nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Veïns de Banyalbufar denuncien el camí que fa Medi Ambient a Planícia

Demanen al Seprona que s'investigui la legalitat de l'obertura de la nova via d'accés

L'Associació Cultural Bany-Al-Bahar i l'Associació d'Amics de Banyalbufar han presentant una denúncia davant el Seprona perquè investigui l'obertura d'un nou camí d'accés a la finca pública de Planícia. Ambdós col·lectius apunten cap a la Conselleria de Medi Ambient, a la qual acusen de "manca de transparència" en les negociacions que manté amb els propietaris de les possessions veïnes a Planícia per tal d'assegurar una nova via d'accés. Segons fan constar en la reclamació lliurada al Seprona i que també han fet arribar a l'Ajuntament, el Consell i la Conselleria estan realitzant tasques de neteja d'alzinar, condicionament de camins i obertura de noves vies per poder connectar el camí del Correu amb la finca pública. Aquestes feines es fan en els límits de les possessions de Son Sanutges, S'Arborçar, Es Rafal i Planícia.

Atès que existeixen diferents figures que protegeixen la zona, els veïns volen que es comprovi la legalitat d'aquestes actuacions. En aquest context, no es poden passar per alt les declaracions de Tomàs Vibot, estudiós de les possessions de Mallorca i autor de Sa Mola de Planícia. El vessant nord. Vibot assegura que el camí que pretén habilitar la Conselleria per accedir a la finca "és inventat; mai no ha existit ni tan sols el nom de camí Vell de Dalt". Des del seu punt de vista, "s'està creant una ruta nova aprofitant una sèrie de ramals que hi havia a les finques, però que no tenien connexió". L'investigador assegura que el camí Vell d'Estellencs va ser fins al segle XX la ruta tradicional per accedir a Planícia. Posteriorment, el 1915, es va obrir la carretera Vella de Planícia per al trànsit rodat. "És sorprenent que se cerquin alternatives quan ja hi ha dos camins", diu i agrega: "Es perd part de la història de Banyalbufar, si es tanquen els itineraris tradicionals"

"El nou camí -assegura- tindrà el valor etnològic com el té tota la zona, però l'interès històric, com també el constructiu i arquitectònic, es troba en els altres dos". Mentrestant, el batle, Mateu Ferrà (UM), defensa l'actuació de Medi Ambient: "Em sembla molt bé aquesta ruta; és un camí molt més antic amb importants elements etnològics. Turísticament no té res a veure amb el de baix, ja que aquest té vistes a la mar i serà un atractiu per al municipi. S'hi fa un bon treball, el temps ho dirà".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Passarell, fa mes de 15 anys
Com a Banyalbufarí això és una vegonya. La Conselleria basa el seu criteri en un camí que:
1 Cap banyalbufarí coneix ni sap on és (ni tan sols els mateixos qui habitaren s'Arboçar o Son Sanutges fa més de 60 anys);
2. Que ni tan sols és catalogat per el Consell de Mallorca
3. Que ni tan sols surt a l'inventari de camins de la serra de Tramutana publicat fa ja 20 anys,
4. Que ni tan sols apareix al llibres de sa Mola de Planícia (on sí queden ben clars qui són els bons) ni al de Son Valentí, Son Balaguer i ses Mosqueres (escrit per dos Banyalbufariins i l' historiador Ramon Rosselló Vaquer).
5. Que el més segur és que no tengui ni un informe d'impacte ambiental, ja que se n'han fet traçats nous.
6. Que mos facin creure que per pujar a Planícia des de Banyalbufar,anaven fins a Son Sanutges (és a dir, cap a Esporles, en sentit contrari!!).
Efectivament... Aquí on neix el camí bord, està més a prop del terme d'Esporles que no de Banyalbufar. Ja me diràs quin camí vell més històric!!

Els camins tenen un principi i un final, no se n'han d'inventar parts, ni travessar parets seques... Ni tan sols han de travessar rossegueres.... Jo me deman: els senyors de Planícia, els marquesos de Campòfranco, travessaven aquestes rosagueres amb els seus luxosos carros? Travessaven les parets seques de partió com les bubotes de Es Rafal?

En lloc de fer les coses amb seny i tenir un criteri propi, la conselleria es basa en informes i propostes de la mateixa propietat que tanca els camins. Qui pot entendre això?

Abans d'acabar, s'ha de recordar que el Camí Vell d'Estellencs el jutge no el tanca perquè la propietat privada té raó.. sinó perquè l'Adminstració no presenta els papers així com toca. I el batle diu... "No renunciam a res!!". Qui te pot creure, després d'això...

El Camí Vell de Dalt, o Camí Bord anomenat ja pels col·lectius excursionistes i supòs que amb el temps li afegirem Camí Bord de..., era clarament un canvi de "Cromos" amb la propietat privada. Ningú amb seny, amb dignitat i que vulgui que els seus impostos siguin gestionats a favor del bé públic, no pot tolerar aquesta connivència amb una propietat que tanca camins i que fins i tot impedeix que els banyalbufarins celebrin el Pancaritat, com sempre han fet. No es pot tolerar que cap conselleria no defensi els mallorquins i sí els interessos privats!!
Valoració:2menosmas
Per Passarell, fa mes de 15 anys
Crec que la Conselleria ha actuat malament i ha estat assesorat per persones que domés volen rapinyar i estàn pagades per algún senyor de la possesió dels voltants. Quin informe pot fer aquesta persona?. Crec que la resposta es clara.
Per que no hem d'usar el que tenim i no pagar un de nou ( a més perrillos per la roseguera)?. A més afavorint un privat devora tot el poble i persones de Mallorca.
Valoració:15menosmas
Per Pere Llofriu, fa mes de 15 anys
Seria d'agrair aquest camí Bord per als excursionistes a l'antiga, amb 4 botadors i 4 indicadors (que ja sabem tots com les gasta el bosc de Planícia) i ja està. Doncs això és el que no s'ha fet mai. Per als excursionistes a l'antiga, els que més practicam i transmetem respecte i amor a la natura i cultura: ni aigua .

El senyor Grimalt està massa nerviós, darrerament, i és comprensible per la pressió a què està sotmès, però són qüestions de partit i personals en les que la immensa majoria de ciutadans no hi tenim res a veure. Però és evident que així no es pot governar.

Voler que ens empassem aquest camí Bord com a “camí Vell” és esperpèntic. Fins aquí hem arribat:

1. Aquest camí passa per una rosseguera tallada per una pedrera il•legal de la que s'han aprofitat, fins fa ben poc, els xaletarros de baix que ara no volen excursionistes. És d'una irresponsabilitat total conduir la massa de gent per allà.

2. Com a GR-221 un altre pegat foradat (però ja n'hi ha tants que això no es notarà).

3. El senyor batle de Banyalbufar... vaja un altre paperot! com que és del mateix partit ara toca berenar de calàpot i deu estar amb una nerviada només comparable a la d'en Grimalt. No afegirem més llenya. A part d'això el consistori de Banyalbufar sempre ha estat dels més interessats en un parc natural com cal i és dels pobles que millor s'han conservat. Fins i tot diuen que varen aturar els peus a poderosos tals com Branson. Si fos exacte aquest sí seria un municipi digne d'un monument i de la pensió compensatòria aquesta que diu l'indiot de fa una estona. Doncs ara resulta que si duen el GR per allà dalt, Banyalbufar queda esquerra-mà i ben pocs usuaris del GR s'hi acostaran.

4. Aquest GR, que és la celebèrrima ruta de la Pedra en Sec ja s'ha inaugurat en fascicles moltes vegades i, fins no fa gaire en sortia un reportatge setmanal, o més, dins les separates eco-grogues dels diaris. Aquí tenim la prova de què aquesta ruta només és per això: autobombo i fum, mentre no soluciona cap problema real de l'excursionisme. De fet, en el temps i en l'espai, coincideix amb la degradació in crescendo de l'excursionisme clàssic. Ara mateix, moltes de les rutes de sempre, més que una passejada són una gimcana vergonyant.

5. Fins ara “protegir” ha estat poca cosa més que prohibir l'excursionisme en fascicles. Pareix esser que tancant, enc que sigui per fer un corral per matar cabres, o fent la punyeta als excursionistes d'altra manera, ja s'ha demostrat que s'ha fet alguna cosa, de la resta, poca cosa més que inèrcia i política grollera.

6. La Mola de Planícia també estava inicialment proposada com a zona d'exclusió, casualment Planícia i Son Balaguer era del mateix entramat d'empreses instrumentals per a l'especulació, de fet el cas Son Balaguer és un altre serial per a no dormir. La zona summital de sa Mola és una altra zona d'alzinar terminal que no es renova per mor de cabres i porcs (que no sé d'on surten, però pels Aljubets està ben grufat). El comellar dels Teixos és a part i pràcticament tot és de s'Arboçar.

7. Per acabar, per ara, que si ni la pròpia conselleria de Medi Ambient pot fer valer el seu dret de pas dels camins públics de dins caseva... per a què volem una conselleria de Medi Ambient?
Valoració:7menosmas
Per Antoni Martorell, fa mes de 15 anys
Atenció!
M'acaben d'assegurar que a Valldemossa ara s'hi posarà un altre batle d'UM. Ja podeu començar a córrer: ho tancarà tot i encara exigirà pensió compensatòria
Valoració:5menosmas
Per Antoni Martorell, fa mes de 15 anys
Per tot on governa UM hi ha follón ecològic amb el batle sempre a favor de degradar, construir i hipotecar per sempre més el nostre paisatge, per activa, passiva, deixar fer, ja ho veurem, lo millor pes poble...
Vol dir fa un any i mig que estam celebrant que Planícia ja és nostro i encara hi ha barreres.
I la ruta de pedre en sec, quantes vegades s'ha celebrat, inaugurat? això només ho sap en Borràs, Doctor Horroris Causa en Medi Ambient. Aquí tenim la seva escola.
Valoració:11menosmas
Per Capsibo, fa mes de 15 anys
UM, sempre al servei dels terratinents.
Valoració:6menosmas
Per crític, fa mes de 15 anys
Aquest camí bord (nom amb el qual els veïns de Banyalbufar han decidit batiar aquest nou camí) travessa una rosseguera que, com tothom sap, és una zona que s'erosiona molt amb el pas de persones. Idò sí, tant la conselleria com el batle s'estimen més inventar-se un camí nou i massificar una àrea tan fràgil i tan sensible a l'erosió que usar els dos camins existents que permeten el pas de persones sense que això suposi un impacte gaire notable sobre el medi.
I jo me deman, si aquesta decisió del Conseller perjudica els ciutadans (propietaris de Planícia entant que finca pública) que veuen com es talla el camí que per dret hauria d'estar obert i perjudica el medi natural de la zona, a qui beneficia???? i no és una pregunta retòrica.
Valoració:6menosmas
Per Tomeu, fa mes de 15 anys
Molt be, idò. Volem tots els camins. El de dalt, el d'abaix i el del centre.
El que és d'escàndol es que després la Conselleria diu que protegeix. Obrir un camí nou segur que no te cap impacte en el mediambient, veritat?
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente