El rescat del vaixell «Vasa» (1962)
Fou una de les grans aventures de l'arqueologia marina. Una gran nau de guerra, de 1.400 tones, armada amb nombrosos canons i que navegava sota bandera sueca, s'enfonsava un diumenge del mes d'agost de 1628. L'acomiadaren milers d'espectadors des dels molls que hi ha just al davant del palau reial d'Estocolm. Els artillers dispararen les seves salves de salutació i a velam inflat, el navili enfilà la boca del port. Seixanta-quatre canons de bronze feien del vaixell, anomenat «Vasa», una fortalesa quasi inexpugnable. Suècia estava aleshores en guerra contra l'emperador d'Alemanya i el domini marítim de la zona era força important. Passaren per l'illa de Beckholmen, allunyada una milla dels molls. De sobte l'oficial Erik Jönsson pressentí el desastre. Va córrer vers els artillers per a posar la canonada d'estribord contra el vent i nivellar així la nau, que tombava perillosament. Fou massa tard. Una gran cascada d'aigua caigué sobre les bateries més baixes. I en poc temps, les aigües varen recórrer tots els racons de la gran embarcació. El vaixell insígnia de l'armada del rei Gustau II es negava com una pedra sota cent deu peus d'aigua. Des dels molls els milers de gargamelles clamaren a la vista de la mort. Però fou inevitable. Posaren algunes llanxes de salvament a la mar i així foren rescatats de les ones cent trenta-tres mariners així com algunes de les seves esposes i criatures, i també tres centenars de soldats. Malgrat els esforços dels grups de rescat es perderen, en aquell naufragi, trenta vides. Aquesta fou la tragèdia.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.