cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Truyol nega que l'Ajuntament no actués per a resoldre els abocaments d'aigües fecals

L'expresidenta d'Emaya i actual regidora de Model de Ciutat de Palma, Neus *Truyol, ha negat aquest divendres, davant la jutge Victoria *Pelufo, que l'Ajuntament no actués per a intentar resoldre el problema d'abocaments d'aigües fecals a la Badia de Palma, i ha defensat que es van gestionar correctament els fons del cànon de sanejament.

*Truyol, al costat de quatre tècnics i la *exgerente de *Emaya, Imma Mayol, està investigada per un presumpte delicte mediambiental. Ha entrat en el Jutjat acompanyada pel seu advocat i tres companys de *MÉS, i ha declarat durant aproximadament una hora. Ha respost a totes les preguntes que ha formulat la Fiscalia.

Segons ha explicat la pròpia *Truyol als mitjans en sortir del Jutjat, en l'interrogatori ha explicat el treball que va realitzar en la legislatura 2015-2019 al capdavant de l'àrea de Medi Ambient de Palma. Així, ha destacat que es va aprovar un pla de sanejament amb 200 milions d'inversió, que entre altres aspectes, recollia la necessitat d'una nova depuradora per al Coll d'en *Rabassa.

Amb tot, *Truyol ha apuntat que aquesta nova depuradora era una responsabilitat del Govern estatal, i que el Ministeri està actualment encarregant-se de la tramitació.

D'altra banda, *Truyol ha assenyalat que en l'esmentat pla es definien projectes competència del cànon de sanejament amb 35 milions, mentre que en la legislatura del PP va haver-hi "zero euros". De fet, ha afirmat que en els 15 anys anteriors a la seva arribada (del 2000 al 2015) les inversions no arribaven als 30 milions d'euros.

D'altra banda, també ha apuntat que en la legislatura actual s'aprovarà un projecte del cànon de 57 milions. "La diferència és real, i es pot contrastar", ha defensat davant la premsa.

Així mateix, la regidora ha negat les suposades irregularitats en la destinació dels fons de sanejament, assegurant que totes les inversions es destinen a projectes del cànon.
"CONSIDEREM QUE NO HI HA DELICTE MEDIAMBIENTAL"

L'edil de *MÉS també ha indicat que considera que "no hi ha delicte mediambiental". "Les analítiques, no sols les de *Emaya, sinó també les del *Govern i d'altres instàncies estatals, diuen que complim amb els requisits normatius", ha asseverat *Truyol en la seva intervenció davant els mitjans, on també ha expressat la seva "voluntat de reduir al mínim l'impacte de les aigües brutes a la mar".

*Truyol no ha precisat si, ara que ja ha declarat en seu judicial, demanarà l'arxivament de les actuacions. S'ha limitat a expressar el seu "respecte absolut" a la recerca i ha demanat que es deixi treballar a la Justícia.

En aquesta línia, l'expresidenta de *Emaya s'ha mostrat "tranquil·la" i "convençuda que la recerca confirmarà" que van fer "una bona feina per a revertir la situació de dèficit històric en millores de sanejament".
ELS TÈCNICS VAN ASSEGURAR QUE NO DECIDIEN SOBRE EL CÀNON

Aquest dijous van declarar tres tècnics investigats que van assegurar que ells no tenen capacitat de decidir a què es destinen els fons del cànon de sanejament. Van assenyalar que la depuradora ha superat la seva vida útil i està obsoleta, i van incidir en què es tracta d'un problema històric vinculat a una situació d'infrafinançament.

La causa va partir de la denúncia d'un particular, l'advocat Santiago *Fiol, davant la Fiscalia. Les perquisicions es van conèixer el passat estiu i al setembre es va aixecar el secret de sumari. S'investiga si es van gestionar correctament els recursos municipals per a intentar resoldre els abocaments d'aigües residuals en la badia de Palma, un problema freqüent quan es produeixen episodis de pluja.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.