nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La Guàrdia Urbana de Barcelona discrimina un mallorquí pel seu dialecte: «A mi no me hables en italiano»

Un jove mallorquí, resident a Barcelona, ha fet arribar al Diari de Balears una denúncia per discriminació lingüística. Segons al·lega el denunciant, que vol romandre anònim, un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb número de placa 02563, li va exigir que «no li parlàs en italià».

Els fets es deriven d'una intervenció que feu una parella d'agents de la policia local barcelonina arran d'una infracció de trànsit comesa pel denunciant de la discriminació, que circulava en bicicleta per l'Eixample. Aparentment, els agents el feren aturar i li exigiren la documentació per a denunciar-lo per haver-se botat un semàfor en vermell.

Quan el denunciant s'adreçà, en el català propi de Mallorca, a l'agent de la parella que l'intepel·lava, aquest respongué de forma «molt agressiva» que no l'estava entenent. Davant el problema de comunicació, el jove mantingué la conversa parlant-li més lentament, i el policia li exigí llavors que canviés d'idioma perquè no entenia l'italià.

El denunciant de la discriminació argumenta que reconeix la infracció i que ja ha pagat l'import de la sanció. Igualment, vol fer públic un nou abús de l'autoritat pública contra la ciutadania, i la seva «ineptitud» a l'hora de comunicar-se en català. Afegeix que té intenció d'interposar una queixa formal davant el cos policial perquè la discriminació «no quedi impune», l'organisme investigui els fets i imposi, eventualment, mesures disciplinàries contra l'agent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Eduard, fa dervers d'un any
No entenc el titular. L’han discriminat per parlar català i punt. Enlloc posa que el poli parlàs o exigís que li parlessin catalunyés! Prou centralistes son a Barcelona com per haver d’inventar titulars…
El diari cau en el parany dels catalanòfobs. Dividir-nos per comunitats, no entendre que el català el parlam tots i les discriminacions son contra tots. Una llàstima, però molt il·lustratiu
Valoració:11menosmas
Per Antoni, fa dervers d'un any
El meu consell, si es pot, és que arribi fins al final, que arribi on calgui. Ja està bé de menysprear la nostra llengua, siguem Balears, catalans o valencians, som la quarta llengua a Europa i tenim la desgràcia d'estar sotmesos al nacional-castellanismo, la llengua és cultura i el català, balear , valencià, bacaves o vulguin dir-ho es cultura, ja n'hi prou
Valoració:14menosmas
Per Biel, fa dervers d'un any
Com pot ser municipal una persona tan ignorant? No demanen un mínim de cultura?
Valoració:19menosmas
Per Forasters maleducats, fa dervers d'un any
És ben fàcil. Si tots els que parlem català al Principat, País Valencià i Balears parléssim en la nostra llengua, a tot arreu i en tota ocasió, se'ls acabarien les ganes d'insultar i menysprear-nos. I sentirien allò que són, forasters. Nosaltres som a casa nostra, el respecte no es demana, simplement es sobreentén i s'exigeix.
Valoració:41menosmas
Per pep bestard, fa dervers d'un any
ja fa temps vaig de fer una denuncia, a la caserna del mossos , y entre ells es parlaba en castella , pero una mossa MA ATENGUE EN CATALA
Valoració:12menosmas
Per Ja ho val!, fa dervers d'un any
Fatal que discrimini a qualcú per parlar una altra varietat del Català.
Però si de veritat se va pensar que era un turista italià, tampoc son maneres d'atendre als turistes. A Itàlia els guàrdies urbans son ben amables i simpàtics amb els turistes, malgrat els parlin en Català perque no sàpiguen italià i aquest se li assembla bastant.
Valoració:23menosmas
Per Guillem Bruix Carreras, fa dervers d'un any
Fa poc vaig estar en una comissaria dels mossos a Barcelona per una denúncia. Em va sorprendre que les 3 funcionàries de la finestreta parlaven entre elles en castellà i una d'elles portava una polsera amb la bandereta de Ñ. Quant de mal que està fent el 155 a "la nostra policia"!. Ja no ho són. I la Urbana de Barcelona encara menys.
Valoració:33menosmas
Per Mik, fa dervers d'un any
Aquests urbanos son pitxor que els delincuents!
Poc nivell tenen…
Valoració:18menosmas
Per Pgcser, fa dervers d'un any
L'agent no el va discriminar per l'accent, el va discriminar per parlar català. Segur que l'agent se li va dirigir en tot moment en castellà i dubto molt que sigui capaç d'identificar dialectes del català.
Valoració:47menosmas
Per Qualcú, fa dervers d'un any
S'hauria de dir a na Culau que d'incompetent d i intolerants en la guàrdia urbana ja n'hi ha massa, i que caldria revisar les competències personals de tots els seus funcionaris, perquè tal cosa és intolerable.
Valoració:38menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente