La societat mallorquina es rendeix a l'univers d'imatges de Barceló

La inauguració de la mostra de la Llonja aixecà una gran expectació

TW
0

P.G.Palma.
Un pintor de cap a peus, com es podia deduir només donant un cop d'ull a les seves sabates, originals i còmodes esportives tacades de pintura que contrastaven amb el vestit gris platejat que portava. L'artista Miquel Barceló arribava puntualment a la Llonja per assistir a l'esperada inauguració de l'exposició amb la qual el Govern, a través de la Fundació Balears 21, vol recuperar per les Illes la producció d'un dels eixos fonamentals de la plàstica contemporània i «un artista global que sobrepassa aquesta exposició», segons l'experta opinió del crític i director del Centre d'Art Contemporani de Màlaga, Fernando Francés.

Poques vegades un esdeveniment ha aixecat l'expectació que ahir horabaixa es respirava a les portes del edifici de Sagrera, on els afalags cap a la figura de l'artista felanitxer corrien de boca en boca. Representants del món de la política, la cultura i la societat balear es mesclaven i conversaven animadament, mentre atenien l'arribada de l'homenatjat, Medalla d'Or de la Comunitat, com més tard recordava al seu parlament Francesc Antich.

Juntament amb el president del Govern balear, d'altres rostres coneguts representaven totes les institucions de l'Illa: la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar; els aspirants a la batlia del Palma, Pere Muñoz (PSM), Antoni Roig (PSIB-PSOE) i Eberhard Groske (EU); així com els caps visibles de les distintes conselleries de l'Executiu autonòmic.

Però l'acte no fou només una fita política. Després dels parlaments d'Enric Juncosa, comissari de l'exposició; Guillem Frontera, director gerent de la Fundació Balears 21; i Francesc Antich, el diàfan espai de la Llonja cedí el protagonisme als artistes, galeristes, espontanis com el cantant Miguel Bosé -que ha visitat ja les exposicions veïnes-, i la societat mallorquina, que es va anar mesclant amb la precipitació amb què admiraven els quadres.

«La mostra reuneix un bon conjunt amb el qual es veu com Barceló manté a tota la seva producció la xispa que el fa especial. Estic desitjós de veure el resultat de la capella de Sant Pere». El pintor Nils Burtwitz passejava la seva mirada pels quadres mentre el president editor del Grup Serra, Pere A. Serra, accedia a la mostra acompanyat per Tiffany Blackman i la secretària general de la Conselleria de Turisme, Isabel Oliver.

Mentrestant, a un altre pla, l'artista conversava amb el delegat diocesà del patrimoni del Bisbat, Pere Llabrés, després d'haver saludat efusivament la parella d'artistes i amics Eva i Adele, que es declararen també «fervents admiradors de l'obra de Miquel». Una admiració que es feia extensiva a tothom que fou interrogat. Artistes com Jaume Mir, Pep Llambies, Lourdes i Dolores Sampol, Pep Sirvent, Joan Carles Rabassa, Maraver, Amador, Susy Gómez, Glòria Mas, Juan Costa, Eduardo Arroyo i Juan Carlos Rego coincidien a afirmar que «la selecció d'obres és magnífica i és una sort que es pugui veure a l'Illa». Conscients de la importància de la fita, i entre un llarg etcètera, els galeristes, Frederic Pinya, Gero Martínez o Xavier Fiol hi eren.