Diverses entitats recuperen l'obra del pintor mallorquí Miquel Pont

S'han restaurat cinc quadres i dos es presenten demà a Manacor

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Si fins ara només comptàvem amb Guillem Mesquida com única estrella local de la pintura barroca, hem d'afegir un nou nom, Miquel Pont Cantallops (Sant Llorenç des Cardassar, 1685-Palma, 1755). Demà s'inaugura a l'església de Manacor la restauració de dos quadres de l'artista, treball que s'afegeix als acabats de presentar a la parròquia de Sant Llorenç. Darrere de tot això, com a impulsor d'una iniciativa per recuperar la figura i l'obra de Pont en la qual col·laboren entitats privades i públiques, es troba Marià Carbonell, professor d'història de l'art de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Carbonell es troba immers en el procés de recerca, anàlisi i catalogació de les pintures d'un artista que va obtenir tres premis a l'Acadèmia Nazionali de Sant Luca de Roma. Quatre dels seus dibuixos encara es conserven a l'esmentat centre. Pont va viatjar a Roma per completar el seu aprenentatge on residí, com a mínim, de 1704 a 1706.

Marià Carbonell va explicar que aquestes accions, a les quals s'unirà una publicació, corresponen «a la línia de recuperació del patrimoni immoble barroc perquè la societat mallorquina conegui que no només va existir Mesquida, sinó que, com Pont, hi va haver altres pintors». Carbonell ha publicat informació sobre el pintor al butlletí de l'Arqueològica Lul·liana i la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l'Escultura a les Balears editada pel Grup Serra.

Joan Domenge, professor d'història medieval de la Universitat Central de Barcelona, es va encarregar de la coordinació tècnica i científica de la restauració dels tres quadres de Sant Llorenç que va fer Nani Alomar. «En aquest procés no es descarta reunir part de la seva producció pictòrica en una exposició», va dir. Com a característiques de la seva pintura va assenyalar: «Composicions ben ordenades, sense detalls accessoris, poques figures i cànons allargats».

Amb Nani Alomar van treballar Pere Terrasa, Estrella López i Juan Alvarado. Els quadres representaven la presentació de Jesús al temple i l'adoració i a Sant Jacint. Els dos primers tenien deterioraments «per l'envelliment, condicions ambientals poc favorables, abandonament i deteriorament irreversible d'una intervenció destructiva, l'eliminació de superfície pintada». El tercer es trobava «pitjor».

Maria del Mar Riera va ser la responsable de la rehabilitació dels quadres de Manacor, sobre el Sant Sopar i l'oració a l'Hort. En ells va trobar «restes de repintats per restauracions anteriors, però es va recuperar la pintura original». En el seu equip hi va haver Eva Maria Serrano i Beatriz Requena. A Manacor encara en queden dos per rehabilitar que, per a ella, «són millors».