Mallorca es converteix aquests dies en un pont jove entre Àsia i Occident

L'Escola d'Orient-Mukhatr Mai cerca el diàleg intercultural trencant estereotips

Bona part dels alumnes que participen a les jornades, amb Òscar Pujol, visitant la catedral. | SERGE CASES

TW
0

XAVIER RIUTORT.Palma.
Amb la finalitat de fomentar la interculturalitat i l'entesa entre Occident i Àsia, gairebé vint joves universitaris dels dos continents es reuneixen del 5 al 10 de setembre a Mallorca a l'Escola d'Orient-Mukhtar Mai. L'escenari central d'aquestes convivències, que organitza des de fa quatre anys la Casa Àsia, és la casa de s'Olivaret, a Orient.

A la presentació de l'edició d'enguany Òscar Pujol, director de programes educatius d'aquesta entitat, aprofità per fer una xerrada sobre la interrelació entre la cultura i la pau.

Els alumnes participaran en tallers, debats, vetlades, excursions, dinars típics de cada país, i sobretot de les visions i històries pròpies de cadascun d'ells.

Les jornades, com aclarí Pujol, «serveixen perquè un grup de joves de l'Estat espanyol i d'Àsia es reuneixin i tinguin un diàleg per conèixer l'altre. La idea és crear un espai de convivència que dugui a la confiança, per així parlar-ne amb franquesa, i fugir del discurs políticament correcte». Els resultats són molt positius, perquè «s'hi tracten temes com la globalització i la immigració. Cadascú representa el seu país i conta la visió que té dels altres. El que més sorprèn solen ser els valors familiars: els occidentals som més individualistes i els asiàtics, més comunitaris».

Anahita, filla d'un iranià i d'una catalana, i que ja hi participà l'any passat, diu que «l'escola serveix per apropar gent dels dos continents i trencar estereotips. Feim tallers, per exemple, de roba tradicional; cadascú porta el seu. En general els asiàtics són més aplicats que nosaltres».

La majoria dels estudiants d'Orient coneixen el castellà, que serveix de lingua franca. «Molts ja eren a l'Estat espanyol com a immigrants, encara que altres n'estan fent un tast», aclarí Imma Llort, coordinadora de l'Escola.

Amb un accent andalús, Nitesh ens digué que ell és de l'Índia, però que ja fa dos anys que és a Còrdova. Chen Wei (de Taiwan) i Danica (de Filipines) també duen un temps a la Península. Aquesta darrera ens manifestà que «és molt important que la gent d'Espanya conegui la situació de Filipines, que es coneix molt poc, malgrat que fos una de les seves colònies».

Trang, per exemple, és una al·lota vietnamita que, interessada a augmentar el seu nivell de castellà i aconsellada, s'ha apuntat a la trobada d'enguany.

Així mateix hi Maria Bel, la primera mallorquina que participa en aquestes jornades, interessada a conèixer gent diferent. Entre un continent i l'altre es troba Amad Hussain, un jove pakistanès que de ben petit és a Catalunya i que parla un català perfecte.