nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

Cort prepara un mapa d'edificis perillosos

La junta de portaveus dels grups municipals ha acordat la creació de la comissió reclamada pel PP. Tindrà com a objectiu “millorar els mecanismes de prevenció per conservar i per mantenir els immobles”. Una subcomissió de tècnics municipals i dels col·legis professionals hi donarà suport

39324
L'Ajuntament de Palma s'encarregarà d'elaborar un mapa de riscos. | Miquel Àngel Canals - Arxiu

L'Ajuntament de Palma constituirà una nova comissió que, entre altres tasques, s'encarregarà d'elaborar un mapa de riscos dels edificis del municipi que, al seu torn, servirà per redactar un pla d'actuacions. Així ho explicà ahir migdia la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, quan sortí de la reunió de la junta de portaveus dels grups municipals. La comissió, de caràcter no permanent, és la resposta a la petició del PP en la darrera sessió plenària d'establir un equip per revisar l'estat dels immobles de Palma. En la junta de portaveus d'ahir se n'acordà la creació per unanimitat i es decidí que tindrà "l'objectiu de millorar els mecanismes de prevenció per conservar i mantenir els edificis", segons explicà Garví. També manifestà que el nou òrgan es constituiria en el proper ple municipal, que serà a final de mes.

El nou grup de treball tindrà membres de tots els grups municipals, tal com ja passa a les comissions municipals permanents. A més a més, disposarà del suport d'una subcomissió formada per tècnics municipals i representants dels col·legis professionals implicats que serà la que haurà d'elaborar, en primera instància, el mapa de riscos dels edificis de Ciutat. La comissió també podrà demanar compareixences d'experts. Però els detalls sobre el funcionament d'ambdós conjunts de treball, el dels polítics i el dels tècnics, no se sabran fins que no es constitueixin i se n'aprovin les normes de funcionament.

El portaveu del grup municipal del PP, Julio Martínez, que fou qui demanà la creació d'aquest òrgan en el ple de la setmana passada, es mostrà ahir satisfet de l'acord al qual s'havia arribat. "Tots els partits hem donat la resposta que esperen els ciutadans", afirmà. I afegí que, tot i que els terminis s'establirien quan es dugués a terme la primera reunió de la comissió, s'havia parlat de tenir les primeres conclusions damunt la taula abans d'un any.

Inspecció d'edificis

La reforma de la normativa d'Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) pot ser un dels cavalls de batalla entre l'equip de govern i l'oposició. "No preveim modificar la ITE", declarà ahir, arran de les preguntes dels periodistes, la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, que reiterà que la comissió és per millorar els mecanismes de previsió per vigilar i preservar els edificis. Però el portaveu del grup municipal del Partit Popular, Julio Martínez, assegurà, tot just despús-ahir, que tenien la intenció de modificar l'ordenança de revisió.

Segons comentà Martínez en una roda de premsa, el PP vol que es tinguin en compte més criteris que no l'edat dels edificis a l'hora de decidir si una casa ha de passar la inspecció tècnica i quan ho ha de fer. Concretament, demanaven que s'hi valorassin la tècnica de construcció, els materials utilitzats i les característiques geotècniques del sòl i dels fonaments. A més, reclamaven subvencions i rebaixes fiscals per als qui haguessin d'executar obres de rehabilitació en un immoble per requeriment d'una inspecció.

D'altra banda, cal recordar que la proposta de crear la comissió sorgí arran de la tragèdia de la nit del diumenge 25 d'octubre al Camp d'en Serralta. L'ensorrament d'un bloc al cap de cantó entre el carrer de Rodríguez Arias i el d'Alós hi causà set morts i dos ferits i consternà el barri i la ciutat sencera. Per això, la regidora Garví també manifestà ahir que calia donar un "missatge de tranquil·litat" a la població sobre la seguretat de les cases.
L'accident provocà una gran alarma social i, en tan sols quatre dies, el servei d'Inspecció Tècnica d'Edificis rebé 60 telefonades de propietaris que volien saber com ho havien de fer per passar-la. A Urbanisme, en reberen prop de 40 amb motiu consultes sobre la seguretat dels immobles. Varen ser, segons fonts municipals, moltes més trucades de les que es reben habitualment per aquestes qüestions.

Els tècnics diuen que cal esbucar el número 52 del carrer del Socors

La part de davant de l'edifici número 52 del carrer del Socors està tan malament que és una ruïna, segons han declarat els tècnics municipals. Han determinat que caldrà apuntalar-la i, després, esbucar-la. L'estalonament és necessari mentre no s'enllesteixi i executi el projecte d'enderrocament, però els tècnics asseguren que ambdues són mesures que s'han de prendre amb urgència. La part davantera de l'immoble és buida des de fa temps, però la de darrere, que dóna al carrer de Mateu Enric Lladó, és on viuen les vuit famílies desallotjades des de dijous passat. Segons fonts municipals, no caldrà enderrocar-la.

Tot i això, com que els 28 veïns desallotjats només poden entrar a casa seva per la porta del carrer del Socors, de moment no poden tornar-hi. Per ara, continuen allotjats en una pensió i en centres d'acollida de l'Ajuntament de Palma fins que no es resolgui la situació. Cort ha comunicat als propietaris de l'edifici la resolució dels experts municipals i els ha demanat que, d'entrada, apuntalin l'immoble. A més, han de presentar un projecte de demolició que haurà d'aprovar el Consistori. Si no ho fan en un termini prudencial, l'Ajuntament té cobertura legal per executar l'esbucament de manera subsidiària i cobrar-ne el cost íntegre directament als propietaris. De moment, però, el carrer del Socors continua tallat, en espera que s'estaloni la façana del número 52 tan aviat com sigui possible. A la mateixa via, ben devora la casa afectada, hi ha altres immobles buits i en mal estat.

Un altre edifici desallotjat

La Policia Local i els Bombers desallotjaren un altre bloc de pisos a Palma ahir vespre. Es tracta d'una casa situada al número 5 del carrer de Jaume Ferrer, al barri de la Llonja. Hi viuen nou persones, que han passat la nit en un hostal o en cases d'amics i familiars. Cap a les set i mitja del vespre la Policia Local va rebre l'avís d'un despreniment a la façana de l'edifici i el va fer desallotjar per precaució, encara que no hi hagué cap ferit. Més tard, després de veure la casa, els Bombers decidiren mantenir-ne el desallotjament i ara correspon als tècnics municipals, que la visitaran avui, decidir què cal fer-hi. Mentrestant, el bloc està precintat.

De moment, com a mínim, el carrer de Jaume Ferrer no s'ha tallat al trànsit. Però, en canvi, s'ha establert un perímetre de seguretat al voltant de l'immoble, perquè els Bombers creuen que hi ha el perill que caiguin més trossos de la façana i volen evitar que ningú hi resulti ferit. Segons fonts municipals, al pis principal de l'edifici en qüestió hi viu una sola persona, mentre que al primer pis no hi resideix ningú, perquè és la seu d'una fundació. En canvi, a la segona i a la tercera plantes hi viuen vuit membres d'una mateixa família. L'àtic també és deshabitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per vull polítics ben preparats, no aquests, fa mes de 14 anys
L'edifici més perillós de tots és el propi edifici de Cort, no pel continent, sinó pel contingut, tota una colla de polítics de tercera divisió.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente