algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

[VÍDEO] Un policia relata com va menystenir el dret d'una ciutadana a expressar-se en català

221843

La Plataforma per la Llengua ha fet públic un vídeo del judici d’un policia derivat de la denúncia presentada per Esther Vidiella, una veïna de Mataró que va denunciar un cas de discriminació lingüística en una botiga a la Policia Local de la ciutat i va acabar denunciada per incivisme.

L'entitat ha reclamat a l'Ajuntament de Mataró que anul·li la sanció contra la ciutadana que va ser maltractada per la Policia Local quan volia denunciar que un agent havia «menystingut el seu dret de ser atesa en català» en una botiga.

Segons la Plataforma, l'agent no la va assistir quan li varen denegar el full de reclamacions a la botiga, i a la comissaria li va parlar en castellà i la va tractar malament. La ciutadana, Esther Vidiella, va ser sancionada, posteriorment, per l'Ajuntament de Mataró, amb dues multes de 300 euros i 200 euros (justificades per «desobediència a l'autoritat» i «obstrucció dels serveis públics»).

Parlar en castellà

Els fets denunciats es remunten al 13 de desembre de 2021, quan en una botiga de telefonia li varen exigir que parlés en castellà i ella va telefonar a la Policia Local perquè l'establiment no li va facilitar el full de reclamacions. Per telèfon, l'agent que la va atendre li va dir que parlàs en castellà amb el senyor de la botiga, i ella, indignada, es va dirigir a la comissaria per a presentar una denúncia. Com que el policia que la va atendre, sempre en castellà, la va escridassar i la va «amenaçar de multar-la per reclamar els seus drets lingüístics, la ciutadana no es va veure amb cor de presentar la demanda i va haver d'anar al metge per un atac d'ansietat. Segons explica Vidiella, el policia, acompanyat d'un altre agent, «va donar cops al taulell, va arrugar i estripar el full de reclamacions i li va llançar els papers, a més de demanar-li on treballava, qüestionant que fos apta per a la feina».

L'endemà mateix, la ciutadana ja va contactar amb l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor de l'Ajuntament de Mataró per demanar que conservessin les imatges de les càmeres de la comissaria, i aquella mateixa setmana va fer arribar el cas a Plataforma per la Llengua. Un mes després, el gener de 2022, amb el suport legal de l'entitat, Vidiella va presentar una denúncia contra l'agent TIP 3448 per un «delicte lleu de coaccions». Aquest gener, la sentència ha absolt l'agent en considerar que no es pot provar un comportament que encaixi en el supòsit d'un delicte, però a través de la investigació i de la declaració dels agents al jutjat s'han demostrat, tal com argumenta la Plataforma, «diversos fets greus».

D'una banda, que el policia va dir a la víctima que parlàs en castellà a l'establiment comercial, i, d'altra banda, que l'agent va vulnerar el «dret d'opció lingüística de la ciutadana», atès que no li va parlar en català en cap moment. Cal tenir present que els agents han d'acreditar coneixements de català per obtenir la feina i que el reglament municipal preveu l'ús preferent del català en les comunicacions amb la ciutadania.

Dues multes, la resposta del consistori

En paral·lel, després que la víctima portés l'agent als tribunals, l'Ajuntament de Mataró va fer-li arribar dues propostes de sanció, tal com l'havia amenaçada l'agent: una per obstrucció dels serveis públics i l'altra, per desobediència a l'autoritat. Es tracta de preceptes estipulats a l'ordenament municipal de civisme, i en concret el de desobediència a l'autoritat, que s'aplica quan es profereixen «expressions irrespectuoses a autoritats», és assimilable a les faltes de respecte previstes per la Llei Mordassa.

Cal tenir en compte, segons la Plataforma, que aquestes faltes han estat criticades per la comissaria de Drets Humans del Consell d'Europa i per la Comissió de Venècia perquè poden ser interpretades de manera «arbitrària o desproporcionada».

Segons relata la Plataforma, el consistori mataroní no només va ignorar les al·legacions que, al juny, Vidiella va presentar contra les sancions, sinó que aquest estiu «va reconèixer que les imatges de les càmeres de seguretat de la comissaria havien estat destruïdes, en contra de la voluntat de la víctima, i va comunicar que, malgrat tot, mantenia les sancions». Vidiella va tornar a presentar al·legacions aquesta tardor, però aquest gener, sense que l'Ajuntament de Mataró les resolgués, Vidiella ja va rebre, finalment, les dues multes. És per això que, aprofitant també la investigació del cas contra l'agent TIP 3448, la Plataforma per la Llengua va acompanyar la víctima a presentar un recurs extraordinari de revisió perquè el consistori anul·li les dues multes que li ha imposat.

Una actuació policial abusiva, arbitrària i contrària a la normativa lingüística

Per a la Plataforma per la Llengua, els agents varen vulnerar el dret d'opció lingüística de la ciutadana (i, per tant, l'oficialitat del català prevista a la Constitució espanyola) i el Reglament per a l'ús de la llengua catalana de l'Ajuntament de Mataró quan li varen parlar en castellà en tot moment. Aquest reglament fixa, a l'article 8, que el personal de l'Ajuntament ha d'emprar el català en les seves comunicacions administratives orals, llevat que l'administrat demani expressament ser atès en castellà. A més, per a l'entitat, és greu que el consistori hagi recorregut a les faltes de respecte als agents per sancionar la ciutadana, atès que es tracta d'un precepte assimilable a l'article 37 de la Llei Mordassa, que ha estat criticat per instàncies internacionals en reiterades ocasions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa 7 mesos
Tot això passa perquè els administradors d'aquesta ciutat no valen res, però res de res..són un zero a l'esquerra aquest ajuntament
Valoració:6menosmas
Per Elia, fa 7 mesos
A aquesta senyora i a tot-hom en general, el que haurien de fer, (perquè crec que la botiga era de Movistar) es no posar els peus en aquests tipus de comerços...que tracti amb Parlem, que no tindrà aquests problemes! Ho dic per experiència
Valoració:10menosmas
Per Arxi, fa 7 mesos
Aquest personatge de la botiga i el policial es podrien denunciar per delicte d'odi, només algú que odia un idioma és comporta així, o algú que es mes curt que la cua de un conill...estic d'acord en el que diu aquí algú, que quan se't dirigeixin en castellà, mitja volta i a comprar a un altra lloc, i als policies ja veiem que no serveixen per res...
Valoració:7menosmas
Per Almogàver, fa 7 mesos
@MMXXIX,
Amb el que has dit només fas palès la teva ignorància, con els gonelles!!!
Valoració:12menosmas
Per MMXXIX, fa 7 mesos
No és castellà, és espanyol. El castellà es parla a Castella i l'andalús a Andalusia i l'extremeny a Extremadura i el canari a les illes Canàries i l'argentí a l'Argentina... i el nom comú de totes aquestes variants i d'unes quantes més és "espanyol". El català als Països Catalans, evidentment.
Valoració:-22menosmas
Per Ja ho val!, fa 7 mesos
El que hem de fer de principi, és evitar en tot el possible és comprar a comerços a on despatxin forasters, espanyols i estrangers, monolingües del Castellà i gonelles pancastellanistes.
I quan vegin que perden almenys la meitat dels clients, que investiguin el motiu.
Valoració:14menosmas
Per Xx (ver), fa 7 mesos
I la botiga, no es pot denunciar per no facilitar el full de reclamacions ? Crec que és obligatori. Per tant qualcú hauria de sancionar a la botiga doblement infractora. Sí no es fa així ...
Però molt bé per a denunciar-ho i fer-ho visible !
Valoració:22menosmas
Per Ja està bé, fa 7 mesos
No basta que anul.lin la sanció contra la ciutadana. El que han de fer és sancionar el policía.
Valoració:41menosmas
Per Vergonya!, fa 7 mesos
Quina vergonya de gent immigrada iquina vergonya de policia!
I encara troben rar que els catalans se vulguin independitzar?
Valoració:40menosmas
Per Aprenent, fa 7 mesos
"Menystenir" tenia el significat de desvalorar, donar un valor inferior a una cosa.
Recurs modern o actual seria usar "prear".
Present de indicatiu: desprei, despreas, desprea, despream, despreau, desprean.
Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente