cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Milers de veus proclamen, a Palma, «menys turisme, més vida» i que «és ben hora d'aturar»

Manifestació massiva pels carrers del centre de Palma. Prop de 3.000 persones han participat a la manifestació que amb el lema «Menys turisme, més vida» convocada en el marc de la Contracimera Social del Turisme.

Convocades per més de 70 organitzacions de l'arxipèlag, la mobilització ha suposat el punt final de la Contracimera Social del Turisme, que aquest passat cap de setmana ha organitzat una sèrie d'actes per a 'contraprogramar' al Fòrum Europeu del Turisme iniciat aquest dilluns i que continuarà aquest dimarts.

Al llarg de la manifestació, els participants han assenyalat, a través dels seus càntics, que el turisme aporta «massa gent per a tan poc territori», han criticat que qui «qui estima Mallorca no la destrueix» o que «la massificació és destrucció».
La manifestació ha partit de la porta de Santa Catalina de Palma, ha anat pel passeig Mallorca, l'avinguda Jaume III i ha acabat en el passeig del Born, on els convocants han llegit un manifest. Abans d'arribar a l'escenari on s'havia de llegir el text, la Policia espanyola ha bloquejat el pas als manifestants durant uns minuts perquè inicialment no se'ls havia comunicat aquest fet però després de deu minuts de demanar a crits «volem passar!», han aconseguit arribar a la fita.

En la lectura del comunicat, l'organització ha rememorat la manifestació celebrada en 2017, quan més de 3.000 persones van sortir per primera vegada al carrer per a evidenciar les «veritats incòmodes» de la turistificació, com «l'impacte ecològic, la devastació del territori i dels recursos naturals, la precarització de les condicions de vida de les persones residents i, especialment de les persones migrades, o la pèrdua d'identitat».

Les organitzacions han remarcat que ja assenyalaven aquestes qüestions quan el Govern proposava com a «suposada solució» la campanya 'Benvingut, Turisme Sostenible', cosa que han qualificat com «un insult a la intel·ligència col·lectiva i a la dignitat de la societat balear».

Una Contracimera plena de debats

A més de la manifestació, a la Contracimera han debatut sobre la pobresa que genera el model turístic, es va celebrar una taula rodona amb associacions d'altres països que lluiten contra els megacreuers, es va presentar el llibre 'Tot inclòs', es varen analitzar els efectes del turisme en el canvi climàtic o la precarietat laboral relacionada amb el turisme.

Aquest dilluns i dimarts, Palma s'ha convertit en la capital europea del turisme amb diversos actes organitzats dins de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea que va començar el passat 1 de juliol, en els quals es debatrà sobre la sostenibilitat social del turisme.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem, fa 9 mesos
El manifest es ben clar, més turisme i menys vida
Més avions, més creuers, més vehicles a les carreteres, més precarietat i menys habitatge, devastació del territori i dels recursos naturals.
L’1% dels mega rics, contaminen el doble que el 50% de la població mundial més pobre, si sobra gent al planeta i a les Illes, son els mega rics.
Valoració:6menosmas
Per Anthony, fa 9 mesos
El problema no es el turismo en si, el problema verdadero es los que han venido de todos los confines de la Tierra, cuyos lugares son de sobra conocidos, quedándose aquí para siempre.
En mi finca, 15 viviendas, hay gallegos, filipinos, coreanos, colombianos, albaceteños y gente que no conoces de nada y no son turistas. Conviene no olvidar que durante muchos años los mallorquines emigraban a Francia, Alemania, Cuba, Venezuela, Argentina Méjico etc. etc., pues aquí casi casi se moría de hambre.
Sería muy interesante saber de qué y donde viven los que han salido en manifestación.
Y que quede claro que a mi la situación actual, y que irá empeorando, me agobia. Me destroza, pero no podemos volver atrás y hacer cuenta nueva.
Valoració:-12menosmas
Per Anthony, fa 9 mesos
A aclaració:
Todos sabemos cómo hacen las cuentas en el "Baleares". Tanto les da ocho como ochenta y se tira de uno o de otro, siempre a beneficio de inventario propio.
"Nihil novum sub sole"
Valoració:-7menosmas
Per Joan Mateu, fa 9 mesos
Enhoroabona a tots els que heu duit la iniciativa!
Potser hauria de ser un moviment permanent i no puntual ja que aquesta situació requereix una demanda social continua.
Un èxit de participació (i conscienciació) que desig que pugui tenir alguna trascendència als qui han de "planificar" el "nostre" turisme (tot i que ja ho saben bé!).
Salut.
Valoració:21menosmas
Per Arditi, fa 9 mesos
I perquè no es fa aquesta protesta en plena temporada turística? No tendria més ressò?
Valoració:13menosmas
Per aclaració, fa 9 mesos
portada d'Ultima Hora: 1000 persones
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente