Les escultures gegants d'Igor Mitoraj s'exposaran als peus de la Seu de Palma

El muntatge, que mirarà a la mar des de la murada, estarà llest a finals de juliol

TW
0

C.DOMÈNEC. Barcelona.
Les monumentals escultures de bronze i marbre de l'artista polonès Igor Mitoraj seran un dels atractius culturals de Palma a mitjans de juliol. La mostra es titularà El mite perdut i és una iniciativa de l'Obra Social de La Caixa, dins la línia cultural «Art al Carrer», amb la qual pretén donar a conèixer l'art, la música i les humanitats als ciutadans.

La Caixa i l'Ajuntament de Palma estudien aquests dies la data d'inauguració, a la qual s'espera que hi assisteixi l'artista. Les grans peces s'instal·laran en la zona de la murada, als peus de la Seu i dalt del parc de la Mar, mirant cap a la badia.

En l'actualitat, l'exposició es pot visitar a la Gran Via del Marquès de Túria a València, on es mantindrà fins el 10 de juliol. Es tracta de figures mitològiques de grans dimensions que evoquen el passat de Grècia i de Roma. Hi ha guerrers, centaures, ícars i déus, així com caps gegants d'Eros. Són imatges enigmàtiques, en les quals es juga amb torsos truncats, benes, fragments i bretxes, amb connotacions surrealistes i sexuals. En una de les peces, titulada Ikaria, un petit cap sorgeix del pèl púbic d'una dona alada. Mitoraj representa bronzes envellits o clivellats, mutilats o embenats, i en ocasions caiguts. Mitoraj, en la inauguració valenciana, va declarar que «treball al meu ritme i sense seguir cap tendència ni ser oportunista, prenent les meves pròpies decisions, aprenent a respectar-me i a ser honest amb mi mateix».

L'escultor va assegurar que «alguns crítics m'acusen d'esnob, però sóc fidel als meus col·leccionistes i patrocinadors». Les obres són de creació recent, però recorden peces arqueològiques. Una particularitat del muntatge, per l'espectacularitat i dimensió de les seves 22 peces, és la interacció amb el vianant, convertit en involuntari espectador d'art al carrer. Gambe Alate i Centaure fan gairebé cinc metres. La mostra tracta de trencar la barrera, de vegades existent, entre el ciutadà i l'art.

Igor Mitoraj és un artista poc conegut a Espanya, però molt reconegut a Europa. Encara que va néixer a la ciutat alemanya d'Oederan el 1944, es va traslladar amb un any a la Polònia natal de la seva mare. Va estudiar art a Cracòvia i va treballar al costat de Tadeusz Kantor, personalitat rellevant de la plàstica i dramatúrgia del segle XX. En els anys setanta, Mitoraj va realitzar les seves primeres exposicions a París i Nova York, que van rebre crítiques excel·lents. Fascinat per l'art i la cultura llatinoamericana, va passar un any a Mèxic i va canviar la seva activitat pictòrica per l'escultura.

En l'actualitat, ja com a artista reconegut i instal·lat des de 1983 a la localitat italiana de Pietrasanta, ha protagonitzat nombroses exposicions i intervencions artístiques al carrer.