Experts internacionals de l'Institut de Recerca per a l'Autodeterminació dels Pobles i les Independències Nacionals (Irai) han elaborat un informe sobre el procés independentista de Catalunya que defensa que l'èxit del referèndum de l'1 d'octubre dependrà de la participació.
El document detalla que el resultat del referèndum tendrà una legitimitat «inqüestionable» si hi ha una gran participació en la votació (al marge de si guanya el 'sí' o el 'no' a la independència), ha explicat aquest dimarts el president de l'Irai, Daniel Turp. Segons aquest expert en dret internacional i constitucional de la Universitat de Mont-real, la xifra de participació «serà un element decisiu» per a la legitimitat del resultat de la votació.
La participació també «influenciarà la reacció de Madrid i de la comunitat internacional», en un context en el qual el Govern espanyol ha recorregut qualsevol iniciativa relacionada amb l'1-O. «El reconeixement d'un nou estat és una decisió política i la comunitat internacional no es pot quedar indiferent» davant el procés independentista de Catalunya sempre que sigui pacífic i democràtic, ha afegit.
Preguntat per si creu que la Unió Europea reconeixeria una eventual Catalunya independent, ha dit que «ho farà si és coherent, com ha fet amb Eslovènia, Lituània, Letònia i Estònia». També ha defensat que els Estats Units estan «molt oberts al dret a l'autodeterminació, com ha demostrat amb Canadà i Quebec».
Atac als Drets Humans
L'informe defensa que la Llei del Referèndum (aprovada en el Parlament el dimecres 6 de setembre i suspesa pel Tribunal Constitucional l'endemà) respecta, en essència, els estàndards internacionals per organitzar aquest tipus de consultes, i que prohibir-la suposa un atac als drets humans. Turp ha criticat la reacció del Govern espanyol i la judicialització del procés sobiranista: «La intervenció dels cossos policials no s'ha vist a Quebec ni a Escòcia. És un atac a la llibertat d'expressió».
De fet, ha animat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a «seguir l'exemple de Canadà i Regne Unit, i ser capaç d'organitzar un referèndum com hauria de poder fer qualsevol president democràtic».
L'Irai es va fundar el 2016 com a organització imparcial i sense ànim de lucre amb l'objectiu d'investigar l'autodeterminació dels pobles i les independències nacionals. En l'informe sobre el cas de Catalunya han participat, a més de Turp, Yanina Welp (Suïssa), Nina Caspersen i Matt Qvortrup (Regne Unit).
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I el Kurdistan, que ha convocat un referèndum a sa seua part sud per a dia 25, serà reconegut igualment en una hipotètica victòria des sí?
Anar contra sa llei no ha estat mai llibertat de expresió
Sr. Daniel Tarp vosté xerra amb seny i amb raonaments, peró a l'estat esppanyol i Gobierno aixó sempre els i ha sonat com a mùsica de fons, i s'han passat el temps diguent que no i no, i no ho aconseguireu perque en el fons sou uns covards i uns mantiders entabanats. Molt bé,peró fa uns dias so han començat a creure i de veras, i el seus "arguments i raonaments" son amenaçes i tots a le presó, perque aquí, ( Spain) ningú pot pensar o decidir els que del poder no volem, i ara és lamenten. Vosté no ho entendrá peró en mallorquí deim " cuan las cagat, plores?" Salut i república falten 16 dias tic-tac.
I la militar, i l'administrativa, i la fiscal, etc...
Tots els diaris internacionals ho critiquen, perque se posa de manifest que la democràcia espanyola és de molt baixa qualitat, si és que se li pot dir democràcia. I als que quedarem a l 'estat espanyol, almanco per ara, tret del ultres espanyolistes, ens fa molta vergonya.