cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín:

Poden servir les xarxes wifi municipals per a monitoritzar la mobilitat urbana relacionada amb la Covid-19?

Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha desenvolupat una metodologia per a detectar el compliment de la distància de seguretat sanitària al carrer, respectant la privacitat dels usuaris, a partir de les dades de localització de la xarxa SmartWifi de Palma cedides per l'empresa Wiongo.

En la primera onada de la Covid-19 es va posar de manifest que la distancia física entre persones era l’eina més efectiva per a gestionar la pandèmia. Durant les fases de tornada a la normalitat es fa necessari establir eines de detecció i gestió acurada per a minimitzar les situacions de risc de contagis que puguin donar lloc a més onades. Novament, el compliment de la distància de seguretat esdevé crucial.

Davant aquesta necessitat, un equip multidisciplinari d’investigadors del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la Universitat de les Illes Balears proposa utilitzar la xarxa SmartWifi de Palma com a mètode de monitorització del compliment d’aquesta mesura de distanciament entre persones a la ciutat.

Aquesta tecnologia ja es va aplicar per a monitoritzar la congestió de vianants de Palma l'any 2019 i va aportar molta informació rellevant per a la gestió per part de les autoritats competents.

La infraestructura denominada SmartWifi de Palma és capaç de determinar la presència de terminals mòbils en la zona de cobertura i crear un marc de monitorització que, respectant la privacitat dels usuaris, permet determinar els moments de concentració elevada que fan difícil mantenir els distanciament social.

Els investigadors de la UIB han analitzat dades de mobilitat durant els primers mesos de 2020, i han pogut concloure que els deu primers dies del confinament el nombre de dispositius mòbils en moviment es va reduir fins a un 60 per cent, segons la zona de Palma. També han trobat diferències entre les zones analitzades i han pogut concretar en quines franges horàries i quins dies els límits de distanciament social no es varen mantenir o eren difícils de complir.

Seguiment en el marc de la nova mobilitat

En el procés de sortida del confinament, s’ha posat en marxa una nova mobilitat de la població per edats i per territoris que requereix l’atenció i el seguiment de les autoritats competents per ajudar a mantenir els nivells de seguretats exigits des d’un punt de vista sanitari.

Aquesta tasca de gestió del desconfinament desigual requereix monitoritzar les zones mes rellevants de la ciutat per ajudar a optimitzar els recursos de les administracions públiques. Per tant, aquest treball analitza la xarxa SmartWifi com a instrument per fer aquesta monitorització.

Distància social possible

Aquest estudi s’ha fet mitjançant tècniques aportades pels sistemes d’informació geogràfica i ha permès definir i caracteritzat vuit espais geogràfics de Palma coberts per la xarxa SmartWifi. S’ha pogut establir l’espai disponible per a les persones, eliminant-ne l’ocupat pel mobiliari urbà, arbres o fanals que dificulten la mobilitat. Aquesta caracterització ha permès definir un indicador de «distància social possible» específic per a cada espai geogràfic i, d’aquesta manera, es pot determinar quan aquest distanciament és superat i, per tant, es fa difícil mantenir la distància social exigida.

L’equip de la UIB

Aquest desenvolupament l’ha coordinat el doctor Bartomeu Alorda Ladaria, professor titular del Departament de Física de la UIB, director d’Innovació i Transferència de la UIB, coordinador del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB i investigador principal del grup d’eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l’IdISBa.

L’equip multidisciplinari està format pel doctor Vicente Ramos Mir, professor titular d’universitat del Departament d’Economia Aplicada, membre dels grups de treball SmartDestination/SmartCity i Comet de la UIB, i el doctor Maurici Ruiz Pérez, professor titular d’universitat del Departament de Geografia, membre del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB i director del servei de SIG i Teledetecció de la UIB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 2 anys


A Suècia han passat (o volen fer passar) una llei que obligarà els homes a pixar d'asseguts.
No vaig de berbes, és ver.
Exigències de les feministes emprenyades perquè el fet que els homes orinin de drets és un cas de supremacisme hetero-patriarcal. Una opressió intolerable.

Valoració:0menosmas
Per Basta d´Ingenus, fa mes de 2 anys

Això será igual que l´ampliació de les terrasses. Serà definitiu. No ocasional.
Aviat el teu balcó també l´aprofitaran per posar-lo a
l´abast de tothom!

Valoració:0menosmas
Per sebastià, fa mes de 2 anys

Aviat ens diràn quan hem d'anar a fer pipí...

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente