algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
16°

El nivell de català a 4t de Primària s'enfonsa 10 punts a les Balears

El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera; la directora general de Planificació i Centres, Catalina Ginart, i el director de l’Institut d’Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE), Fernando Bonnín, han presentat aquest dilluns l’informe preliminar de les proves IAQSE realitzades el curs passat a 4t de primària i 2n de l’ESO per a fer un diagnòstic de la situació de l’educació a les Illes Balears.

Els resultats de l’avaluació, la primera feta des de la implantació de la LOMLOE, s’han tramès a totes les escoles, col·legis i instituts de la comunitat autònoma, els quals ja coneixen l’informe relatiu al seu centre.

Els resultats a primària indiquen la tendència a la baixa en els alumnes que assoleixen la competència en comunicació lingüística en català, castellà i anglès. En el cas del català, el 49 % d’alumnes dels centres de les Illes Balears consolida la competència; respecte a la llengua castellana, els alumnes amb la competència consolidada són el 53 %; i pel que fa a l’anglès, el 49 % adquireix la competència.

Els resultats en matemàtiques també van a la baixa ja que el percentatge d’alumnat que consolida aquesta competència és del 47 %. Uns resultats que esdevenen dispersos i que no estan en el rang esperat.

Als instituts, les proves realitzades en els alumnes de 2n d’ESO són lleugerament millors. En anglès, els alumnes de secundària dels centres de les Illes Balears obtenen un 51 % de consolidació de la competència, un 56 % en castellà, un 59 % en català i un 47 % en la matèria de matemàtiques. Així, es pot afirmar que els resultats obtenguts a secundària estan dins els paràmetres esperats, amb una tendència a la baixa en castellà i català i una lleugera pujada en la competència matemàtica.

Cal destacar que la comparació quant als resultats de 4rt d’educació primària s’han realitzat amb els obtenguts el curs 2012/2013 en ser aquests els resultats més propers temporalment realitzats en aquest curs. De la mateixa manera, la comparativa de l’assoliment de competències de 2n ESO s’ha comparat amb el curs 2016/2017 pels mateixos motius.

Per illes, Menorca és la que mostra millors resultats quant a la consolidació dels coneixements en els dos nivells avaluats. Per contra, Eivissa i Formentera és on s’han obtengut els percentatges més baixos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xisca, fa 23 dies
La majoria de families i professorat, no senten ni la necessitat de mostrar respecte cap a la nostra llengua i cultura. Ens hem comportat durant massa anys, tant condescendents amb tothom.... Aquest es el preu que pagam ara. Hem de continuar igual?
Valoració:6menosmas
Per Fracàs, fa 26 dies
El primer problema de tots és la subordinació legal del català a la legislació general que afavoreix la llengua castellana, subordinació que no s'arreglarà si no ens independitzam d'Espanya, alternativa que a les Iles ningú no defensa. Efectivament, el darrer pacte de progrés va fracassar per covardia, afegint aigua al banyat. En aquestes circumstàncies, l'OCB, per exemple, no té res a fer perquè el català retrocedirà governi qui governi i encara més aviat si els que diuen que el defensen, quan governen s'espanten.
Valoració:10menosmas
Per Mascaró de S. Llodrà, fa 26 dies
Els docents en tots els països són referents lingüístics, però, els nostres —als Països Catalans, no solament a les Illes— en general no ho saben.
Els mestres necessiten més formació i eines per dur a terme la immersió lingüística a l’escola tal com indica la normativa vigent. Sembla mentida que després de dècades encara no s'hagi comprés i aplicat correctament.
Segurament aquest no és l'únic motiu de la davallada de la llengua catalana/valenciana, però, sí un de principal.
Valoració:16menosmas
Per @maikel, fa 26 dies
El problema és molt més complex. Des del desprestigi de l'educació en general i de l'assignatura en particular (regalen la nota a la majoria de centres educatius) fins a l'actitud nostra de subordinació lingüística que en minoritza l'ús.
Valoració:17menosmas
Per Maikel, fa 26 dies
No es pot culpar els peperos d'aquesta 💩. Segurament s'hi posen contents, aquesta guarda de procastellanistes.
És clarament culpa del Pacte del Fracàs 2015-23 i la seva nefasta política covard en contra del català, completament nul.la i vergonyosa.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente