cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

[VÍDEO] Palma ret homenatge al batle Darder i a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, acompanyat del tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, de la tinent de batle de Cultura, Educació, Normalització Lingüística i Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Inca, Alice Weber, el director general de Memòria Democràtica del Govern, Marc Herrera i membres de la Comissió 24 de Febrer han presentat els actes del Dia de record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme que es duu a terme el 24 de febrer des de 2018.

Llorenç Carrió ha explicat que el dia 24 «retrem homenatge a totes les persones que patinen la repressió per defensar la llibertat. La instal·lació del bust d’Emili Darder permetrà a les noves generacions tenir present la seva obra».

Els assistents, han recordat les figures de Darder, Mateu, Jaume i Ques. Carrió ha manifestat que «els feixistes desitjaven que aquell dia suposàs un càstig exemplar, en canvi aconseguiren el contrari. El 24 els retem homenatge a ells, però aquest homenatge l’estenem a moltes més persones. A totes aquelles que patiren la repressió per defensar la llibertat».

El 24 de febrer de 1937, en plena Guerra Civil, els batles de Palma i d'Inca, Emili Darder i Antoni Mateu; el diputat Alexandre Jaume i l'empresari d'Alcúdia Antoni Maria Ques foren assassinats al cementiri municipal. Un any més se'ls retrà homenatge a Ciutat i a Inca.

Enguany el manifest que acompanya l’acte unitari el llegirà l’advocada i activista feminista Francisca Mas que recuperarà la memòria de les dones republicanes. La Comissió 24 de Febrer està formada per diferents entitats, sindicats, associacions i partits polítics que des del 2015 organitzen l’acte unitari al Cementiri de Palma.

Actes del 24 de febrer
A les 12h a la Plaça de la Porta del Camp s'inaugurarà el bust dedicat al batle
Darder, obra de l’artista Eduard Servera, donat a la ciutat per l’Associació Amics i Amigues de Son Sardina i sa Garriga. L’acte l’acompanyarà la Banda Municipal de Música de Palma.

A les 17 h se celebrarà l'acte unitari al Mur de la Memòria del Cementeri de Palma per a recordar Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques.

Pel que fa al manifest a càrrec de l’advocada Francisca Mas Busquets, tendrà
l’acompanyament musical de Miquela Lladó i Jordi Tugores.

El 22 de febrer a les 12 hores es farà a Inca l’acte del Memorial de l’Oblit al Claustre de Sant Domingo.

En virtut de la donació del bust d’Emili Darder per l’Associació d’Amics i Amigues de Son Sardina, acompanyaran els actes dues conferències per posar en valor la figura del Batle Darder a les biblioteques municipals. Així, les conferències seran el dimecres dia 19, a les 19 h a la Biblioteca de Son Sardina, el Dr. Arnau Company Emili Darder, la modernització republicana, i el dimecres dia 26, a les 19 h a la Biblioteca Ramon Llull, la Dra. Lina Moner Emili en primera persona.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.