cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

OCB: «És vergonyós que el coneixement de català sigui insuficient per acreditar la integració social d’una persona que fa 27 anys que viu amb nosaltres»

226851

«És vergonyós que el coneixement de català, llengua pròpia del país, sigui insuficient per acreditar la integració social d’una persona que fa 27 anys que viu amb nosaltres. Només des de la degradació de l’estatus d’oficialitat de la nostra llengua és possible tal ignomínia». Així s'ha expressat l'Obra Cultural Balear (OCB) sobre el cas d'una ciutadana de Santa Margalida, d'origen africà, a la qual se li ha negat la nacionalitat espanyola al·legant que no sap suficient castellà per a integrar-se a la societat, tot i ser catalanoparlant.

Els ciutadans d'origen estranger que acreditin més de deu anys de residència continuada a l'Estat espanyol poden optar a assolir la nacionalitat espanyola. Es tracta d'un tràmit administratiu que conclou amb una entrevista personal amb un jutge del registre civil en què aquest li fa una sèrie de preguntes, relacionades amb les institucions espanyoles, i comprova el seu nivell del coneixement de la llengua, tenint en compte que és el principal canal de comunicació que té per a relacionar-se amb els ciutadans d'allà on resideix.

Aquest ha estat el procés que ha seguit aquesta ciutadana de Santa Margalida, d'origen africà i catalanoparlant, que du des de l'any 1996 a Mallorca. No obstant això, com ha donat a conèixer Diario de Mallorca, se li va denegar la nacionalitat per no dominar el castellà, malgrat que el català és la llengua pròpia de Mallorca i la que empra en el dia a dia al seu poble.

La margalidana, disconforme amb aquesta decisió, l'ha recorreguda als tribunals i ha al·legat que la llengua que coneix és el català, ja que és la que li serveix per a viure a Santa Margalida. No obstant això, el tribunal al·lega que la ciutadana no ha justificat el «suficient grau d'integració a la societat espanyola» perquè la interessada «no parla ni entén el castellà» obviant així que el català és, també, llengua oficial de l'Estat i llengua pròpia de Mallorca.

Cal remarcar que la ciutadana ha aportat els certificats oficials de l’Ajuntament de Santa Margalida que acrediten que va fer diversos cursos d’alfabetització en català i en castellà i el tribunal ha considerat que no són prova suficient.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Vergonya!, fa 5 mesos
També és ben vergonyós, dur cinquanta i més anys vivint a Mallorca i no entendre, o fer que no entenen, ni una paraula en mallorquí.
I en hi ha molts, d'aquests.
I és molt trist que aqui els hàgem d'aguantar i no poder- los fer fora de la nostra terra.
Valoració:2menosmas
Per Emigrant, fa 5 mesos
Idioma español? Que idioma es ese?
Valoració:0menosmas
Per Goriet, fa 5 mesos
Lo que és dur és reconèixer que ets un infiltrat.
Valoració:1menosmas
Per Una vergonya, fa 5 mesos
En canvi dónen la nacionalitat a gent que no s'integra. I també, a molts que pel seu mal comportament haurien de ser expulsats.
Jo no crec que a aquesta senyora li hagin negat la nacionalitat per saber poc castellà. Jo crec que li han negada per saber català i per estar integrada en la nostra societat i ser una margalidana més.
A aquests pancastellanistes que ténen el poder i que volen imposar la seva llengua i costums forasteres per tot arreu, no volen aqui a les bones persones, si no a aquests desgraciats que insulten als mallorquins, que a la nostra llengua li diuen "el pvto catalàn" i que han vingut disposats a arrasar la nostra cultura perque a ells els molesta i novolen esforçar- se. I si son males persones, dónen problemes greus i no aporten res de bo, a aquests pancastellanistes invasors que comanden els és ben igual. Perque si contribueixen en la extinció del nostre poble hauràn complert amb la funció exterminadora que se'ls havia assignat.
Fins que no gestionem noltros la competència d'Estrangeria, aquí tindran preferència els maleants a la bona gent.
Valoració:1menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 5 mesos
@Gregorio

Yo sólo uso un nick.
Aunque, en tu caso, yo sí emplearía otro porque eso de Gregorio.........buf.
Es duro.
Valoració:-1menosmas
Per Goriet, fa 5 mesos
A mi me faria vergonya ser un infiltrat que entra cada dia a amollar pardalades amb diferents malnoms.
Valoració:5menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 5 mesos
A mí lo que me daría vergüenza es llevar 27 años en cualquier país y ni siquiera entender las preguntas que me hacen en una de las dos lenguas oficiales del mismo.
Valoració:-8menosmas
Per Manacorí, fa 5 mesos
Als xovinistes espanyols algú els hauria de recordar diverses coses. Primer, els tràmits de la nacionalitat espanyola, quan els convé a Espanya els acceleren i en donen facilitats malgrat no complir tots els requisits, fins i tot el que diuen del coneixement de la llengua castellana o espanyola; segon, quan els convé a ells la llengua catalana / valenciana és "espanyola", malgrat que es parla i és pròpia de territoris que no son de sobirania espanyola, idò, espanyols; tercer, amb la nacionalitat d'un dels 27 estats membres de la Unió Europea, hom es pot desplaçar, establir, treballar, estudiar, muntar negocis... en qualsevol dels 27 estats membres sense cap necessitat de saber ni acreditar la coneixença de totes les 24 llengües oficials de la Unió Europea... seguim ? Dit això, cal recordar la necessitat d'aconseguir que la llengua catalana / valenciana esdevingui oficial a la Unió Europea, a banda de tots els avantatges sabuts i que comportarà, supós que despertarà la consciència de qualque catalaloparlant adormit, descurós i encantat. La nostra llengua no l'hem d'amagar. Ànims a tothom !
Valoració:11menosmas
Per Que no se preocupi, fa 5 mesos
Que no se preocupi aquesta ciutadana. Perque per tots els mallorquins normals, val més ella i tots els estrangers que són com ella, que no tota la guarda de nyordos nacionals, "latinos" i gent de diversa procedència, que vénen aquí malgrat saber que tenim el cartell de complet i que només fan nosa, però que malgrat aquesta circumstància, encara ténen la pica vergonya de protestar contra la nostra llengua i mostrar la seva animadversió contra la nostra gent.
Son a aquests darrers, als que no els haurien de donar cap paper, si el país que els atorga no dugués les mateixes males intencions que els ganduls que vénen aquí a viure, però que mos ataquen, que mos odien i que no respecten el més mínim la nostra identitat ni la nostra cultura.
És a aquesta altra guarda de terroristes culturals i lingüicides, als que s'els haurien de negar tots els permisos i per suposat, la nacionalitat, si la nació no tingués també el macabre projecte, d'arrasar- nos culturalment a noltros.
Valoració:12menosmas
Per Emigrante, fa 5 mesos
Se me ocurre que si esta persona conoce bien la llengua pròpia del país, entonces que pida nacionalizarse en ese "país".

Pero si lo que quiere es la nacionalidad española, entonces deberá acreditar conocimientos de idioma español.
Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente