cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 23°
27°

Palma, més inculta ara que fa vuit anys

El 20% dels ciutadans d’entre 16 i 64 anys no saben llegir i escriure o no tenen estudis. El 2004 aquesta taxa era del 16%. L’índex d’universitaris és just del 15,4%

Alguna cosa falla a Palma. En vuit anys, des del 2004 fins al 2012, la taxa d'instrucció insuficient ha passat del 16% al 20%. Aquest índex indica el percentatge de ciutadans d'entre 16 i 64 anys que no saben llegir i escriure o que no tenen estudis, i ha crescut a ritme de mig punt per any. Es tracta d'informació oficial, publicada a l'estudi Dades per a un diagnòstic dels barris de Palma, de l'Observatori Municipal de Cort.

Cal dir que, en aquest mateix període, la població de Ciutat ha augmentat un 10,87%, bàsicament a causa de la immigració, i que això hi té relació. Amb tot, si es compara aquesta taxa amb la d'una altra ciutat que també rep molta immigració, Barcelona, es pot comprovar fàcilment la diferència: allà l'any passat era d'un 11,2% dels homes i d'un 8,6% en el cas de les dones, segons l'estudi Dades bàsiques i indicadors sociodemogràfics de l'Observatori Social Barcelona.

La major part de la taxa d'instrucció insuficient de Palma, però, la determinen els qui no tenen estudis, perquè els analfabets són just un 5,9% dels residents d'entre 16 i 64 anys. L'altre 14,1% és, doncs, una conseqüència directa del fracàs escolar que tots els partits polítics proclamen combatre des de fa anys. A Barcelona, els qui no tenen estudis just sumen un 10%.

D'altra banda, l'índex de titulats universitaris de Palma és més baix que la taxa dels qui no tenen estudis o no saben llegir. Just un 15,4% de la població d'entre 22 i 64 anys té un títol universitari, 41.717 persones. El grup més gran, pel que fa a nivell d'estudis, és el dels qui han acabat l'Educació Secundària Obligatòria, tenen el graduat escolar o algun equivalent. Són 96.360 i arriben al 32,5% de la població. Així, 33.149 palmesans just han acabat la Primària, 44.494 han assolit el Batxillerat o un equivalent i 21.465 han completat la Formació Professional.

Barris i districtes

Per districtes, on hi ha una taxa d'instrucció insuficient més alta és al de Llevant, amb un 23,8%. També és on baixa més l'índex d'universitaris, que queda en un 8,7%. El districte Centre és just el contrari: la taxa d'instrucció insuficient queda en un 13,7% i la d'universitaris arriba al 32,6%. Amb tot, el barri amb més universitaris respecte de la població és el de la Teulera, al districte de Ponent, amb un índex del 47,8%. Seguit, això sí, pel de la Seu, al Centre, amb un 46,4%.

El que té una taxa d'instrucció insuficient més baixa, però, no és cap dels dos, és el barri de l'aeroport, amb un 4,9%. Tot i això, cal tenir en compte que hi viu molta gent. El barri que el segueix és el de Cort, amb just un 9%.

A l'extrem contrari, com era d'esperar, allà on hi ha més habitants d'entre 16 i 64 anys que no saben llegir o no tenen estudis és a Son Banya, on arriben al 97,6%. Segons l'Observatori, no hi viu ningú amb títol universitari.

El següent nom del rànquing dels barris amb una taxa d'instrucció insuficient més alta és el Polígon de Llevant, que arriba al 33,7%. A més a més, només un 3,7% dels residents d'entre 22 i 64 anys que hi viuen tenen algun títol universitari.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per MJ, fa mes de 11 anys

També és vera que, darrerament, ha arribat molta gent closca a les Illes.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 11 anys

No només hi ha més incultura sinó que de cada volta es depèn més des turisme. Eivissa és s'illa més inculta i sa més turística i no és casualitat

Valoració:7menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys

Qui ataca crònicament l'educació, el prestigi dels ensenyants, les aspiracions dels estudiants, l'economia productiva, etc?

Pel PP (i d'altres interessats) l'analfabetisme és un aliat imprescindible.

A un PSOE que amaga i justifica l'espoliació fiscal tampoc no li interessa gent que la gent tengui coneixement i sigui crítica.

Valoració:8menosmas
Per Rosa Vallejo i Bauçà, fa mes de 11 anys

És aquest un viatge al passat? Tot em resulta familiar! segregació a les escoles, al català, a la cultura.... el temps us farà justícia, no en tingueu dubtes!

Valoració:36menosmas
Per Ca brut, fa mes de 11 anys

Anam bé, estam en bon camí.

Valoració:2menosmas
Per Un de cansat, fa mes de 11 anys

@Mascarat, de la dreta? Dels polítics de l'imperio o al servei de l'imperio!

Valoració:10menosmas
Per Mascarat, fa mes de 11 anys

Mantenir la població en l'analfabetisme i la incultura és propi de la dreta, no ens hem de sorprendre. Amb el "circenses" (futbol, televisió) ja tenen prou per entabanar el poble i manipular-lo.

Valoració:14menosmas
Per peptoni, fa mes de 11 anys

A aquest gobierno li dóna igual si hi ha necessitats de millorar els recursos a l'educació pública o a la sanitat.

El que li importa és realment enpitjorar-la per potenciar les escoles privades i els hospitals privats per així fer negoci.

Ja ho han fet amb les cases, que és una necessitat de primer ordre, fent un negoci que ens ha duït a la pobresa del pais i, ara ho vol fer amb l'educació i la salut!.

Una put. vergonya!

Valoració:12menosmas
Per En Joanet de l'Onso, fa mes de 11 anys

Una gran bossa de "vot captiu" pel PP

Valoració:18menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys

I al PP li interessa aquest tipus d´´ electorat.Ja sabem que un poble cult es mes critic.Un Poble incult es molt bo deMANIPULARr.Una porva es IB3

Valoració:25menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente