Què fa falta per potenciar la Serra?...Més ajuts
Entitats i associacions veuen primordial prioritzar els suports a pagesos i propietaris
En el capitol patrimonil s'ha de traballar per simplificar les normes per protegir-lo | Foto: T. MONSERRAT
Compensar els pagesos i els propietaris i impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania. Aquestes són, segons el parer dels representants d'una cinquantena d'entitats i associacions de diferents àmbits relacionats amb la serra de Tramunatana, com també d'ajuntaments, algunes de les prioritats que s'han de marcar les institucions si realment volen potenciar i preservar l'entorn d'aquest espai. Les propostes han estat recollides en el futur pla de gestió de la Serra, inclòs en el document final de la candidatura de la Serra, Patrimoni de la Humanitat, que es lliurà ahir al Ministeri de Cultura.
Segons explica la consellera de Territori, Maria Lluïsa Dubon, els suggeriments de tots aquests col·lectius s'han recollit en un document de gran valor, que ha sorgit del debat ciutadà i de la necessitat de gestionar un "espai valuós i fràgil, alhora, com és la serra de Tramuntana". Durant el procés de participació, s'han recollit un total de 133 propostes i en el document final són 53 les idees pactades.
El pla de gestió de la Serra es divideix en quatre apartats: el programa de desenvolupament econòmic; el d'educació, sensibilització i participació; el referent al patrimoni i, finalment, el de gestió de visitants.
En el capítol referit al desenvolupament econòmic, amb diferència sobre la resta de propostes, s'arribà a la conclusió que per afavorir el desenvolupament sostenible de la Serra és molt important tenir en compte les persones que el fan possible. Per tant, pagesos i propietaris han de ser "compensats" pels serveis ambientals i culturals que hi realitzen. En la peça adjunta s'expliquen les propostes que reuniren més vots.
També a Illes Balears
- «Són vostès les del català? Doncs ara mateix les trec de la meva agenda», un metge nega l’atenció a una pacient
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- Aquests són els municipis de les Balears al top 100 de demanda de lloguer
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La Serra no s'ha de potenciar. La Serra ha de seguir els seus cicles naturals i prou.
Efectivament, les possibles subvencions aniran a parar a mans dels rics grans propietaris per unes obres de millora/manteniment que finalment no faran i desviaran a interessos particulars, com passava amb el Govern anterior. I per més collons, ens seguiran barrant el pas pels camins que des de moltíssims d'any havien estat públics.
M'agradaria sabre com seran compensats els propietaris. Si s'ha de fer igual que es donen ses subvencions malament anam. Segur que els més beneficiats seguiran essent els de sempre, els hotelers, però els qui fan tota sa feina a la Serra són els propietaris que cuiden sa finca, que hi viuen. Aquests segur que invertirien els diners en fer net sa finca, en mantenir-la. Els hotelers han demostrat que inverteixen els diners fora de Mallorca i, quan hi ha crisis, demanes al govern subvencions per reformar els hotels d'aquí. Això és vergonyós.
Si sempre anam pendents de la subvenció malament, hauriem de tenir una societat civil activa, amb imaginació, capaç de treure endavant projectes innovadors, i no estar sempre pendents de qui ens dona la subvenció. Sobretot si pensem que tenim empreses punteres a tot el món i que no reinverteixen res en la seva terra d'origen.