposts". Per justificar les seves paraules, Jerez mostrà als periodistes presents a la roda de premsa un document dels socialistes datat de novembre de 2008 en el qual denunciaven que, el 2009 cada família d'Inca hauria de pagar "838 en imposts i taxes de mitjana". "Si ara denuncien que cada família n'ha de pagar 750, entenem que el PSOE reconeix que hem abaixat la càrrega fiscal", digué Jerez.

"Lliçons de moralitat"

Així mateix, el portaveu de l'equip de govern carregà contra el PSOE per haver denunciat que un càrrec de confiança de l'Ajuntament repartia fullets de les Nuevas Generaciones "en horari laboral", segons els socialistes. Jerez apuntà que, quan aquesta assessora repartia els fullets "no era en horari laboral, sinó en el seu temps lliure". "No acceptarem cap lliçó de moralitat de part dels socialistes", afirmà. A més, qualificà de "lamentable" que "el PSOE sigui incapaç d'aguantar les veritats que plasma el full". "Si diuen cap mentida, els retirarem", sentencià Jerez.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.