algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Oberta la convocatòria per a presentar candidatures a la 9a edició dels Premis Martí Gasull en defensa del català

191049

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest dilluns el termini per a presentar les propostes de candidatures a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Els guardons reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d'entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu dels territoris de parla catalana o en l'àmbit internacional.

La presentació de candidatures es pot fer a partir d'aquest dilluns i fins al dimecres 22 de desembre i entre totes les propostes rebudes el jurat n'escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del Premi Martí Gasull i Roig, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L'entitat o la persona guanyadora s'anunciarà el dilluns 7 de març durant la gala de lliurament dels premis al Teatre Poliorama de Barcelona.

En aquesta gala també es lliurarà per cinquena vegada el Premi Especial del Jurat, un guardó honorífic que distingeix una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en favor del català durant aquest any o per una trajectòria acreditada en defensa de la llengua.

Els premis són una iniciativa de la Plataforma per la Llengua nascuda el 2013 per a retre homenatge a la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre de 2012.

En edicions anteriors, els premiats han estat la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara els distingits han estat els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l'escriptor Josep Vallverdú.

Com es pot presentar una candidatura?

Tothom qui ho vulgui pot fer-ho abans del 22 de desembre a través del formulari del web dels Premis Martí Gasull, per correu electrònic a premismartigasull@plataforma-llengua.cat indicant "Premis Martí Gasull i Roig" a l'assumpte, o per correu postal a l'adreça de Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, 08002, Barcelona).

Per a aconseguir que la proposta convenci el jurat i acabi guanyant la votació popular, cal exposar-ne la trajectòria i justificar-ne la importància i els mèrits.

El jurat

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de l'àmbit cultural, polític i social. En aquesta edició els membres del jurat són el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, la presidenta de l'Ateneu Barcelonès, Isona Passola, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou, el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, l'exconsellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, la directora de la Bressola, Eva Bertrana, l'escriptora Anna Moner, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig.

Martí Gasull i Roig, fonamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i la Plataforma per la Llengua varen rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions varen premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre de 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.